İran'dan ABD yaptırımlarıyla ilgili iki farklı açıklama

Cumhurbaşkanı Ruhani "Borcumuzu azalttık" dedi, Hükümet Sözcüsü Rebii ise yaptırımların ülke ekonomisini esir aldığını söyledi

Fotoğraf: Reuters

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkesinin ABD yaptırımlara maruz kalmasına rağmen ülkenin dış borcunu 12 milyar 400 milyon dolardan 9,5 milyar dolara düşürüldüğünü belirtti.

Ruhani, 14 aydır ABD’nin şiddetli yaptırımları ile karşı karşıya kalmasına rağmen İran'ın ABD'ye karşı direndiğini ve Washington'ın devreye soktuğu tüm politikaların başarısızlığa uğradığını söyledi.

İran Cumhurbaşkanı işsizlik oranının ise geçen yıla kıyasla daha düşük olduğunu, oranın yüzde 12,1'den yüzre 10,8'e düştüğünü ifade etti.

Hükümet Sözcüsü: Tarihimizde böyle yaptırımlara uğramadık

Başkent Tahran'da basın toplantısı düzenleyen İran Hükümet Sözcüsü Ali Rebii ise ülkesinin tarihi boyunca böylesi yaptırımlarla karşı karşıya kalmadığını belirtti.

Rebii, "ABD'nin İran'a yönelik şu anki yaptırımları önceki dönemlerle hiçbir şekilde kıyaslanamaz" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hükümet Sözcüsü yaptırımların ülke ekonomisi üzerindeki etkisini şöyle değerlerdirdi:

Yaptırımlar ülke ekonomisini etkisi altına aldı. Ancak kur ve enflasyondaki yükseliş daha çok ABD'nin psikolojik savaşı nedeniyle meydana gelmiştir. Buna rağmen son iki ayda enflasyonda gerileme görüldü, gelecek 2 yılda durumun daha iyi geçecektir.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU