Çin yapay zekalı drone gemisini suya indirdi: "Yeni bir deniz türü"

Zhu Hai Yun gemisi uzaktan kontrol edilebiliyor ve Çin'in deniz güvenliğinin yanı sıra savunma dışı görevlerde de rol oynayacak

Çin, "düzinelerce" otonom araç taşımak üzere tasarlanmış drone taşıma gemisini denize indirdi (Güney Okyanusu Laboratuvarı)

Çin'in, deniz araştırmaları ve gözlemleri yürütecek onlarca otonom drone, gemi ve sualtı araçları içeren, türünün tek örneği yapay zeka sistemine sahip bir drone taşıma gemisini denize indirdiği bildirildi.

The South China Morning Post'un haberine göre 88 metre uzunluğunda, 14 metre genişliğinde ve 6 metre derinliğindeki gemi uzaktan kontrol edilebiliyor ya da açık suda otonom olarak seyredebiliyor. Gemi, hedefleri gözlemlemek ve deniz güvenliğinin sağlanmasında rol oynamak için bir ağ da oluşturabiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çin dergisi Science and Technology Daily'ye göre, geminin denizdeki kazaların önlenmesine, deniz ortamının izlenmesine ve açık deniz rüzgar çiftliği bakımına yardımcı olması bekleniyor.

Zhu Hai Yun adlı gemi, Sun Yat-sen Üniversitesi'nin "Güney Okyanus Laboratuvarı" olarak da bilinen Güney Deniz Bilimi ve Mühendisliği Guangdong Laboratuvarı'nın (Zhuhai) geliştirdiği, Akıllı Mobil Okyanus Stereo Gözlem Sistemi (IMOSOS) adlı, dünyada türünün ilk örneği olan bir yapay zeka sistemine sahip.

Laboratuvarın yöneticisi Chen Dake geçen yıl Science and Technology Daily'ye verdiği demeçte, "Bu akıllı, insansız çalışan gemi, okyanus gözlemi için devrim niteliğinde değişiklikler getirecek güzel, yeni bir 'deniz türü'" demişti.

Devlete ait China Daily gazetesinin haberine göre, 18 knot'a veya saatte yaklaşık 33 km'ye eşdeğer hızlara çıkması için tasarlanan geminin yıl sonuna kadar kullanıma sunulması bekleniyor.
 


Gemiyi inşa eden CSSC Huangpu Wenchong Shipping Co. şirketi yaptığı açıklamada, taşıma gemisinin bir hedef deniz bölgesinde konuşlandırılabileceğini ve otonom dronelar, gemiler ve sualtı araçlarından oluşan sürüsünü kullanarak "üç boyutlu dinamik gözlemler" gerçekleştirebileceğini söyledi.

Zhuhai Yunzhou İstihbarat Teknolojisi'nin kurucusu ve başkanı Zhang Yunfei, geçen yıl "İnsansız çalışabilen yüzey araçları için dizel motorlu, dalga ve güneş enerjili araçlar var. Sualtı için, yüzeyden sualtı gözlemi yapabilen akıllı profil şamandıraları ve aynı zamanda sualtı [planörü] var" dedi.

Şirket, geminin okyanus gözleminin verimliliğini ve seviyesini artırmanın yanı sıra daha iyi deniz bilimsel ve teknolojik kabiliyetlerin geliştirilmesine, inovasyonun daha da iyileştirilmesine yardımcı olmasının beklendiğini söyledi.

Taşıma gemisi ve itici güç, güç sistemleri, araştırma sistemleri ve otomasyon sistemleri de dahil parçalarının yurtiçinde inşa edildiği bildirildi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/independentpremium/world

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU