Rusya'nın "uluslararası hukuka aykırı olarak sivillere doğrulttuğu" silahlar belgelendi

Kremlin birçok kez savaşta sivilleri hedef aldığına dair suçlamaları reddederken, Ukrayna'nın savaş suçu iddialarının gerçeği yansıtmadığını savunmuştu

Rus ordusunun FAB-250 bombasıyla hasar verdiğinin öne sürüldüğü, İrpin şehrinde sivillerin oturduğu bir bina (Alessio Mamo / Guardian)

Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian, Rusya'nın yasadışı şekilde sivilleri vurmak için kullandığı silahları belgelediğini öne sürdü.

Guardian'ın haberinde, Ukrayna'nın başkenti Kiev'in kuzeyindeki Buça, Hostomel ve İrpin gibi şehirlere giden muhabirlerin incelemelerine, adli tıp uzmanlarından alınan görüşlere ve Rusya'ya Lahey'de savaş suçu davası açmaya hazırlanan savcılardan edinilen bilgilere yer verildi.

Ayrıca silahlarla ilgili tüm detayların bağımsız uzmanlar tarafından teyit edildiği bilgisi de paylaşıldı.

FAB-250

Haberde, 1 Mart'ta Kiev'in kuzeyindeki Borodianka şehrine bir Rus jeti tarafından her biri 250 kilogram ağırlığında olan FAB-250 bombaları atıldığı öne sürüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kaç bomba atıldığına dair bilgi paylaşılmazken, Sovyet döneminde üretilen FAB-250'nin temel olarak düşman sığınaklarını ya da tahkimatlarını yok etmek için tasarlandığı fakat Rus ordusunun bunları sivillerin yaşadığı noktalara attığı iddia edildi.

Borodianka'nın yanı sıra Buça ve Hostomel gibi sert çatışmaların yaşandığı bölgelerde de sivillere karşı kullanıldığı iddia edilen FAB-250 bombalarıyla, Ukraynalı savcılara göre Kiev'in kuzeyindeki yerleşim yerlerinde en az 8 bina yok edildi.
 

guardian2.jpg

Borodianka'da FAB-250 saldırısı sonucu hasar aldığı öne sürülen ve sivillerin yaşadığı bir apartman (Alessio Mamo / Guardian)


Haberde, bu güdümsüz bombaların 1979-1989'da Sovyet-Afgan Savaşı'nda ve 2015'te başlayan Suriye'deki iç savaşta Rus ordusu tarafından kullanıldığı savunuldu.

Ayrıca Rus birliklerin FAB-250 bombalarıyla Halep'teki binalarda oluşturduğu hasarın, Borodianka'dakilerle hayli benzer nitelikte olduğu öne sürüldü.

FAB-250'nin tek başına yasadışı bir silah olarak kabul edilmezken, sivillere yönelik kullanımı savaş suçu kapsamında sayılabilir.

Çivi bombası

Rus ordusunun savaşta çivi bombası (Fléchette) kullandığı da iddia edildi.

Haberde, patoloji uzmanlarının ve adli tabiplerin, Buça ve İrpin şehirlerindeki cesetlerde yaptığı incelemelerde bu bombalardan çıkan çivi yaralarına rastladığı savunuldu.
 


Bir çivi bombasının içinde genelde 3-4 santimetre uzunluğunda olan yaklaşık 8 bin çivi yer alabiliyor. Patlama anındaysa bu çiviler 300'e 100 metre boyutunda bir konik yay şeklinde etrafa saçılıyor.

İnsan hakları grupları uzun süredir çivi bombalarının yasadışı olarak kabul edilmesi çağrısı yaparken, bu bombalar uluslararası hukuk kapsamında yasak sayılmıyor.
 

guardian5.jpg
Buça'da öldürülen bir sivilin cesedinden çıktığı öne sürülen çivi (Alessio Mamo / Guardian)


Öte yandan haberde, Rus ordusunun sivil nüfusun ağırlıkta olduğu bölgelerde çivi bombası gibi hassas olmayan, öldürücü nitelikte silahlar kullandığı gerekçesiyle uluslararası hukuk kurallarını ihlal ettiği savunuldu.

Misket bombası

Savaş suçlarının araştırılmasına odaklanmış, kâr amacı gütmeyen internet haberciliği sitesi Bellingcat, Guardian muhabirlerinin topladığı bazı fotoğrafları inceledi ve bunları doğrulayarak Rus ordusunun misket bombası kullandığını iddia etti.

"Bomba içinde bomba" olarak da bilinen misket bombaları uçaklardan ya da havan toplarıyla atılabiliyor. Bunlar, düştüğü yerde veya havada açılarak taşıdıkları küçük bombaları etrafa saçıyor.

Haberde, Buça ve Borodianka'daki araba enkazlarında misket bombasına ait olduğu öne sürülen izlerin fotoğrafları paylaşıldı.
 

guardian3.jpg
İrpin'deki bir araçta misket bombası sonucu oluştuğu öne sürülen izler (Alessio Mamo / Guardian)


Ayrıca Hostomel'deki bir çiftlik köyü yakınlarında da misket bombası taşıyan bir roketin kalıntısı olduğu öne sürülen bir fotoğrafa da yer verildi.  

Bu rokete yakın mesafedeki bir alandaysa iki atın misket bombasıyla can verdiği öne sürüldü.
 

guardian4.jpg

Buça'dan birkaç kilometre ötedeki Hostomel şehrinde yer alan bir kırsal bölgeye düşen, misket bombası taşıdığı iddia edilen roket (Alessio Mamo / Guardian)


Öte yandan ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times, nisandaki bir haberinde Ukrayna'nın da Rus ordusunu geri püskürtmek için misket bombası kullandığını öne sürmüştü. Bu iddiaları henüz bağımsız olarak doğrulanamadı.

Misket bombalarının kullanımı Cenevre Sözleşmesi'ne aykırı ve uluslararası insan hakları ihlali olarak kabul ediliyor.

Kremlin ise birçok kez savaşta sivilleri hedef aldığına dair suçlamaları redderken, Ukrayna'nın savaş suçu iddialarının gerçeği yansıtmadığını savunmuştu.

Guardian'ın haberinde, söz konusu bulguların adli tabipler tarafından sınıflandırıldığı ve bunların Lahey'de gelecek birkaç ay içinde Rusya'ya karşı resmen açılması planlanan savaş suçları davasında kullanılacağı belirtildi.



Independent Türkçe, Guardian, NYT

DAHA FAZLA HABER OKU