DSÖ'den "maymun çiçeği" açıklaması: Kontrol altına alınabilir

Maymun çiçeği virüsü ile ilgili açıklamalarda bulunan DSÖ yetkilisi Briand, yakın zamanda tespit edilen vakaların "buz dağının görünen kısmı" mı yoksa salgının zirvesi mi olduğunu henüz netleştiremediklerini ifade etti

Fotoğraf: Reuters

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), maymun çiçeği virüsü vakalarının genellikle rastlandığı ülkeler dışında ilk kez tespit edildiği 7 Mayıs'tan beri Afrika dışında 131 vakanın ve 106 şüpheli vakanın saptandığını açıkladı.

DSÖ'nün küresel bulaşıcı hastalıklar hazırlık departmanı başkanı Sylvie Briand, yakın zamanda tespit edilen vakaların "buz dağının görünen kısmı" mı yoksa salgının zirvesi mi olduğunu henüz netleştiremediklerini ifade etti.

Briand, bu salgının "normal olmadığını" fakat "kontrol altına alınabilir" olduğunu ifade ederek, virüsün yol açtığı enfeksiyona karşı aşıların ve tedavi yöntemlerinin olduğunu açıkladı ve "Pireyi deve yapmayalım" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Vakaların tümü olmasa da, bir çoğu hemcinsleriyle cinsel ilişkiye giren erkeklerde görülürken, Briand, cinsel bulaşıcılığı önlemenin bilhassa önemli olduğunu dile getirdi.

DSÖ, dünkü açıklamasında maymun çiçeği virüsünün mutasyona uğradığına dair bir kanıt olmadığını belirterek, bu virüsün değişime uğrama eğiliminde olmadığını ifade etmişti.

Nasıl bulaşıyor?

İlk olarak 1970'lerde Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde kaydedilen ve son 10 yılda artış gösteren maymun çiçeğinin belirtileri, yüzde başlayan ve vücudun geri kalanına yayılan ateş, baş ağrısı ve deri döküntüleri şeklinde ortaya çıkıyor.

Genelde insanlara hayvanlardan bulaşan ve en yaygın kaynağı kemirgenler olduğu düşünülen virüsün insandan insana ise lezyonlar, vücut sıvıları, solunan damlacıklar ve çarşaf gibi kişisel eşyalarla yakın temasta bulunulması hâlinde geçtiği tahmin ediliyor.

Dünya Sağlık Örgütü yetkilisi Dr. Ibrahim Soce Fall, virüsün cinsel ilişkiye giren erkekler arasında nasıl bulaştığının anlaşılması için İngiltere'deki vakaların incelenmesi gerektiğini söyledi.

Virüsün endemik olduğu ülkelerde dahi henüz maymun çiçeğinin nasıl bulaştığının tam olarak anlaşılamadığını belirten Fall, geçen yıl Kongo'da 6 bini aşkın, Nijerya'daysa yaklaşık 3 bin vaka tespit edilmesine rağmen "bulaşma dinamikleri açısından hâlen birçok bilinmez olduğunu" söyledi.

Çiçek hastalığına karşı geliştirilen bir aşı, maymun çiçeği için de onaylanmıştı.

Maymun çiçeğinde, deride döküntü ve kabarıklıklar, ateş, sırt ve kas ağrıları, şişmiş lenf düğümleri en yaygın belirtiler olarak biliniyor.

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU