Üreticiden buğday taban fiyatında "haftalık güncelleme" önerisi

Adana'da buğday hasadının başlaması beklenirken, destekleme alım fiyatı konusunda farklı görüşler ortaya çıktı

Çukurova'da buğday hasat mevsimi yaklaşırken, üreticilerden taban fiyat konusunda farklı açıklamalar geliyor / Fotoğraf: AA

Türkiye'de ilk buğday hasadının başlaması beklenen Adana'da, destekleme alım fiyatı konusunda, farklı sesler yükseliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geçtiğimiz günlerde Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi'nin, taban fiyat beklentisini 8 lira olarak duyurmasının ardından bir başka açıklama Adana Çiftçiler Birliği'nden geldi.

Birlik Başkanı Mutlu Doğru, buğdayın bu haftaki piyasa koşullarına göre alım fiyatının 5,75 lira; mazot, gübre ve sertifikalı tohum desteği ile beraber çiftçinin eline geçecek paranın 6,15 lira olması gerektiğini belirtirken, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) değişen piyasa koşullarına göre, alım fiyatını her hafta güncellemesini istedi.

"Haftalık belirlenmeli"

Doğru, buğday piyasasında yaşanan son gelişmeler ve farklı taban fiyat beklentileri ile ilgili şunları söyledi:

Piyasada buğday şu anda 5,95-6 lira. Biz de taban fiyatı konusunda piyasanın fiyatını istiyoruz ama buradaki önemli nokta; bu fiyat tabandır ve her hafta TMO tarafından güncelleme yapılması gerekir. Mesela bu hafta 5,75, haftaya 6, öbür hafta 6,5, temmuzda 10 lira yapsın. Fiyat, piyasanın durumuna göre belirlenmeli

Mazotun ortlama maliyeti 18 lira

Haftalık güncellemenin dışında; alım fiyatlarıyla birlikte satış fiyatları ve şartlarının da açıklanması beklentisinde olduklarının altını çizen Doğru, “Bizim çıkardığımız maliyet tablosundaki rakamlar, maliyetin yapıldığı tarihteki fiyatlar dikkate alınarak hazırlandı. Herkes diyor ki 18 liraya mazot mu var ama üretimin ilk aşamalarında 10 liraya da aldık, 18 liraya da aldık, son olarak biçerken 22 liraya alacağız. Bunun ortalamasına baktığınızda mazotun maliyeti 18 lira" açıklamasını yaptı.

Haberin tamamı için

 

Dünya

DAHA FAZLA HABER OKU