Kılıçdaroğlu: Akşam 22:00'de bir kaçış planının anatomisini ifşa edeceğim

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında konuştu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin haftalık olağan grup tolnatısında konuştu. Konuşmasında iktidarın ekonomi politikalarını eleştiren CHP lideri, bir kaçış planından söz ederek bu akşam o planın ayrıntılarını saat 22.00'de kamuoyu ile paylaşcağını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

CHP Grup Toplantısında Mustafa Kemal Atatürk'ün doğduğu Selanik'te Atatürk'ün gölgesinde oyunlar oynadığı asırlık nar ağacının altından Balkan bisikletçiler tarafından getirilen toprak Kemal Kılıçdaroğlu'na teslim edildi.

Kılıçdaroğlu'ndan Atatürkçülük tanımı

Mustafa Kemal Atatürk'ün bu ülke için neler yaptığının farkında olduklarını belirten Kılıçdaroğlu, "Atatürkçülük, geçmişten ders çıkarıp sağlıklı bir geleceği inşa etmek demektir. Bugün bizim yaptığımız da odur" diye konuştu.

Mustafa Kemal Atatürk ve ülkeyi kuran kadronun hiçbir egemen gücün karşısında eğilmediğini ifade eden Kılıçdaroğlu, "İşte biz onların çocukları ve torunlarıyız" dedi.

Pençe Kilit Operasyonunda şehit olan 3 asker için rahmet dileyen, CHP lideri, yaralanan 4 asker için de acil şifalar diledi.

"Kalemini satmayan gazeteci bütün topumun saygınlığını kazanır"

Hayatını kaybeden Sözcü Gazetesi Ankara Temsilcisi Ali Ekber Ertürk'ü de anan ve başsağlığı dileyen Kılıçdaroğlu,  "Kalemini satmayan gazeteci bütün topumun saygınlığını kazanır. Ali Ekber Ertürk de böyle bir gazeteciydi" diye konuştu.

CHP lideri, Adana'da AK Parti tarafından düzenlenen gençlik şöleni dönüşü trafik kazasında hayatını kaybeden gençlere de rahmet diledi ve yaralanan 41 kişi için de acil şifa dileklerini paylaştı.

"Kadının gücünü görüyoruz değil mi?"

Dünya kadınlar boks şampiyonasında 5 altın2 bronz madalya kazanan Kadın Boks Milli Takımı ve 5'inci kez CEV Avrupa Şampiyonu olan VakıfBank Kadın Voleybol takımını da tebrik eden Kılıçdaroğlu, "Kadının gücünü görüyoruz değil mi" dedi.

EuroLig Şampiyonu olan Anadolu Efes Basketbol takımını da kutlayan CHP lideri, "Bütün şampiyonlara CHP grubundan selam ve sevgi gönderiyoruz. Tüm ekiplerine yürekten teşekkür ederiz" diye konuştu.

Devlette liyakat sisteminin önemine sürekli vurgu yaptığını belirten Kılıçdaroğlu, "Siz de görüyorsunuz ben de görüyorum. Türkiye iyi yönetilmiyor. Gerçeklerden o kadar kopuk bir yapı var ki, bir eleştiri olduğu zaman ‘Gözlerimize bakın' diyorlar" diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

Biz sizin gözlerinize de baktık, boyunuza da baktık, endamınıza da baktık, diplomanıza da baktık. Siz bu ülkeyi yönetemiyorsunuz

"Kriz sosyal buhrana dönüştü"

Türkiye'nin ilk kez bir ekonomik krizle karşılaşmadığını ancak bu krizlerden çıkıldığını söyleyen CHP Genel Başkanı, 2018'den bu yana var olan krizin ise bir ekonomik ve sosyal buhrana dönüştüğünü savundu.

Sarayın bu durumun ne kadar farkında olduğuna emin olmadığını belirten Kılıçdaroğlu, böyle  bir yönetimin Türkiye'nin sorunlarını çözemeyeceğini ve çözemediğini söyledi.

Devlette liyakat sistemi bitirildiği için büyük bir çürüme yaşandığını ifade eden Kemal Kılıçdaroğlu, "Cumhuriyet tarihinde ilk kez dar gelirliden kaynak alıp, bir avuç üst gelir grubuna kaynak aktaran bir ekonomik politikaya ilk kez tanık oluyorum. 84 milyon bir avuç kişiye çalışıyor" dedi.

"Bahçeli acaba cebinde dolar mı taşıyor Türk Lirası mı?"

İktidarın 3 yöntemle alt gelir gruplarından topladığı kaynakları, aralarında tefeciler ve "Beşli çete" olan üst gelir grubuna aktardığını ön süren Kılıçdaroğlu, o yöntemleri şu şekilde sıraladı:

Birinci Yöntem: Kamu Özel İşbirliği ile yapılan dolar garantili Yap İşlet Devret ihaleleri

Devletin 3 milyar 907 milyon liraya mal ettiği hastaneyi KÖİ projesi olduğu zaman 6 milyar 776 milyona mal ettiğini belirten Kılıçdaroğlu, "İnsanda biraz insaf olur. Bu yöntemi en iyi kullanan ‘Beşli Çete'. Bu ülkeyi beşli çetelerden kurtaracağız. Sözümüz söz" dedi.

İkinci Yöntem: Kur Korumalı Mevduat

"Akılları sıra formül buldular" diyen Kılıçdaroğlu, bu mevduat türünün vergiden muaf tutulmasını da eleştirdi.

Bahçeli cebinde acaba dolar mı taşıyor yoksa Türk Lirası mı? Ben merak ediyorum" diyen CHP lideri, alt gelir gruplarından üst gelir gruplarına servet aktarmanın üçüncü yönteminin ise Türk Lirası'nın değerinin kaybettirilmesi ve buradan da birilerine faiz geliri sağlanması olduğunu söyledi.

Ayda 27 bin 200 lira taksiti kim ödeyecek?

Bunlara bir dördüncü yöntemin eklendiğini ifade eden Kılıçdaroğlu,  "Özellikle geçmişte AK Parti'ye oy veren vatandaşlarımız dikkatli dinlesinler" diyerek, son açıklanan konut edindirme projesini eleştirdi.

2 milyon liralık bir konutun 10 yılda ayda 27 bin 200 liralık kredi ödemesi ile alınabildiğini ve yıllık faizin yüzde 11 olduğunu belirten CHP lideri, "2 milyon liralık daireyi kim alır? Ayda 27 bin 200 liralık taksiti kim öder? Dar gelirli, asgari ücretli ya da esnaf ödeyemez bu parayı. Kim ödeyecek? Parası olan dar bir grup. Bir villası olan ikincisini, bir lüks dairesi olan ikinci, üçüncüsünü alacak. Yüzde 11 faizle kredi, sudan ucuz. Bir de bir vatandaş düşünün ihtiyaç kredisi çekecek. Onun faizi yüzde 27. Zengin verirken yüzde 11, fakir verirken yüzde 27. Vatandaştan alıyorsun, bir avuç kişiye aktarıyorsun" diye konuştu.

"Bunun adı tefeciliktir"

Türkiye'de hala AK Parti ve MHP'ye y verip vermeme konusunda kararsız olan vatandaşlara seslenen Kemal Kılıçdaroğlu, "Nisan 2022'de merkezi yönetimin borç stoku 1 trilyon 483 milyar lira, bu borca karşılık ödeyeceği faizin ise 1 trilyon 743 milyar lira. Faiz ana parayı geçmiş vaziyette. Ana para faizi geçti, bunun adı tefeciliktir. Mayıs ayında borç 1 trilyon 583 milyara, faiz ise 2 trilyon 53 milyar liraya çıktı" dedi.

"Servetlerini yurtdışına götürüyorlar, bunun da farkındayız"

Hükümet tarafından kurulan Borçlanma Genel Müdürlüğünü Osmanlı döneminde kurulan Duyun-u Umumiye'ye benzeten CHP lideri, "Aynı mantık, aynen çalışıyor. Türkiye'yi bir avuç tefeciye teslim ettiler. Kurtulmak istiyorlar ama kurtulamıyorlar. Servetlerini, sermayelerini yurtdışına götürüyorlar, bunun da farkındayız" diye konuştu.

"Vatandaşlar hazırlıklı oldun, elektriğe zam gelecek"

Zamların bundan sonra da devam edeceğini belirten Kılıçdaroğlu, "EPDK, elektrik üreticilerinde bir taban fiyat koymuştu. Bu tabanı yükselttiler. Tabanın yükselmesi demek zam gelecek demek. Temmuz ya da Ağustos ayında elektriğe zam gelecek. Bütün vatandaşlarım hazırlıklı olsunlar elektriğe zam gelecek" dedi.

"Haramilerin saltanatını yıkacağız"

Hafta sonu İstanbul Maltepe'de yaptıkları "Milletin Sesi" mitingine de değinen ve mitingin olaysız sonuçlanması dolayısıyla bütün güvenlik güçlerine teşekkür eden Kılıçdaroğlu, "Çok büyük bir kalabalık vardı. Yüzbinler oradaydı. Onlara söz verdim. Haramilerin saltanatını yıkacağız. Bu toplumun kucaklaşmaya, huzura ihtiyacı var. Açlığa mahkum edilen çocuklara değil. Yine söz verdim. Hiç endişe etmeyin az kaldı, hakkı, hukuku, adaleti bu ülkeye mutlaka ama mutlaka getireceğiz. Bize güvenin. Bizim arkamızda kara bir leke yok. Biz birilerinin önünde boyun eğmeyiz" şeklinde konuştu.

"Adalet mi istiyorsunuz? Bize katılacaksınız"

"Birileri telefon etti diye papazı teslim ettiler. Bizim dönemimizde asla böyle bir ayıbı Türkiye yaşamayacaktır" diyen CHP Genel Başkanı, sözlerini şöyle sürdürdü:

İşimizin kolay olmadığını biliyorum. Siyasallaşmış yargıyla, mafyayla, mafyayla fotoğraf çektirenlerle, uyuşturucu baronlarıyla, bütün paramiliter yapılarla, beşli çetelerle, trollerle, yandaş medya ve onların beslemeleriyle ancak ve ancak biz kavga edebiliriz

İş, aş sözü verdiğini ve bu sözünü asla unutmayacağını dile geitren Kemal Kılıçdaroğlu, "İşi de aşı da bu ülkeye getireceğim. Bu topraklarda hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek. Bütün vatandaşlarım not alsınlar. Bizim iktidarımızda hiçbir fakir, fukaranın elektriği kesilmeyecek. Adalet mi istiyorsunuz bize katılacaksınız. Barış Akademisyenleri görevlerine dönsün, Harp Okulu öğrencileri hapisten çıksın diyorsanız bize geleceksiniz bize katılacaksınız. Çevreyi, doğayı koruyalım diyorsanız bize katılacaksınız. Çocuklarınızı bu güzel ülkede tutmak istiyorsanız bize katılacaksınız. 128 milyarlık soygunu öğrenmek istiyorsanız bize katılacaksınız" dedi.

"Erdoğan sakın reddetmeye kalkma, bütün belgeler elimizde"

"Suça bulaşmış bürokrat beni iyi dinle kardeşim: Bunlar seni kendilerini kurtarma planlarının içine hiç dahil etmiyorlar" diyen CHP lideri, toplu bir kaçış planının yürürlükte olduğunu ve bu planlarda bürokratlara da biçildiğini öne sürerek,  "Değişim geldiğinde halinin nice olduğunu hiç umursamıyorlar.Kaçmanın hazırlıklarını hızlandırdılar. Erdoğan vakıf süsü verdiği paralel yapılarla yurt dışına devasa paralar aktarıyor. Yurtdışındaki yapının başlarında da Erdoğan'ın aile bireyleri geliyor. O yabancı ülkede oturma ve çalışma izni çıkartma istiyorlar paravan yapı üzerinden. Birkaç yüz kişi ile sınırlı. İzin çıkarma peşindeler. O birkaç yüz kişilik kurtarma operasyonunda sen yoksun. O uçağın kapısı sana hiç açılmayacak" dedi.

Bu akşam saat 22.00'de bu konuda bir açıklama yapacağını ifade eden Kılıçdaroğlu, "Amacım pisliğe bulaştırdıkları sarmaldan seni yol yakınken kurtarmak. Senin üzerinden bitkisel hayata soktukları devleti yeniden canlandırmaktır. Ey devletin şerefli bürokratları bunlarla birlikte sizi de akşam 22.00'de bekliyorum. Sizlerin benim başımın üzerinde yeriniz var. Akşam 22:00'de bir kaçış planının anatomisini ifşa edeceğim, milletimi de bekliyorum. Erdoğan sakın reddetmeye kalkma, bütün belgeler elimizde" şeklinde konuştu.

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU