Britanyalı iş insanı "Rusya'ya karşı savaşması için Ukrayna'ya iki savaş uçağı aldı

Hayırsever Mohammad Zahoor, hava taşıtlarını Kiev'le görüştükten sonra satın aldı

2018'de Mohammad Zahoor ve eşi Kamaliya  (Sergey Gritsenko/Wikipedia Commons)

Londra'da yaşayan Britanyalı bir iş insanının, Rusya'ya karşı süregelen savaşta Ukrayna silahlı kuvvetlerine destek için iki savaş uçağı satın aldığı belirtildi.

Ukraynalı popüler bir şarkıcıyla evli multi-milyoner Mohammad Zahoor fon ve yardım toplanmasında rol oynuyor, ülkeden kaçan mültecilerin Birleşik Krallık ve Avrupa'nın diğer bölgelerine yerleşimine yardımcı oluyor.

66 yaşındaki Zahoor, jet avcı uçakları olduğu düşünülen hava taşıtlarını Ukraynalı yetkililerle görüştükten sonra satın aldı. İş insanının eşi Kamaliya, Ukrayna medyasına verdiği bir söyleşide, eşinin askeri desteğin kamuoyuna yansıtılması konusunda başta sessiz kaldığını ama şimdi "anlatması için Zahoor'un kendisine yeşil ışık yaktığını" belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kamaliya, eşinin savaş uçaklarının yanı sıra şu anda Almanya'daki Ukraynalı mülteciler için 1 milyon sterlinlik (yaklaşık 20 milyon TL) bir konut projesinin inşaatıyla ilgilendiğini söyledi.

İki Ukraynalı yetkili, Zahoor'un uçak bağışlama planından haberdar olduklarını fakat güvenlik ve gizlilik nedeniyle ayrıntılara giremeyeceklerini söyledi.

Zahoor ailesi, yıllardır kuzey Londra'daki Hampstead'de ve Ukrayna'nın başkenti Kiev'de yaşıyor. Kamaliya müzik kariyerine 9 yıl önce İngiltere'de başlamıştı.

Çift 2013'te, Londra'da yaşayan Rusya ve eski Sovyetler Birliği kökenli zengin kişileri konu alan, Fox TV yapımı Britanya reality şov programı Meet the Russians'a katılmıştı.

1970'lerde Pakistan'dan öğrenci olarak Ukrayna'ya gelen Zahoor, ISTIL Grup'un kurucusu ve sahibi. 2009'da 760 milyon sterline (yaklaşık 15 milyar TL) Rus milletvekili Vadim Varşavski'ye satılan Donetsk'teki bir çelik fabrikası da bir dönem şirketin varlıkları arasındaydı. Zahoor, 2018'de satın alıp aynı yıl sattığı İngilizce yayın yapan Kyiv Post gazetesinin de eski sahibi.

Diplomatik kaynaklar, Zahoor'un geçmişte bir savunma sözleşmesinde görevi kötüye kullanma iddialarını vurguladıktan sonra bazı Ukraynalı yetkililerle anlaşmazlık yaşadığını belirtiyor.

Zahoor, Rus istilasının başlamasının ardından martta Arab News'a verdiği röportajda şunları söylemişti:

Bu sefer, esasen, sessizimizi çıkarmalıyız. Taraf tutmak zorundayız. Açıkça Ukrayna'nın tarafını tutuyorum çünkü Batı, Ukrayna ve Rus medyasında [çıkan haberleri] gördükten sonra kimin doğru söylediğini görebiliyorum.

Bu aslında Ukrayna için herkesin sesini yükseltme zamanı, aksi takdirde her büyük ülke kapı komşusunu yutacaktır.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU