Teksas katliamı: ABD'li çocuklar arasında silah kaynaklı ölümler, araba kazalarını geride bıraktı

Sağlık yetkilileri, silah şiddetinin "ele alınması gereken ciddi bir halk sağlığı tehdidi" olmayı sürdürdüğü uyarısında bulunuyor

Silahlı saldırı, yaklaşık 600 öğrencinin eğitim gördüğü Uvalde ilkokulunda düzenlendi (AA)

ABD'nin Teksas eyaletinin Uvalde kentindeki bir ilkokulda 19 küçük çocuğun ve iki öğretmenin katledilmesi, dikkatleri Amerikalı çocuklar arasında silah şiddetinden kaynaklanan ve giderek artan halk sağlığı tehdidine çekti.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nin (CDC) yeni analizine göre, 2020'de ateşli silahlarla ilişkili yaralanmalar ABD'li çocuklar ve ergenler arasında önde gelen ölüm sebebi olarak otomobil kazalarını geride bıraktı.

Çocuklar arasında ateşli silahlarla bağlantılı (cinayet, intihar ve kazara ateşlemeler dahil) ölümlerdeki göreli artış 2019 ve 2020 arasında yüzde 29,5'ti. Bu oran, genel nüfustaki artışın iki katından fazla. Söz konusu artış, 2020'de silah şiddetiyle ölen 19 yaş altı 4 bin 368 Amerikalıyı yansıtıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu tür verilerin mevcut olduğu en yakın tarih olan 2020'de ABD'de ateşli silah kullanılan 19 bin 384 cinayet işlendi. Bu en azından 1968'den bu yana görülen en yüksek sayıydı. Öte yandan, ateşli silahlarla kendini öldüren 24 bin kişiyle beraber, silahla bağlantılı ölümlerin toplam sayısı 45 bini aşıyor.

Raporun ortak yazarlarından, Michigan Medicine'den acil tıp araştırma doçenti Jason Goldstick, "Ateşli silah kaynaklı ölümlerin artan oranı uzun vadeli bir eğilime işaret ediyor ve en genç nüfusumuzu önlenebilir bir ölüm nedeninden korumakta başarısız olmaya devam ettiğimizi gösteriyor" dedi.

Michigan Üniversitesi'nin araştırmadan sorumlu başkan yardımcısı ve çalışmanın ortak yazarı Rebecca Cunningham da "Ateşli silah şiddeti toplumumuzun karşılaştığı en kritik zorluklardan biri ve en yeni federal veriye göre bu kriz giderek daha da yoğun bir hal alıyor" dedi.

CDC Direktörü Dr. Rochelle Walensky, 25 Mayıs'ta yaptığı açıklamada Uvalde'deki katliamın, silah şiddetinin "ele alınması gereken ciddi bir halk sağlığı tehdidi" olmayı sürdürdüğünün bir başka acımasız hatırlatıcısı olduğunu söyledi.

Yirmi yılı aşkın bir süredir, silahla bağlantılı ölümler, çocuklar arasında önde gelen ölüm nedeni olarak araba kazalarından hemen sonra ikinci sırada yer aldı. Ancak güvenlik teknolojisinin yaygınlaşması ve emniyet kemeri kullanımının motorlu araç kazalarındaki ölüm oranının düşmesini sağlaması nedeniyle aradaki mesafe 2016'dan beri kapanıyor.

Raporun ortak yazarlarından, acil tıp, sağlık davranışı ve sağlık eğitimi doçenti Patrick Carter, "Yaralanmayı önleme bilimi, arabaları yollardan çekmeden otomobil kaynaklı ölümleri azaltmada hayati bir rol oynadı. Şimdi burada, yaralanmayı önleme biliminin sıkı uygulanması sayesinde ateşli silah ölümlerinin azaltılmasına dair benzer bir etki oluşturmak için gerçek bir fırsata sahibiz" dedi.

Diğer yandan Teksas eyaletindeki silah kaynaklı ölüm oranları Illinois'a karşılaştırılabilir düzeyde ve kişi başı silahla işlenen cinayet oranı neredeyse Kaliforniya'dakinin iki ve New York'takinin üç katı. Ayrıca Teksas, ABD'nin en hafif silah yasalarından bazılarına sahip.

Giffords Silah Şiddetini Önleme Hukuk Merkezi'ne göre, eyalette silahla işlenen cinayetler son 10 yılda yüzde 90'dan fazla arttı.

Teksas Valisi Greg Abbott, 2021'de Teksaslıların tabanca taşımak için ruhsat alma zorunluluğunu sona erdiren bir yasayı imzalamıştı. Bu da 21 yaş ve üstü neredeyse herkesin fiilen bir ateşli silah satın alabileceği anlamına geliyor.

Eyalet, sakinlerinin halka açık alanlarda izin almadan tüfek taşımasına da izin veriyor.

Uvalde'de 24 Mayıs'ta gerçekleşen katliam, eyalette yaşanan birçok ölümcül katliamı takip etti. Bunlar arasında 2009 ve 2014'te Fort Hood askeri üssüne yapılan iki silahlı saldırı, 2017'de Sutherland Springs'teki bir kiliseye ve 2019'da El Paso'daki Walmart'a düzenlenen kitlesel silahlı saldırılar da yer alıyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU