Filistin: İsrail, Batı Şeria'da 17 yaşındaki bir genci öldürdü

Çıkan çatışmada 18 yaşındaki bir kişi de ağır yaralandı

Baskında hayatını kaybeden Emced el-Fayid'in cenazesi de düzenlendi (AFP)

Filistin, İsrail'in Batı Şeria'da 17 yaşındaki bir genci vurarak öldürdüğünü açıkladı.

Filistin Sağlık Bakanlığı'ndan bugün yapılan açıklamada, İsrail askerlerinin erken saatte Cenin şehrine düzenlediği saldırıda 17 yaşındaki bir gencin öldüğü, 18 yaşındaki bir gencin de ağır yaralandığı belirtildi.

Hayatını kaybeden kişinin kimliği Emced el-Fayid olarak açıklarken, yaralanan gencin kim olduğu belirtilmedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail Savunma Kuvvetleri'yse Filistinlilerin kendilerine ateş açtığını ve molotofkokteyliyle saldırdığını, İsrailli askerlerin de buna karşılık verdiğini savundu.

Haber sitesi Times of Israel'in aktardığı bilgilere göre, el-Fayid'in sosyal medyada paylaşılan fotoğraflarında, gencin Filistin İslami Cihat Örgütü, Hamas ve Fetih Hareketi'nin silahlı kanadı El Aksa Şehitleri Tugayları'yla ilişkilendirilen kıyafetler giydiği öne sürüldü.

Cenin mülteci kampı, son dönemde saldırılarla sarsılmıştı.

Geçen hafta İsrail ordusunun düzenlediği bir baskında 13 Filistinli yaralanmış, bir Filistinli ve bir İsrailli de hayatını kaybetmişti.
 


Öldürülen Filistinlinin, İsrail'deki bir hapishanede tutuklu olan El Aksa Şehitleri Tugayları'nın komutanı Zekeriya Zubeydi'nin 40 yaşındaki kardeşi Davud Zubeydi olduğu açıklanmıştı.

Şirin Ebu Akile

11 Mayıs'ta da İsrail askerlerinin mülteci kampına düzenlediği saldırıda, Katar merkezli yayın kuruluşu El Cezire'nin Filistinli muhabiri Şirin Ebu Akile'nin öldürülmesi dünya gündemine oturmuştu. 

51 yaşında hayatını kaybeden Akile için Doğu Kudüs'te 13 Mayıs'ta düzenlenen cenazeye binlerce kişi katılmış, İsrail güçleriyse törende gazetecinin tabutunu taşıyan kalabalığa Filistin bayrağı açtıkları ve "kamu düzenini" bozdukları gerekçesiyle saldırmıştı.

Avrupa Birliği, İsrail polisinin tutumunu kınamış, Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada da saldırının "çok rahatsız edici olduğu" belirtilmişti.

El Cezire ve Filistin yönetimi saldırıdan İsrail'i sorumlu tutarken, İsrail ise gazetecinin ölümüne Filistinlilerin yol açtığını savunuyor.

İsrail ordusu gazetecinin ölümüyle ilgili soruşturma başlatmayacağını açıklarken, Washington ise ABD vatandaşlığına sahip Akile için bağımsız bir soruşturma başlatılmasını talep ediyor.

1948'de İsrail devleti kurulduktan sonra mülteci durumuna düşen Filistinliler için Cenin kentinde 1953'te kurulan söz konusu kampın bugünkü nüfusu 27 bine ulaşmış durumda.



Independent Türkçe, Times of Israel, Arab News 

DAHA FAZLA HABER OKU