ABD: Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine yönelik Türkiye'nin endişelerini giderebileceğimize eminiz

ABD Savunma Bakan Yardımcısı Hicks, "Finlandiya ve İsveç'in Türkiye'nin endişelerini doğrudan giderebileceğine eminiz" dedi

 ABD Savunma Bakan Yardımcısı Kathleen Hicks / Fotoğraf:  Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi

ABD Savunma Bakan Yardımcısı Kathleen Hicks, ABD'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine yönelik Türkiye'nin endişelerini giderebileceğine inandığını açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hicks Oslo'da Norveçli mevkidaşı ile birlikte yaptığı açıklamada, "Finlandiya ve İsveç'in Türkiye'nin endişelerini doğrudan giderebileceğine eminiz" dedi.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz hafta partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğini veto edeceklerini açıklamıştı.

Erdoğan "evet demeyiz" demişti

Erdoğan, “Bize teröristleri iade etmeyen ülkelerin NATO üyeliğine 'evet' diyemeyiz. NATO'nun genişlemesi, bizim için hassasiyetlerimize gösterilecek saygı oranında anlamlıdır. Siz teröristleri bize vermeyeceksiniz ama bizden kalkıp NATO üyeliğini isteyeceksiniz. NATO bir güvenlik oluşumudur, güvenlik teşkilatıdır. Dolayısıyla bu güvenlik teşkilatını güvenlikten yoksun hale getirmeye biz ‘evet’ diyemeyiz" diye konuşmuştu.

İki ülkenin yetkililerinin ikna için Türkiye’ye gelmek istediklerini ifade eden Erdoğan, "Pazartesi günü gelmek istiyorlarmış, ‘boşuna yorulmasınlar’ dedim" diyerek müzakerelere kapıyı kapatmıştı.

Kalın "kapıyı kapatmadık" demişti

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise daha önce Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada Ankara'nın iki ülkenin NATO üyeliğine 'kapıyı kapatmadığını' söylerek, "Elbette İsveçli meslektaşlarımızla müzakere yapmak istiyoruz" diye konuşmuştu.

 

Reuters, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU