Rusya'dan ders alan Çin Komünist Partisi, üst düzey yöneticilerine "yasak getirdi"

WSJ'nin haberine göre, üst düzey yöneticiler ve aileleri yurtdışından gayrimenkul alamayacak

Wall Street Journal'ın iddiasına göre Pekin yönetimi, Batılı devlet ve kuruluşların olası yaptırımlarına karşı üst düzey yetkililerini korumaya çalışıyor (Reuters)

ABD'nin prestijli gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ), Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) Batı'nın Kremlin'e uyguladığı yaptırımlara karşı tedbir olarak, partiye bağlı yetkililerin yurtdışından gayrimenkul ve hisse almalarını yasakladığını öne sürdü.

ÇKP'nin martta yayımladığı bir bildiride, bakanlık seviyesindeki yetkililerin eşlerinin ya da çocuklarının yurtdışında doğrudan veya dolaylı şekilde gayrimenkul sahibi olmasını ya da hisse yatırımı yapmasını yasakladığı iddia edildi.

Söz konusu yetkililerin ve ailelerinin, iş ve eğitim gibi nedenler dışında yurtdışındaki finansal kuruluşlarda hesap açmalarının da engellendiği öne sürüldü.

Haberde, ÇKP yetkililerinin yeni kurallara uyacağına dair teminatta bulunduğu sözleşmelere imza atması gerektiği de savunuldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta emrini verdiği askeri operasyonla başlayan savaşın ardından, Batılı devletler ve kuruluşlar Rusya'daki birçok siyasetçiye ve oligarka yaptırım uygulamıştı.

WSJ'nin haberinde Pekin'in benzer bir senaryoyla karşılaşmaktan kaçındığı için tedbir amaçlı böyle bir adım attığı savunuldu.

ABD başta olmak üzere Batılı devletlerle Çin arasında gerginlik yaratan durumların başında, Pekin'in Tayvan üzerinde hak iddiası geliyor.

Pekin yönetimi, "tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan'ın kendi topraklarının parçası olduğunu savunurken, Tayvan ise bağımsız olduğunu iddia ediyor.

Nisanda ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman, Çin'in Tayvan'a askeri operasyon başlatması durumunda Batı'nın yaptırımlarına maruz kalabileceğine işaret ederek, "Umarım Rusya - Ukrayna krizinden doğru dersleri çıkarmışlardır" demişti.

Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Le Yucheng ise "Rusya'ya uygulanan yaptırımların benzerleriyle tehdit edilmekten korkmadıklarını" söylemişti.
 


"Stres testi yapılmıştı"

Öte yandan Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian'da 4 Mayıs'ta yayımlanan ve kimliği açıklanmayan kaynaklara dayandırılan haberde, Pekin yönetiminin şubat sonu ve mart başında ülkenin ekonomik yapısını bir stres testine soktuğu iddia edilmişti.

ABD merkezli Carnegie Uluslararası Barış Vakfı'ndan Tong Zhao, iddialara ilişkin Guardian'a açıklamasında "Eğer ABD'nin başını çektiği Batılı müttefikler Moskova'ya böyle yaptırımlar uygulayabiliyorsa, aynısını Çin'e de yapabilirler diye düşünüyorlar. Dolayısıyla ülkenin gerçekte ne kadar dayanıklı olduğunu göstermesi gerekiyor" değerlendirmesini yapmıştı.



Independent Türkçe, Wall Street Journal, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU