Zelenski, Rusya'nın lazerini Nazilerin mucize silahı Wunderwaffe'ya benzetti

"Ukrayna'nın silahlardan birini hedef alması durumunda küçük çaplı bir nükleer felaket yaşanabilir"

Şu ana dek yapılan ateşkes görüşmeleri savaşı sonlandıramadı (Reuters)

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya'nın iddia ettiği gibi bir lazer silahı olmadığını savunarak, bunu Nazi Almanyası'nın propagandasını yaptığı "mucize silahına" benzetti.

Zelenski, perşembe günü yaptığı açıklamada Rusya'nın yeni lazer silahı kullandığına dair iddiaların gerçeği yansıtmadığını öne sürdü.

Ukrayna lideri, "Savaşı kazanma ihtimallerinin olmadığı netleştikçe, Naziler de mucize silahlarla ilgili propagandalarını artırmıştı. Rusya kendi Wunderwaffe'sını arıyor. Silahın bir lazer olduğu öne sürülüyor. Bunların hepsi istilanın tamamıyla başarısız olduğunu net şekilde gösteriyor" dedi.

Rusya Başbakan Yardımcısı Yuri Borisov, çarşamba günkü açıklamasında savaşta ordunun "Zadira" adlı son teknoloji bir lazer silahını kullanmaya başladığını açıklamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Borisov, silahın yaklaşık 5 kilometre öteden 5 saniye içinde hedeflerini yakarak etkisiz hale getirdiğini, yapılan testlerde bir drone'un bu şekilde imha edildiğini savunmuştu.

Ayrıca bunun 2018'de tanıtılan lazer silahı Peresvet'ten daha ileri seviyede olduğunu ileri sürmüştü.

Pentagon ise aynı gün yayımladığı bir açıklamada Rus ordusunun yeni bir lazer silahı kullandığına dair hiçbir delil bulunmadığını iddia etmişti.

Kimliğini paylaşmayan bir analist, Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian'a açıklamasında, "Rusya, Zadira ya da Peresvet lazerlerini Ukrayna'da kullanmayacak. Bu lazerler nükleer enerjiyle çalışıyor. Ukrayna'nın silahlardan birini hedef alması durumunda küçük çaplı bir nükleer felaket yaşanabilir ve Rus askerleri radyoaktif materyale maruz kalabilir" dedi.

Özellikle 1942 sonrasında II. Dünya Savaşı'nın gidişatının Nazi Almanyası'nın aleyhine dönmesiyle yetkililer, "mucize silah" (Wunderwaffe) propagandasını artırmış, savaşı kazanmalarını sağlayacak üst teknoloji silahlar ürettiklerini iddia etmişti. Fakat bu silahların çoğu prototip olarak kalmıştı.

Lazer silahlarının kullanımı Birleşmiş Milletler tarafından özel bir anlaşmayla 1995'te yasaklanmıştı. Bu anlaşmaya Rusya ve Ukrayna da imza atmıştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'taki askeri operasyon emriyle başlattığı savaşın 86. gününde de çatışmalar sürüyor.



Independent Türkçe, Guardian, Washington Post

DAHA FAZLA HABER OKU