Bilim insanları çölde bulunan Hypatia taşının nadir bir süpernovadan geldiğini düşünüyor

"Taşın kimyasal yapısı, Güneş Sistemi'ndeki element oranlarıyla açıklanamıyor"

1996'da Sahra Çölü'nde bulunan taşın adı, Yunan filozof, matematikçi ve astronom Hypatia'dan geliyor (Live Science / Romano Serra)

Bilim insanları, 1996'da Mısır'da bulunan göktaşının özel bir tür süpernovadan gelmiş olabileceğini açıkladı.

Hypatia adı verilen taşın kimyasal yapısını inceleyen araştırmacılar, taşın milyarlarca yıl önce bir yıldızın patlamasıyla oluşan bir süpernovadan kalma toz ve gazları bulundurabileceğini belirtti.

Güney Afrika'daki Johannesburg Üniversitesi'nden araştırmanın başyazarı Jan Kramers, 17 Mayıs'taki açıklamasında, taşın "Tip Ia süpernova" olarak bilinen ve bir beyaz cüce yıldızın şiddetli şekilde patlamasıyla oluşan bir süpernovanın Dünya'daki ilk somut örneği niteliğinde olabileceğini ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bilim insanları, kimya analizlerinde taşın olağandışı şekilde düşük seviyede silikon, krom ve manganez içerdiğini belirtti. Bu elementlere Güneş Sistemi'nin iç yörüngelerinde çok nadir rastlanıyor.

Öte yandan taşın, Güneş Sistemi'ndeki değerlere kıyasla yine sıradışı şekilde çok fazla demir, sülfür, fosfor, bakır ve vanadyum barındırdığı da tespit edildi.

Kramers, tespit edilen elementlerin "Güneş Sistemi'nde ilkel ya da gelişmiş evresinde yer alanlardan tamamen farklı olduğunu, meteorlar ve Asteroit Kuşağı'ndaki cisimlerle de açıklanamadığını" belirtti.

Bilim insanları, farklı test ve ölçümlerden sonra taşın bu ilginç yapısının ancak "Tip Ia süpernova"lardan gelebileceğine işaret ettiği fikrine vardı.

Araştırmacılar, çalışmalarını devam ettirdiklerini belirterek taşla ilgili mevcut değerlendirmelerin şimdilik hipotez niteliğinde olduğunu da vurguladı.



Independent Türkçe, Live Science, New York Post

DAHA FAZLA HABER OKU