Astronotların Ay'daki volkanlardan su içip banyo yapabileceği ortaya çıktı

"Yüzeyin 5 veya 10 metre altında büyük buz tabakaları bulabilirsiniz"

NASA, 2026'da Artemis göreviyle Ay'a astronotları götürmeyi planlıyor (NASA)

ABD’li bilim insanları, gelecekte Ay’a gidecek astronotların yüzeydeki eski volkanlardan su elde edebileceğini düşünüyor.

Kolorado Üniversitesi, Boulder’dan araştırmacılar, astronotların bu suyu içebileceğini ve banyo yapmak için kullanabileceğini ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmalara göre milyarlarca yıl önce Ay'da bir dizi volkanik patlama meydana geldi doğal uydunun yüzeyini sıcak lavlarla kapladı. Bu lav çağlar boyunca şekillendi ve Ay yüzeyine bugünkü tanıdık görünümünü veren koyu lekeleri ortaya çıkardı.

Şimdiyse üniversite bünyesinde yürütülen yeni bir araştırma, bu volkanların Ay yüzeyinde başka bir kalıcı etki daha bırakmış olabileceğini ortaya koydu. 

Buna göre eski volkanlar sayesinde Ay'da kutuplardaki kraterleri şekillendiren ve bazı noktalarda onlarca metre kalınlığına ulaşan buz tabakaları var.

Hakemli bilimsel dergi The Planetary Science Journal'da yayımlanan araştırmanın başyazarı Andrew Wilcoski, "Bunu Ay'da zamanla oluşan bir don olarak görüyoruz" dedi.

Araştırma ekibi, Dünya'da karmaşık yaşam formlarının ortaya çıkmasında çok önce Ay’daki meydana gelen koşulları yeniden üretmek için bilgisayar simülasyonları oluşturdu.

Simülasyonlar eski Ay volkanlarının büyük miktarda su buharı püskürttüğünü ve su buharının daha sonra yüzeye yerleştiğini gösterdi. Bu da Ay kraterlerinde buz depoları olabileceği anlamına geliyor.

2 ila 4 milyar yıl önce Ay’ın kaotik bir yer olduğunu belirten ekip, bu dönem boyunca yüzeyde binlerce yanardağın patladığını ve bugün Hawaii'dekilere benzeyen devasa nehirler ve lav göllerinin ortaya çıktığını ifade etti.

Ekibin tahminlerine göre, Ay’da volkanlardan gelen suyun kabaca yüzde 41'inin buza dönüşmesi için uygun koşullar mevcuttu.

Çalışmanın yazarlarından Paul Hayne, bu bulguların içecek ve roket yakıtı elde etmek için suya ihtiyaç duyacağı tahmin edilen Ay kaşifleri için adeta ödül olduğunu belirtti.

Yüzeyin 5 veya 10 metre altında büyük buz tabakaları bulabilirsiniz.

 

Independent Türkçe, Kolorado Üniversitesi, Boulder

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU