Savaşa katılmayı reddeden 115 asker "Putin'in şahsi ordusundan" kovuldu

Karara itiraz eden askerlerin avukatı, "Süreç adil işlemedi" dedi

Rusya Ulusal Muhafızları, martta Ukrayna'nın Herson şehrinde düzenlenen işgal karşıtı protestolara ses bombasıyla müdahale etmişti (Reuters)

Rusya Ulusal Muhafızları'ndaki 115 asker, Ukrayna savaşına katılmayı reddettiği gerekçesiyle kovuldu.

Askerlerin, Rosgvardiya olarak da bilinen Rusya Ulusal Muhafızları'ndan kovulduğu çarşamba günü ortaya çıktı.

Rusya'nın güneyindeki Kuzey Kafkasya'da yer alan Kabardey-Balkar Cumhuriyeti'nin başkenti Nalçik'teki bir mahkeme, askerlerin kovulma kararına ilişkin toplu itirazını reddetti.

11 Mayıs tarihli mahkeme kararına göre askerlerin kovulması, "kendilerine verilen resmi görevi yerine getirmeyi reddedip" Ukrayna'daki savaşa katılmadıkları gerekçesiyle haklı görüldü.

Askerlerin avukatı Andrey Sabinin, mahkemenin kararına karşı çıkarak "Hukuki sürecin bütünüyle adil işlediğinden şüphe duyuyorum çünkü müvekkillerimin bazı şahitleri çağırmasına izin verilmedi ve birçok belge mahkeme tarafından reddedildi" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sabinin, Rosgvardiya'daki komutanların askerlere savaşa katılmama seçeneği sunduğunu, dolayısıyla savaşçıların kovulmasının yasadışı olduğunu öne sürdü.

Rosgvardiya, kamu düzeninin korunması ve terörizme karşı mücadele amacıyla Rus ordusundan ayrı bir askeri güç olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından 2016'da kurulmuştu.

"Putin'in şahsi ordusu" olarak da nitelenen Rusya Ulusal Muhafızları, çoğunlukla hükümet karşıtı gösterilere müdahalelerde yer almıştı.

Öte yandan Rosgvardiya, Ukrayna savaşında da özellikle ordunun ele geçirdiği bölgelerde isyanları bastırmakta görev yapmıştı.

Rus ordusu tarafından ele geçirilen ilk şehirlerden Herson'da 9 Mart'ta işgale karşı düzenlenen protestolarda Rusya Ulusal Muhafızları'nın güç kullanarak yaklaşık 400 göstericiyi tutukladığı bildirilmişti.

Rosgvardiya'nın martta Çernobil Nükleer Santrali ve Zaporijya Nükleer Santrali'nin ele geçirilmesinde de rol oynadığı ifade edilmişti.
 


Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian, Rosgvardiya'dan başka askerlerin de savaşa katılmayı reddettiğine dair bir haber yayımladıktan sonra nisanda tutuklanan Sibiryalı gazeteci Mihail Afansyev'in dava kayıtlarını da inceledi.

Rusya'ya bağlı Hakasya Cumhuriyeti'ndeki muhalif Novy Fokus gazetesinin genel yayın yönetmeni Afansyev, haberinde Hakasya'dan 11 Rosgvardiya askerinin Ukrayna'daki savaşa katılmayı reddettiğini öne sürmüştü.

Belgelerde Rusya Ulusal Muhafızları'ndan askerlerin ifadelerinin de yer belirtildi.

Buna göre duruşmada askerlerden biri, komutanlarının kendilerine savaşın başlamasından üç gün sonra "Kiev'deki sokaklarda ve önemli bölgelerde devriye yapacaklarını söylediğini" ifade etti.

Guardian'ın incelemesinde, bunun Kremlin'in "Ukrayna istilasını aslında başkent Kiev'i ele geçirme amacı taşıyan bir yıldırım savaşı saldırısı olarak tasarladığına" dair iddialara ağırlık kazandırdığı değerlendirmesi yapıldı.



Independent Türkçe, Guardian, Reuters, TASS

DAHA FAZLA HABER OKU