"Cennet çamuru" yoğuran kent Kilis'in lezzetleri İstanbul'da ikinci kez görücüye çıktı

Kilis mutfağının tanıtımı amacıyla aralarında kentin coğrafi işaretli ürünleri zeytinyağı, Kilis tava, cennet çamuru ve Kilis katmeri başta olmak üzere pek çok lezzet misafirlerle buluşturuldu

Gastronomi ve tarihi yapılar başta olmak üzere kentin tanıtımını doğru şekilde yaparak Kilis’in yerli ve yabancı turist tarafından tercih edilen destinasyonlar arasında yerini alması hedefleniyor / Kolaj: Twitter / laleelmacioglu

Kilis Valiliği, Kilis Belediyesi ve İpekyolu Kalkınma Ajansı'nın düzenlediği "Oylum Höyük'ten Günümüze Kilis Mutfağı" programı İstanbul'da gerçekleştirildi.

Şefler, gazeteciler, akademisyenler ve gastronomi yazarlarının katıldığı programda öncelikle aralarında Kilis zeytinyağı, Gerebiç tatlısı, Kilis katmeri, ceviz, kuru üzüm, geleneksel el sanatları (yorgancılık, yemenicilik, nakış işlemeciliği) ve sabunların yer aldığı ürünler misafirlerle buluşturuldu.

Ardından detaylı bir şekilde Kilis mutfağının tanıtımı yapıldı. Misafirlere, Şef Yunus Emre Akkor ve ekibinin sunumuyla lebeniye çorbası, koruk sulu salata, muhammara, altı cacıklı Arap köftesi, zahter salatası, Kilis zeytinyağlı peynir ezmesi, firik cacığı, şeyh-ül mahşi, öcce, Kilis tava, Teşrube, oruk, cennet çamuru ve zeytinyağlı gerebiç ikram edildi.

 

kilis lezzetleri Lale Elmacıoğlu.JPG
Kilis lezzetleri / Kolaj: Twitter / @laleelmacioglu

 

Gecede Kilis Belediye Başkanı Servet Ramazan, Kilis Valisi Recep Soytürk ve İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Burhan Akyılmaz'la konuştuk.

 

Yunus Emre Akkor ve ekibi İpekyolu Kalkınma Ajansı.jpg
Şef Yunus Emre Akkor ve ekibi / Fotoğraf: İpekyolu Kalkınma Ajansı

 

"Potansiyelimiz var ama Gaziantep ve Hatay'ın gölgesinde kalıyoruz"

Kilis Belediye Başkanı Ramazan, kentin zenginliklerinin yeteri kadar tanıtılmamış olması nedeniyle gölgede kalındığı görüşünde. Ramazan, "Bundan sonra farklı bir dönem yaşanacak" iddiasında.

"Potansiyelimiz var ama Gaziantep ve Hatay'ın gölgesinde kalıyoruz. Bundan sonra Kilis atağa geçecek" diyen Ramazan, marka kentler arasında yer almak için çalıştıklarını söyledi. 

Kentin tarihi dokusu ve kültürel zenginliğine vurgu yapan Ramazan, gastronomi turizminin öneminin farkında olduklarını belirtti. Gerebiç tatlısı, Kilis katmeri, Kilis zeytinyağı ve Kilis tavanın başı çektiği kent mutfağında farklı lezzetler için de coğrafi işaret başvurusunda bulundukları bilgisini veren Ramazan, şehirlerinde pek çok tarihi yer bulunduğunu dile getirdi.

Son olarak 3 bin sahabe konutuna da değinen Ramazan, "Sokak sağlıklaştırmasını bitirdikten sonra insanlar nasıl Mardin'i ziyaret ediyorsa Kilis'i de öyle ziyaret edecekler" yorumunu yaptı.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

"4 bin 500 yıllık zeytin çekirdeği bulunan şehirde 16 ödül almış zeytinyağımız bir numara"

İstanbul'da ikinci kez Kilis mutfağı tanıtımını yaptıklarını aktaran Kilis Valisi Recep Soytürk de kentin potansiyelinin yüksek olduğunu, doğru bir tanıtımla adından daha fazla söz ettirir hale getirileceğini ifade etti.

Özellikle komşu şehirler Gaziantep ve Hatay'ın son yıllarda ziyaretçi sayısını katlandığını dile getiren Soytürk, Kilis'in de bu yolda ilerleme hedefinde olduğunu kaydetti.

Hem kentin tanıtımı hem de yerli ürünlerinin bilinirliliği ve pazarlanması için çalışmaların artırıldığına işaret eden Soytürk, 200 yemek çeşidinin bulunduğu Kilis mutfağında cennet çamuru, Kilis tava ve katmerin yanı sıra diğer lezzetler için de coğrafi ürün başvurusu yaptıklarını söyledi.

Coğrafi işaretli bir diğer ürün olan zeytinyağına ayrı bir parantez açan Recep Soytürk, "4 bin 500 yıllık zeytin çekirdeği bulunan şehirde, kısa sürede 16 ödül almış zeytinyağımız bir numara. Bizi gururlandırıyor" ifadelerini kullandı. 

Birleşik Arap Emirlikleri, Almanya ve Japonya gibi ülkelerden zeytinyağıyla ilgili ödül aldıklarını da kaydeden Soytürk, başarının katma değer de sağlandığını, firmalarının ederinde fiyatlarla ürün satmaya başlayıp gelirlerini artırdıklarını aktardı.

 

Kilis Valisi Recep Soytürk İpekyolu Kalkınma Ajansı.jpg
Recep Soytürk / Fotoğraf: İpekyolu Kalkınma Ajansı

 

"Bundan sonra İstanbul'da Kilis'e ait yöresel yemeklerin servisini de hedefliyoruz"

Bölge illerinin tanıtımı noktasında çalışmalar yürüttüklerini dile getiren İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Burhan Akyılmaz ise Kilis'in de bu kentler arasında yer aldığını belirterek hem coğrafi işaretli yöresel ürünlerin hem de diğerlerinin tanıtımını yaparak bu ürünlerin İstanbul pazarına girişini sağlamak amacıyla tedarikçilerle buluştuklarına dikkati çekti.

 

İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Burhan Akyılmaz İpekyolu Kalkınma Ajansı.jpg
Burhan Akyılmaz / Fotoğraf: İpekyolu Kalkınma Ajansı

 

Kilis'in yöresel yemeklerini kentten getirilen malzemeler ve Kilisli şeflerle beraber tanıtmanın önemine de değinen Akyılmaz, bundan sonraki dönemde İstanbul'daki restoran, lokanta ve otellerde kente ait yöresel yemeklerin servisini hedeflediklerini kaydetti.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU