DSÖ: Maymun çiçeğine karşı acil toplu aşılamaya gerek yok

"Yani bu buzdağının sadece görünen kısmı"

Maymun çiçeğine yakalanmak, Kovid-19'a yakalanmaktan daha zor (AP)

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölgesi'nin Yüksek Patojen Tehditleri Ekibi'nin lideri Richard Pebody, maymun çiçeği virüsüne karşı acil toplu aşılamaya Afrika kıtası dışında gerek olmadığını düşündüklerini söyledi.

Pebody iki gün önce Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, hijyene dikkat etmenin ve güvenli cinsel ilişki gibi önlemlerin, virüsün yayılımını kontrol edilmesini sağlayacağını vurguladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Maymun çiçeği de tıpkı Kovid-19 gibi zoonotik bir hastalık. Yani ilk olarak hayvanlardan insanlara bulaştı. 

Maymun çiçeği, "Orthopoxvirus" adı verilen virüs cinsi içinde yer alıyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'ne (CDC) göre çiçek hastalığına neden olan virüsle ve sığır çiçeği virüsüyle de yakından ilişkili. Zira bunlarla aynı çatı altında toplanıyor.

DSÖ'ye göre hastalığın belirtileri genellikle iki ila dört haftalık bir süre boyunca devam ediyor ve sonrasında kendiliğinden geçiyor. Ancak ciddi vakalar da meydana gelebiliyor.

DSÖ, bugüne dek hastalığa yakalananların yaklaşık yüzde 3 ila yüzde 6'sının hayatını kaybettiğini kaydetti.

CDC, maymun çiçeğine karşı Bavarian Nordic'in ürettiği Jynneos adlı aşıyı kullanmaya hazırlandıklarını iki gün önce duyurdu. Almanya ise Avrupa'da Imnavex adıyla satılan aşıdan satın almaya karar verdi.

"Aşıların yan etkileri olabilir"

Afrika dışında 237 doğulanmış ve şüpheli vaka tespit edilirken, Pebody salgını kontrol altına almada birincil önlemlerin temas takibi ve izolasyon olduğunu söyledi.

Virüsün çok kolay yayılmadığına dikkat çeken Pebody, "Maymun çiçeğiyle mücadelede kullanılan aşıların bazı önemli yan etkileri olabilir" dedi.

DSÖ'nün üst düzey etkilisi, teyit edilen vakaların çoğunun Afrika'ya seyahat etmediğini ve dolayısıyla tespit edilmemiş hastaların sayısının çok olabileceğini belirtti:

Yani bu buzdağının sadece görünen kısmı.

Pebody, yaz mevsimindeki büyük etkinliklerin işleri daha da kötüleştirmesinden endişe ettiklerini açıkladı:

İyi vakti geçirmeyin, bu etkinliklere katılmayın demiyorum. Önemli olan insanların partilerde ne yaptığı. Yani güvenli cinsel ilişki, iyi hijyen ve düzenli el yıkamayla ilgili. Bütün bunlar, virüsün bulaşmasını kısıtlamayı sağlar.

 

Independent Türkçe, Reuters, BBC

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU