Dört bakanlığın 'kira' toplantısında alınan kararlar ortaya çıktı: Şikayet hattı ve vergi incelemesi

4 bakanlıktan uzmanların bir araya geldiği toplantıda kiracılar için şikayet hattı ve ev sahiplerine vergi incelemesi kararı çıktı

Fotoğraf: AA

Yüksek konut kiralarına çözüm için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Hazine Bakan Yardımcısı Yunus Elitaş ile Ticaret Bakanlığı’ndan bürokratlar bir araya geldiği toplantıda alınması planlanan tedbirler ortaya çıktı. 

Milliyet'ten Mithat Yurdakul'un haberine göre, çalışmaya göre TÜİK’in aylık enflasyon hesabıyla belirlenen ve kiralara yapılabilecek azami zammı belirleyen oranların aşılmaması esas olacak.

Şikayet hattı kurulacak

Kiracılardan normalin üstünde ev kiraları talep eden ev sahipleri, kiracıları tarafından şikayet edilebilecek. Bunun için bir telefon hattı oluşturulması bekleniyor. Belirlenecek özel hatta ulaşacak kiracılar, ev sahipleriyle ilgili kira şikayetlerini iletebilecek. Hat üzerinden ev sahipleri şikayet edilebilecek. Ayrıca kiracılar, hattın ucundaki uzmanlardan hukuki yardım da alabilecek.

Kiracılar, oturdukları eve en fazla ne kadar zam yapılabileceğini, kiraya istenilen zammı yapmazsa evden çıkmak zorunda kalıp kalmayacağını, yüksek kira talebine karşı ne yapabileceği konusunda buradan bilgi alacak. Benzer bir şikayet mekanizmasının e-devlet üzerinden de hayata geçmesi hedefleniyor.

Vergi incelemesi

Kiralara karşı önlem mekanizmasının Hazine ayağında ise vergi incelemesi yapılacak. Ev sahiplerinin, gelirlerinin beyanname sınırını geçmesine rağmen kira gelirleri ile ilgili beyanname vermediğinin tespit edilmesi halinde, tahakkuk etmesi gereken vergilerin geriye dönük olarak tahsil edilmesi planlanıyor.

Ev sahibine takip

Yapılacak şikayet ve incelemeler sonucunda, aşırı kira artışı gibi sebeplerle kiracısını mağdur ettiği belirlenen ev sahipleri, takip altına alınacak.

Bu ev sahiplerinin şikayete konu olan ve diğer kiralık gayrimenkulleri, abonelik bilgileri üzerinden takip edilecek, kanundışı kira uygulamalarına gidip gitmediği izlenecek.

Önceki gün bakanlıklar arasında yapılan toplantının ilk adım niteliğinde olduğu, bundan sonraki teknik sürecin bürokratlar arasında devam edeceği öğrenildi.

Çalışmaların haziran ayında olgunlaşması, bakanlar tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sunulacak olan düzenlemenin son halini alarak hayata geçmesi planlanıyor.

 

 

Milliyet

DAHA FAZLA HABER OKU