Rusya, Ukrayna'nın gıda gemilerine "insani koridor" açmak için şartını açıkladı

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrey Rudenko, bazı yaptırımların kaldırılması karşılığında Ukrayna'dan gıda taşıyan gemiler için "insani koridor" açmaya hazır olduklarını söyledi

Rusya donanması, Ukrayna limanlarını abluka altına aldığı için 20 milyon ton buğday ambarlarda beklemesine rağmen dünya pazarına ulaştırılamıyor / Fotoğraf: AA (Arşiv)

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrey Rudenko, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle kendisine yönelik bazı yaptırımların kaldırılması karşılığında Ukrayna'dan gıda taşıyan gemiler için "insani koridor" açmaya hazır olduğu ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Interfax haber ajansında dün yer alan habere göre Rudenko, "Biz bu noktada birçok kez gıda krizinin çözümünde, Rusya'nın ihracatına ve ödemelerine yönelik yaptırımların kaldırılması da dahil olmak üzere kapsamlı bir tutumun gerektiğini ifade ettik" diyen Rudenko, "Ukrayna'nın gemilerinin bulunduğu limanlardaki mayınları da temizlemesi gerekiyor. Rusya her gün yaptığı gibi, geçişleri sağlamak üzere insani koridor açmaya hazır" eklemesinde bulundu.

20 milyon tonun üzerinde hububat depolarda bekliyor

Ukrayna'nın Karadeniz üzerindeki limanları Rusya'nın 24 Şubat'ta başlattığı işgalden bu yana kullanılamıyor ve 20 milyon tonun üzerinde hububat depolarda bekliyor.

Rusya ile birlikte küresel buğday ihracatının yaklaşık üçte birini oluşturan Ukrayna'nın limanlarından hububat ihracatı gerçekleştirememesi küresel gıda krizine katkıda bulunuyor. Ukrayna buğdayın yanı sıra, mısır ve ay çiçek yağının da başlıca ihracatçılarından olma özelliği taşıyor.

Batılı devletler Ukrayna'dan hububat ihracatına devam edilebilmesi için "insani koridor" açma fikrini bir süredir değerlendiriyor, ancak bunu gerçekleştirmek için yine de Rusya'nın onayına ihtiyaç duyulacak.

kulebaa.jpg
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Davos'ta yaptığı konuşmada Rusya'nın teklifine tepki gösterdi / Fotoğraf: Reuters

 

Ukrayna'dan tepki: Şantajın en somut örneği

Davos'taki Dünya Ekonomik Forum'unda konuşan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ise Rusya'nın insani koridor teklifi hakkında "Uluslararası ilişkilerde şantajın bundan daha somut bir örneğini bulamazsınız" dedi.

BM, kıtlık uyarısı yapmıştı

Rusya ve Ukrayna, küresel buğday ihracatında yaklaşık yüzde 30 paya sahip.

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı, 19 Mayıs’ta, Ukrayna’da limanların açılmaması halinde ''kıtlık ve zorunlu kitlesel göç'' yaşanabileceği uyarısı yapmıştı.

 

Reuters, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU