Güney Afrika'daki timsahların dişleri neden dökülüyor?

Muhtemel suçlular kurşun bazlı olta ağırlıkları

(Unsplash)

Güney Afrika'daki bir gölde bulunan dişleri eksik ve kırılmış timsahlar muhtemelen kurşun zehirlenmesinden mustarip.

Ülkenin doğu kıyısında yer alan Saint Lucia Gölü'ndeki Nil timsahlarını inceleyen araştırmacılar, sürüngenlerin kanlarında çok yüksek miktarlarda kurşuna rastladı ve bunun balıkçılıkta kullanılan kurşun ağırlıklardan kaynaklandığını düşünüyorlar.

Geçen hafta Chemosphere adlı akademik dergide yayımlanan çalışmada bölgedeki timsahların karşı karşıya kaldığı bu tehdidin "acilen dikkate alınması" gerektiği söyleniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ekip 22 yabani timsahın yanı sıra yerel bir koruma merkezinde tutulan üç timsahtan numuneler aldı. Koruma merkezindeki üç timsahın kanında mililitre başına ortalama 208 nanogram kurşun görülürken, vahşi erkek timsahların bazılarının kanında mililitre başına 1000 nanogramdan fazla kurşun olduğu kaydedildi.

Bunlardan 5'inin kanında mililitre başına 6 bin nanogramdan fazla kurşun vardı, birindeyse bu miktar 13 bin 100 nanogram kadar çoktu. Araştırmacılar bu timsahların 5'inde de kurşun zehirlenmesi belirtileri görüldüğüne dikkat çekerken 4'ünde "çok sayıda dişin düştüğünü" ve görünüşe göre birinde anemi olduğunu belirtti. En kötü diş kaybı, kanında mililitre başına 13 bin 100 nanogram kurşun görülen timsahtaydı.

Çalışmada, insanlar da dahil birçok hayvanın vücudunda biriken kurşunun timsahlarda genellikle kemiklerde ve dişlerde toplandığı, bu yüzden diş sağlığını olumsuz etkiliyor olabileceği belirtiliyor. Araştırmacılar kurşun zehirlenmesi sonucu anemi oluşumunun başka türlerde de kaydedildiğini ekliyor.

Yazarlar kurşunun kaynağının büyük olasılıkla kurşun bazlı olta ağırlıkları olduğunu söylüyor. Çalışmada mermiler gibi diğer kurşun ürünlerinin de vahşi yaşama zarar verdiği belirtilirken vahşi yaşamda kurşuna maruz kalmayı azaltma çabalarının yaban hayatı popülasyonlarına yardımcı olduğuna dikkat çekiliyor.

Örneğin 1987'de Britanya'da kurşun olta ağırlıklarına yönelik bir düzenlemeyi takip eden on yıllarda sessiz kuğu popülasyonları iki katına çıkmıştı.

Makalade "St. Lucia Gölü'nde balıkçılık faaliyetlerinde [kurşun] kullanımının durdurulması gerekliliği ortadadır" ifadelerine yer verildi.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU