Ricky Gervais, Netflix özel gösterisindeki şakalarını savundu: Hiçbir manaları yok

LGBTQ+ hakları örgütü GLAAD, komedyenin son özel gösterisini "Şaka kılığına sokulmuş tehlikeli ve trans düşmanı ağır sözler" diye nitelendirdi

(BBC/Netflix)

Ricky Gervais, en son stand-up gösterisine gelen önemli boyuttaki sert tepkiler üzerine, "tabu konular" hakkında şaka yapma hakkını savundu.

The Office'in yaratıcısının yeni SuperNature gösterisi 24 Mayıs Salı günü Netflix'te yayına girmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gösteri, trans kişileri hedef alan bir dizi açılış şakası nedeniyle kınandı. LGBTQ+ haklarını savunan sivil toplum örgütü GLAAD, Gervais'in ifadelerini "Şaka kılığına sokulmuş tehlikeli ve trans düşmanı ağır sözler" diye niteledi.

Özel bölümün tanıtımı maksadıyla 24 Mayıs Salı günü The One Show'a katılan Gervais'e, seyircisini "rahatsız" hissettirmesi soruldu.

Gervais, "Bence komedi gerçekten bunun için, yani bir şeyleri ve ideal olarak tabu konuları düşündürmek için var. Çünkü seyirciyi bir saniyeliğine dahi olsa, daha önce hiç bulunmadığı bir yere götürmek istiyorum" dedi.

Çoğu incinme, insanlar bir şakanın konusuyla gerçek hedefi karıştırdığında ortaya çıkar. Şaka başlıyor ve "Ne diyecek?" diye merak ediyorlar. Ben de şakayı anlatıyorum. Oh be. Kahkaha atıyorlar.

Bu paraşütle atlamak gibi. Korkutucu ama sonra yere iniyorsunuz ve her şey yoluna giriyor. Bence komedi de bunun için var, tabu konuları düşünmemiz için. Böylece artık korkutucu olmuyorlar. Bu yüzden her şeyi ele alıyorum.

Kendi stand-up gösterisini Netflix için çektiği After Life dizisiyle karşılaştırmadan önce Gervais, komedyenlerin sıklıkla seyircinin "ne yapacağını tahmin etmeye" kapıldığını söyledi.
 

Ricky Gervais

Gervais, "The One Show"da tavrını açıkladı (BBC)

 

After Life gibi anlatı işlerinde bile bazıları 'Seyirci bundan nefret ediyor' diyor. Tabii ki nefret edebilirler. Gerçek hayat çok daha kötü. Bunlar sadece şaka. Hiçbir manaları yok. Sadece yaklaşık bir saatliğine kahkaha atmanız için varlar. İşte tabu konular da bu yüzden ideal.

Eleştirmen Nick Hilton, The Independent için kaleme aldığı ve SuperNature'a iki yıldız verdiği incelemesinde şunları yazdı:

Bugünlerde çok sık olduğu gibi, en uzun nakarat trans bireylerin aşağılanmasına ayrılmış. 'Tam ifşa', [Gervais] şovun sonuna doğru 'gerçek hayatta elbette trans haklarını destekliyorum' diyor.

Bu noktada, seyirci arasında ironiyi gerçek sanan az sayıdaki saf kişiden gelen birkaç başıboş tezahürat var fakat bu, can alıcı noktada (beden uyum operasyonu hakkında kaba bir şaka) gelen kahkaha ve alkış kükremesiyle karşılaştırıldığında hiçbir şey değil.

SuperNature'ın yayımlanması sonrası James Acaster'ın, programlarının büyük kısmını "transseksüelleri eleştirmeye" harcayan komedyenleri hedef aldığı 2019'daki "Cold Lasagne Hate Myself 1999" gösterisinden kısa bir video yeniden çevrimiçi mecralarda gün yüzüne çıktı.

Acaster, "Eskiden komedyenlerden birinin adına bu rutinde yer verirdim, ama bu durum salonda her zaman gerçekten tuhaf bir hal alıyor çünkü görünüşe göre 2019'da, çoğu kişi translara gülmekten hâlâ büyük mutluluk duyuyor ama henüz Ricky Gervais'e rahatça gülemiyorlar. Sınır burada çekiliyor" diye espri yapıyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/tv

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU