Emniyetten "broşür" uyarısı: "Uygun bir dil ve kısa izahla faaliyete izin verilmesin"

CHP'nin geçen günlerde duyurduğu "Polislerin sorunlarını biz çözeceğiz" broşürünün ardından emniyet birimlerine parti ismi verilmeyen bir uyarı duyurusu yapıldı. Emniyet Sen Başkanı Sezer de teşkilata giderek broşür dağıtılamayacağını söyledi

Emniyet bünyesinde duyuru ile yapılan uyarının (sağda) CHP tarafından geçtiğimiz günlerde hazırlanan broşüre (solda) yönelik olduğu iddia edildi / Görsel: Independent Türkçe

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı tarafından geçen günlerde "Polislerin sorunlarını biz çözeceğiz" başlıklı broşür hazırlandı.

Partiye yakın ANKA Haber Ajansı tarafından 7 Mayıs 2022 Cumartesi günü duyurulan haberde broşürlerin 81 il teşkilatına gönderileceği kaydedildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Bu mesleğin gereğini yerine getiren polislerimizin hakkını teslim edeceğiz" sözüne yer verilen broşürde; meslekte yükselmenin objektif kriterlere bağlanacağı, polislerin emekli olunca maaşlarının düşmesinin engelleneceği, şehit yakınları ve gaziler arasındaki ayrımcılığın kaldırılacağı ve 3600 ek gösterge sorununun çözüleceği gibi vaatler yer aldı.

 

faruksezer.PNG
Faruk Sezer, emniyet birimlerine yapılan duyuruyu Twitter paylaşımı ile duyurdu 

 

Telefonla gönderilen duyuru ile uyardılar

Bu gelişmenin ardından dosyası Anayasa Mahkemesi'nde bekleyen Emniyet Sendikası (Emniyet Sen) Başkanı Faruk Sezer, Twitter hesabından 19 Mayıs'ta yaptığı paylaşımda il ve ilçe emniyet müdürlükleri bünyesinde telefon mesajı yoluyla iletildiğini iddia ettiği bir duyuruyu paylaştı.

Sezer'in "Bugün il/ilçe emniyet müdürlükleri bir duyuru yayınladı. Duyuruda siyasi partilerin broşür dağıtımı ile ilgili bir talimat vardı. Broşür ile ilgili bu gece canlı yayın açacak ve değerlendireceğim. Ancak emniyetin duyurusunda sorunlarımızın hala 'sözde' görülmesi çok can sıkıcı" dedi. 

"Uygun bir dille izah edilerek bu şekilde faaliyete izin verilmemesine..."

Sezer'in sözünü ettiği duyuruda şu ifadeler yer alıyor:

İlçe/şube müdürlüğünün dikkatine! Siyasi partiler ve STK'larca sözde polisin sorunları ve çözümleri konulu broşürler bastırılarak uygulama noktalarımıza, emniyet binalarımıza veya yerleşkelerimize dağıtmak üzere gelinmesi durumunda konunun günlük siyasete alet edilmemesi gerektiği uygun bir dille ve kısaca izah edilerek bu şekilde bir faaliyete izin verilmemesi hususu…

Sezer, paylaşımın ardından çoğunluğu polis memurlarından oluşan takipçileri için sosyal medyada yaptığı canlı yayında da bu konuyu değerlendirdi.

 

faruksezerfoto.jpeg
Emniyet Sen Başkanı Faruk Sen / Fotoğraf: Twitter@EmniyetSen1

 

CHP'nin broşürleri dağıtacağı bilgisi üzerine duyuru yapıldı iddiası

Sezer, CHP'nin broşürünün dağıtımı üzerine emniyet birimlerine yönelik yapılan "uyarıyı" Independent Türkçe'ye değerlendirdi. 

Duyurunun her ne kadar parti ismi verilmese de CHP'nin broşürüyle alakalı olduğunu söyleyen Sezer, "'Polislerin sorunlarını biz çözeceğiz' diye broşür hazırlamışlar. Bunu il ve ilçe teşkilatları aracılığı ile polis merkezlerine dağıtmayı düşünüyorlarmış. Emniyet, bunun da bilgisini alınca duyuruda, 'Broşürleri almayın, usulünce geri çevirin' denmiş" dedi. 

CHP broşürlerinin emniyet birimlerine henüz dağıtılıp dağıtılmadığına dair bilgisi olmadığını kaydederek, buna karşın 7-8 ildeki polislerden kendilerine gelen uyarı amaçlı duyurulara ilişkin bildirimler aldığını söyledi.

Sezer'den "sözde sorun" ifadesine tepki

Telefon mesajları yoluyla iletilen duyuruda yer alan "sözde sorun" ifadesine de karşı çıkan Sezer, "Bizim sorunlarımız sözde değil gerçeğin kendisidir. Sorunları görmezden gelen tavır doğru değil" diye konuştu. 

 

karakol.jpg
Sezer, siyasetçilerin polis merkezlerine siyaset amaçlı gitmesinin doğru olmadığını söyledi / Fotoğraf: AA

 

"Emniyet birimlerine giderek 'senin sorunlarını çözeceğiz' diye broşür dağıtamazsın"

Sezer, kendisinin de emniyet birimlerine siyasi partilerin veya STK'ların broşür bırakmasına karşı olduğunu kaydederek, "Nasıl vatandaşların evlerine ziyaretler yapılıyorsa polislerin evine de mesai saatleri dışında ziyaretler yaparak görüşlerini anlatmalarında mahsur yok ama onun dışında karakola veya ekip arabasına giderek 'senin sorununu çözeceğiz' diye broşür bırakılmaz. Çünkü emniyet birimlerine siyaset karıştırılmamalı" ifadelerini kullandı.

 

polisler.jpg
Emniyet teşkilatının mevcudu 350 bine ulaştı / Fotoğraf: AA

 

"AK Parti'li milletvekili gelince emniyet müdürü yanında geziyor, CHP'li gelince siyasete girmeyin yazıyorsun"

Sezer, ardından eleştirilerini şöyle sürdürdü:

AK Parti'li bir milletvekili karakola geldiğinde il emniyet müdürü yanında geziyor. Sonra CHP'li gelince 'gündelik siyasete girmeyin' diye yazı yazılıyor. Bu da yanlış. AK Parti'li, CHP'li veya MHP'li gelse siyasetçi kimliği ile karakola gelemez. Sen siyasetçiyi her tarafa sokarsan bu sefer muhalefet de gelmek isterse gündelik siyaset için gelmeyin dediğinde o zaman kimseyi inandıramazsın. Camiye, karakola, okula siyaset amaçlı siyasetçi giremez, girmemeli.

 

broşür1.jpg
CHP tarafından hazırlanarak dağıtılmak üzere 81 ile gönderilen polis sorunlarıyla alakalı broşür / Görsel: CHP

 

"CHP'nin çözeceğiz dediği 12 sorun içerisinde bütün polisleri ilgilendiren sadece bir madde var"

Sezer'in CHP'nin çözüm önerilerine de eleştirisi var. Sezer'e göre CHP dersine iyi çalışmamış.

Broşürde yer alan 12 maddeyi de tek tek ve dikkatli okuduğunu belirten Sezer, şöyle konuştu:

Yazdıkları 12 madde içerisinde çalışan polisleri ve emeklileri yani 500 bin kişilik camiayı ilgilendiren sorun sayısı bir tane. Diğer maddelerin örneğin biri sadece 1000 kişiyi ilgilendiriyor. Biri 500 kişiyi ilgilendiriyor. Sorun diye yazılanların çoğu polisin ilk beş sorunu içine girecek sorunlar değil.

 

gamzeakkuşilgezdi.jpg
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi / Fotoğraf: CHP

 

İlgezdi: Emekli polislerce kurulan STK'lara iletilecek

Konuyla alakalı olarak broşürleri hazırlayan CHP Halkla İlişkiler Birimi Sorumlusu ve Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi ise broşürleri emniyet birimlerine dağıtmaktan ziyade özellikle emekli polisler tarafından kurulan sivil toplum kuruluşlarına dağıtmayı amaçladıklarını söyledi.

Akkuş, broşürlerin il teşkilatları aracılığıyla buralara iletileceğini kaydetti.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU