İsrail Eğitim Bakanı: Eşcinsellik tedavisi işe yarıyor, bizzat uyguladım

Başbakanın açıklamaları kınamasıyla birlikte Rafi Peretz, istifa çağrılarıyla karşı karşıya

Ortodoks haham dönüştürme yöntemini savunması nedeniyle istifa çağrılarıyla karşı karşıya (AFP)

İsrail Eğitim Bakanı, insanları heteroseksüel yapmayı amaçlayan itibarsız bir teknik olan “eşcinsellik onarım terapisini” savunarak öfke fırtınasına yol açtı.

Rafi Peretz yöntemin işe yarayabileceğini ve hatta bunu uyguladığını söyledi.

Peretz, “[Birinin cinsel yönelimini] dönüştürmenin mümkün olduğunu düşünüyorum” dedi.

“Eğitim meselesini etraflıca bildiğimi söyleyebilirim ve bu konuyu da biliyorum.”

Başbakan Binyamin Netanyahu, bakanın açıklamalarını kınarken bu sözlerin kabul edilemez olduğunu ve hükümetinin duruşunu temsil etmediğini söyledi.

 

 

Doktorlar, birinin cinsel yönelimini psikolojik ve ruhsal yollarla, hatta elektroşokla değiştirmeye çalışan bu tekniğin bilimsel açıdan şüpheli ve muhtemelen tehlikeli olduğunu söylüyor.

Diğer politikacılar, eşcinsel grupları ve kamuoyu da küçük bir dini partinin liderliğini yürüten Ortodoks haham Peretz’i kınadı.

Eşcinsel olduğunu açıklayan Adalet Bakanı Amir Ohana konuyla ilgili, “Cinsel yönelim terapiyi de onarımı da gerektirmez. Önyargılı yaklaşımlar ve cehalet terapiyi ve onarımı gerektirir” ifadelerini kullandı.

LGBT+ hakları savunucusu grup The Aguda da Peretz’in istifasını istedi.

Ana muhalefetteki Mavi ve Beyaz Partisi’nin lideri Benny Gantz ise, “Onarım terapisiyle ilgili herhangi bir beyan 2019 İsrail’inde yasal olamaz. Mavi ve Beyaz Partisi hükümeti eşitliği, toleransı ve ötekini kucaklamayı destekleyecek” dedi.

World Israel News’un haberine göre, Gantz şöyle devam etti:

Herkesin kendi inancına, düşüncesine ve eğilimine göre yaşama hakkı İsrail demokrasisinin mihenk taşıdır ve onu tüm gücümüzle savunacağız.

Peretz, eşcinsel bir birey ona cinsel eğilimlerini söylediğinde nasıl davrandığını şu şekilde anlattı:

İlk önce ona sarıldım. Ona çok sıcak şeyler söyledim. ‘Düşünelim. Çalışalım. Ve kafa patlatalım’ dedim. Hedef, hepsinden önce, onun kendini iyice tanıması (…) ardından karar verecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Jerusalem Post’un haberine göre Peretz daha sonra sözlerine açıklık getirmeye çalışarak eşcinsel çocukların mutlaka dönüştürme terapisine gönderilmesi gerektiğini kast etmediğini belirtti.

Solcu Meretz Partisi’nin lideri Nitzan Horowitz terapinin tehlikeli olduğunu ve gençleri intihara sürükleme riski barındırdığını belirtti.

Peretz geçen hafta da Yahudiler ile Yahudi olmayanlar arası evliliği “ikinci bir Holokost’la” kıyaslayarak ortalığı ayağa kaldırmıştı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU