Yemen'deki taraflar BM gemisinde görüşecek

Husi heyetinin de bugün öğleden sonra gemiye ulaşması ve toplantının uluslararası sularda demirli olan gemide başlaması bekleniyor

Yemen'de tarafların görüşme yaptığı BM'ye ait Antarctic Dream gemisi / Fotoğraf: Wikipedia

Yemen’de Binbaşı Sağir Aziz başkanlığındaki meşru hükümet temsilcilerinin yer aldığı heyet, General Michael Lollesgaard başkanlığındaki Birleşmiş Milletler (BM) heyeti ve Husi heyeti ile üçlü toplantı yapmak üzere, BM’ye ait "Antarctic Dream" isimli gemiye ulaştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Husi heyetinin de bugün öğleden sonra gemiye ulaşması ve toplantının uluslararası sularda demirli olan gemide başlaması bekleniyor.

Söz konusu üçlü görüşmeler, Husi milislerin Hudeyde Limanı’nı kapatması nedeniyle uluslararası sularda düzenleniyor.

Hükümet güçlerinin sözcüsü tarafından yapılan açıklamaya göre Binbaşı General Sağir Aziz başkanlığındaki hükümet heyeti, bu sabah BM ve Husi heyetleri ile görüşmek üzere Antarctic Dream gemisine ulaştı.

yemen gemi SABA

General Michael Lollesgaard BM gemisinde meşru Yemen hükümetinin heyetini karşılarken / Fotoğraf: SABA

 

Sözcü, ayrıca Husi milislerin şehir içindeki tüm geçişlerin kapatılması yoluyla, General Michael Lollesgaard başkanlığındaki Hudeyde'deki Yeniden Düzenleme Koordinasyon Komitesi’nin (RCC) hareketlerini kısıtlamakla suçlayarak, bunun Stockholm Anlaşması’nın 10. paragrafına aykırı olduğunu vurguladı.

BM Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths, Yemen'deki savaşa son vermenin yanında tarafları yargılamadan ya da herhangi bir anlaşmaya uymaya zorlamadan çatışmaya son veren kapsamlı bir siyasi anlaşmaya varılmasına yardım etmek için çalışıyor.

Ortak açıklama ile Husilere suçlama

Yemen Merkez Bankası ve Hükümet Ekonomi Komisyonu, Husi milislerini ulusal para biriminin çöküşünde, mal fiyatlarının yükselmesinde ve karaborsanın canlanmasında sorumlu olmakla suçladı.

Yapılan ortak açıklamada, milisler yerel para birimine yönelik spekülasyonları sürdürmekle suçlandı. Bu durumun para biriminde istikrarsızlığa neden olmasıyla da piyasada endişe ve korku yarattığı vurgulandı.

Açıklamada, ayrıca BM ve yetkili kuruluşlardan, Husi milislerin eylemlerini durdurmak için sorumluluklarını ve insani rollerini üstlenmeleri ile Husi krizi karşısında Yemen halkının yanında durmaları talep edildi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

DAHA FAZLA HABER OKU