İngiltere’nin istifa eden ABD Büyükelçisi: Trump İran nükleer anlaşmasından Obama’ya nispet olsun diye çekildi

Ortaya çıkan son sızıntıya göre Darroch'un bilgi notlarında ABD Başkanı için “görünüşe göre ideolojik ve kişisel nedenlerle diplomatik bir vandallık örneği ortaya koydu” deniyor

İngiliz Büyükelçi'nin Trump hakkında ülkesine yolladığı notlar sızınca istifa etmek zorunda kaldı (The Huffington Post)

Sızan yeni bir diplomatik bilgi, İngiltere’nin istifa eden ABD Büyükelçisi’nin Donald Trump’ın İran nükleer anlaşmasından Barack Obama’ya nispet olsun diye çıktığını söylediğini ortaya çıkardı. 

The Mail on Sunday’in yayımladığı belgeye göre Kim Darroch, ABD Başkanı’nın hamlelerini “diplomatik vandalizm” şeklinde değerlendirdi ve “kişisel” gerekçelerle dolduruşa geldiğini  belirtti.

Elçinin yorumları Mayıs 2018’de dönemin Dışişleri Bakanı Boris Johnson’ın Trump’ın Kapsamlı Ortak Eylem Planı’nı terk etme fikrini değiştirmek için yaptığı başarısız ziyaretin ardından söylendi. 

The Sunday Times’a göre sızdırılan son belge polisin sızıntının ardındaki şüpheliyi tespit ettiği esnada geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sızıntıdan birkaç saat önce Johnson ve Muhafazakar Parti liderliği için onunla yarışan Jeremy Hunt, Londra Polis Teşkilatı’nın yardımcı komiseri Neil Basu’yu gazetecilerin sızıntıları yayınlayarak yargılanabileceğine dair uyardığı için azarlamıştı.

Basu, sızdırılan e-postalar içinde kamu yararı bulunmayanların “suç unsuru” taşıyabileceğini söylemiş ve Resmi Sırlar Yasası’nın ihlali ihtimaline karşı polisin soruşturma başlattığını belirtmişti.

Jeremy Hunt, “Aldıkları ve kamu yararına olduğuna hükmettikleri sızıntıları yayımlayan basının hakkını sonuna kadar savunabileceğini” söyledi. 

Boris Johnson da soruşturmanın “basın özgürlüğü ihlali ve kamu tartışmasını soğutucu bir etki olarak düşünülebileceğini” belirtti.

The Mail on Sunday’in haberine göre geçen sene 8 Mayıs’ta Johnson’ın Londra’ya dönmesinin ardından atılan notta Kim Darroch’un Trump yönetimine “görünüşe göre ideolojik ve kişisel gerekçelerle diplomatik bir vandallık örneği ortaya koydu. Bu Obama’nın anlaşmasıydı ” dediği ortaya çıktı. 

Darroch, Trump’ın yakın danışmanları arasında görüş ayrılığı olduğunu ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Başkan’ın hamleleriyle arasına mesafe koyduğunu belirterek Beyaz Saray’ın İran anlaşmasından çekildikten sonra ne yapacağına dair bir stratejisinin olmadığını söylemiş. 

Kim Darroch notlarda buna ek olarak Ne Pompeo’nun ne Başkan Yardımcısı Mike Pence’in ne de Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’un “kampanya vaatlerinin ötesinde Başkan’ın neden anlaşmadan çekildiğini açıkça ifade ettiğini” belirtiyor.

İngiltere, Fransa ve Almanya’nın desteklemeye devam ettiği anlaşmanın şartlarına göre İran’a uygulanan yaptırımlar Tahran’ın nükleer programını gevşetmesi karşılığında kaldırılacaktı.

O gün gönderilen ikinci notada eski büyükelçi, “‘Ölümcül’ İran rejiminin doğasına uygun olarak yaptığı abartılı açıklamanın ardından Trump ABD’nin nükleer yaptırımları yeniden yürürlüğe koyacak başkanlık genelgesini imzaladı” ifadelerine yer veriyor.

 

 

Kim Darroch bir hafta önce Trump yönetimine “işlevsiz” ve “beceriksiz” dediği belgelerin sızdırılıp The Mail on Sunday’de yayımlanmasının ardından çarşamba günü görevinden istifa etmişti.

Başkan Trump eski büyükelçiye bir dizi tweetle sert tepki göstermiş, Washington’ın kendisiyle “daha fazla uğraşmayacağını” ve ülke içinde “ne sevildiğini ne de hakkında iyi düşünüldüğünü” yazmıştı.

Kim Darroch, Trump’ın kendisine karşı sarf ettiği sözlerin ardından görev yapmaya devam etmesinin “imkansız” olduğunu belirterek istifa etmişti.

Kim Darroch’un istifa kararını salı günü televizyonda yayımlanan Muhafazakar Parti liderlik tartışmasını izlediği esnada verdiği düşünülüyor. Tartışma sırasında Boris Johnson, Darroch’un değiştirilmemesi önerisini reddetmişti. 

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/uk/politics

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU