1955 model Mercedes-Benz, bugüne dek satılan en pahalı otomobil oldu

Otomobil 135 milyon euroya satıldı

Dünyada sadece iki tane 300 SLR Uhlenhaut var (AFP)

1955 model Mercedes Benz 300 SLR Uhlenhaut bu ay gerçekleştirilen açık artırmada 135 milyon euroya alıcı buldu ve bugüne kadar satılan en pahalı otomobil oldu. 

Klasik otomobilleri açık artırmaya çıkaran RM Sotheby's şirketi aracın özel bir koleksiyonere satıldığını perşembe duyurdu. Otomobil daha önceki rekorun neredeyse üç katına alıcı buldu. 

Rekoru daha önce elinde tutan 1962 model Ferrari 250 GTO, 2018'de 48 milyon dolara satılmıştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sadece davetiye gönderilen katılımcıların yer aldığı müzayede 5 Mayıs'ta Almanya'nın Stuttgart kentindeki MercedesBenz Müzesi'nde gerçekleştirildi. Söz konusu otomobil aynı zamanda herhangi bir müzayedede satılan en değerli 10 parçadan biri oldu. 

AFP'ye göre 300 SLR bu listede 6. veya 7. sırada yer alıyor. Leonardo da Vinci'nin 2017'de 450 milyon dolara satılan Salvator Mundi tablosuysa birinciliği elinde tutuyor. 

İkinci sıradaysa Andy Warhol'un 195 milyon dolara satılan Shot Sage Blue Marilyn tablosu var.

Yaratıcısı Rudolf Unlanhaut'un adını taşıyan otomobil, Mercedes Benz'in yarış departmanının ürettiği iki prototipten biri. 

 

AFP
300 SLR Uhlenhaut dönemine göre farklı bir tasarım anlayışıyla üretildi (AFP)

 

Müzayede şirketi koleksiyonerin otomobilin özel günlerde gösterilmesine izin verdiğini, ikinci otomobilinse müzede sergilenmeye devam edeceğini belirtti. 

300 SLR, 1954'te iki Formula 1 yarışı kazanan W196 R Grand Prix'den esinlenerek üretilmişti.

Mercedes-Benz Yönetim Kurulu Başkanı Ola Källenius, 300 SLR'nin spor otomobillerin gelişiminde önemli bir kilometre taşı olduğunu söyledi.

Açık artırmadan elde edilen gelir, çevre bilimi ve karbondan arındırma araştırmalarını finanse edecek dünya çapında bir Mercedes-Benz Fonu oluşturmak için kullanılacak.

 

Independent Türkçe, AFP, DW

DAHA FAZLA HABER OKU