AFP, Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıları yazdı: "Arafta kaldılar"

"Suriyelilere daha az para veren işverenler yüzünden bizi suçluyorlar"

AFP'nin haberinde Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların son dönemde baskı altında olduğuna dikkat çekildi (AFP)

Fransız haber ajansı AFP, Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların yaşadıklarını mercek altına aldı.  

"Türkiye'deki Suriyeli mülteciler arafta kaldı" başlıklı haberde, son dönemde "enflasyonun fırlaması ve TL'nin değer kaybetmesiyle oluşan ekonomik çalkantıların, Türkiye'deki 3,7 milyon Suriyelinin üzerinde muazzam bir baskı yarattığı" savunuldu.

Türkiye'nin Suriye'deki iç savaşta devlet başkanı Beşar Esad yönetimine karşı isyancıları destekleyerek, çatışmalardan kaçan sığınmacılara kapılarını açtığının hatırlatıldığı haberde, 2023'teki seçimlerden önce sığınmacıların geri gönderilmesine dair söylemlerin arttığına dikkat çekildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 3 Mayıs'taki açıklamasında sığınmacıların kademeli olarak Suriye-Türkiye sınırında oluşturulan "güvenli bölgelere" yerleştirildiğini, burada kendilerine kalacak yer inşa edildiğini duyurmuştu.

Ana muhalefet partisi CHP, Suriyeli sığınmacıları ülkelerine göndermeyi planladıklarını açıklamış, göçmenler üzerinden Türkiye'nin "sessizce işgal edildiğini" savunan Zafer Partisi de bu söylemleriyle ilgi toplamıştı.

Haberde, "Erdoğan'ın Suriyeli sağınmacılar nedeniyle halkın giderek artan öfkesiyle karşı karşıya olduğu ve sığınmacıların 2023 seçimlerinde günah keçisi olarak kullanılmaktan endişelendiği" de öne sürüldü.

Suriye'nin güneybatısındaki Guta bölgesinden Şanlıurfa'ya kaçan Samira, ülkesine dönmesinin şu anda imkansız olduğunu söyleyerek "Geri dönmeyi düşünmüyorum, evimizi yok ettiler. Orada vaziyet çok kötü" ifadelerini kullandı.

Soyadını paylaşmayan 44 yaşındaki sığınmacı, "Televizyonda sabahtan akşama 'Suriyelileri gönderin! Suriyelileri gönderin!' dediklerini duyuyoruz. Bizi neden sevmiyorlar? Burada bir hayat kurmaya, kendi ayaklarımız üzerinde durmaya çalışıyoruz. Siyasetçiler bizi seçim kampanyası malzemesi olarak kullanıyor" dedi.
 

samira afp.jpg

Samira, 2019'da Türkiye'ye kaçtığından beri hiç bu kadar baskı altında hissetmediğini belirtti (AFP)​​​​​​


Şanlıurfa'da bir bakkal işleten Umm Muhammed ise "Çok korkuyoruz. Üzerimizdeki baskıyı hissediyoruz. Bir yabancı olarak daima nazik davranmalıyız" ifadelerini kullandı.

Eşinin, Esad'a bağlı birliklerde görev yaparken kaçtığını söyleyen 43 yaşındaki sığınmacı, "Geri dönemeyiz. Bizi öldürürler" dedi.

30'lu yaşlarının başındaki Fatma İbrahim ise 9 yıl önce Şanlıurfa'ya kaçtığını ve burada başka bir Suriyeli sığınmacıyla evlendiğini söyledi.

Eşinin pandemide işini kaybettiğini ve daha sonra 700 kilometre uzaktaki Konya'da bir çiftlikte iş bulduğunu anlatan İbrahim, "İşverenler bize daha az para ödüyor, bölge halkı da bundan rahatsız oluyor ve kendilerine verilenden daha az bir maaşı kabul ettiğimiz için bizi suçluyorlar" dedi.
 

fatma afp.jpg
Fatma İbrahim, savaş nedeniyle Kobani'den Şanlıurfa'ya kaçtığını söyledi (AFP)


Üç çocuk sahibi sığınmacı, "Bazen bize geri gitmemiz gerektiğini, işlerini kaybetmelerine neden olduğumuzu söylüyorlar. Bazıları bize 'Suriye artık daha iyi durumda, neden dönmüyorsunuz? Burada her şey sizin yüzünüzden daha da pahalı hale geldi' diyor. Bu, kendimi çok kötü hissetmeme neden oluyor" ifadelerini kullandı.

Kendisini Hayfa olarak tanıtan sığınmacıysa 9 yıldır Şanlıurfa'da olduğunu, akıcı şekilde Türkçe öğrendiğini ve dikkat çekmemek için sokakta Arapça konuşmadığını söyledi.

Halep'ten gelen 39 yaşındaki sığınmacı, sokakta sözlü tacize uğradığını savunarak "Kendimi güvende tutmak istiyorum" dedi.
 

hayfa afp.jpg
Halep'te İngilizce öğretmenliği yapan Hayfa, "Siyasi meseleler bizi ekonomiden daha fazla etkiliyor" diye konuştu (AFP)


Hayfa, "Bazıları bize 'Ülkenize dönün, bizim askerlerimiz orada ölürken siz burada eğleniyorsunuz' diyor. Her şeyi ardınızda bırakıp gitmenin kolay olduğunu mu düşünüyorsunuz? Hatıralarınız, eviniz, her şeyiniz... Annenizin ya da babanızın mezarını bile ziyaret edemiyorsunuz" ifadelerini kullandı.  



Independent Türkçe, AFP, AA

DAHA FAZLA HABER OKU