İstasyonda panik: Uzay yürüyüşündeki NASA astronotunun kaskına su doldu

Sorun, astronotları boğulma riskiyle karşı karşıya getirebiliyor

Uzay kıyafetlerindeki ince borularda akan su, astronotları serin tutmak için kullanılıyor. Giysiye dahil olan sırt çantası da astronotların nefes alabilmesi için oksijen tutuyor (NASA)

NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki (UUİ) astronotların uzay kıyafetlerinde ortaya çıkan bir sorun nedeniyle alarma geçti.

Uzay ajansı yetkililerinin CBS'e yaptığı açıklamada, istasyonda görev alan bir astronotun mart ayında uzay yürüyüşü için taktığı kaskına su dolduğu ifade edildi.

23 Mart'taki son uzay yürüyüşünün sonunda, Alman astronot Matthias Maurer'in uzay giysisini çıkarmasına yardım eden astronot Kayla Barron, kaskın içinde su buldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kask çıkarıldıktan sonra ekip, Güneş'in zararlı ışınlarını filtreleyen siperliğin yarısının suyla kaplandığını gördü. Ayrıca kaskın arkasındaki emici pedin de nemli olduğu tespit edildi.

Bu emme pedleri astronot kıyafetlerinde 2013'te kullanılmaya başlanmıştı. Zira o tarihte de bir astronotun kaskına su dolmuştu.

Avrupa Uzay Ajansı astronotu Luca Parmitano, o tarihte kaskındaki su sorunu nedeniyle uzay yürüyüşünü erken bitirmek zorunda kalmıştı.

NASA'nın o dönemde yaptığı açıklamada Parmitano'nun "gözlerini, burnunu ve kulaklarını kaplayan suyla" mücadele ettiği ve gerçek bir boğulma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı ifade edilmişti.

Parmitano'nun yaşadığı olay mart ayına kadar tekrarlanmamıştı. NASA, Maurer'in kaskına su dolmasıyla yeniden alarma geçti.

Sorun nedeniyle aciliyeti olmayan tüm uzay yürüyüşleri askıya alındı.

Johnson Uzay Merkezi'nde görev alan, uzay istasyonu programının müdür yardımcısı Dana Weigel, "Son uzay yürüyüşü sırasında kıyafette meydana gelen sorunun nedenlerini daha iyi anlayana kadar planlı uzay yürüyüşlerine çıkmayacağız" diye konuştu.

Bu arada yetkililer temmuzda SpaceX'in UUİ'den dönmesi planlanan Dragon kargo aracına Marurer'in takımının da konmasına karar verdi.

Böylelikle Dünya'daki görev kontrol ekipleri, astronotun kıyafetini inceleyerek sorunun kaynağına inebilecek.

Weigel'in aktardığına göre ilk incelemelerde şimdiye kadar "olağandışı bir şey" bulunamadı.

 

Independent Türkçe, Futurism, CBS

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU