Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki astronot, Ay tutulmasını görüntüledi

"Kısmen tutulan Ay, Güneş panelimizle saklambaç oynuyor"

Bir sonraki Ay tutulması 8 Kasım'da gerçekleşecek (Twitter/@AstroSamantha)

16 Mayıs'ta Türkiye saatiyle 05.30 sularında gerçekleşen süper kanlı Ay tutulması, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki (UUİ) astronotlar tarafından da gözlemlendi.

Dünya'dan yaklaşık 400 kilometre yukarıdaki istasyondaki Avrupa Uzay Ajansı astronotu Samantha Cristoforetti, bu sıradışı doğa olayını görüntüledi.

İtalyan astronot çektiği fotoğrafları, tutulmayla aynı gün Twitter'dan paylaştı.

Cristoforetti paylaşımlarından birine "Uzaydan mutlu bir pazartesi diliyorum. Dün gece Ay tutulmasını görebilecek kadar şanslı mıydınız? Biz şanslıydık!" yazdı.


Diğer tweet'teyse şu ifadeler yer aldı:

Kısmen tutulan Ay, Güneş panelimizle saklambaç oynuyor.
 


45 yaşındaki Cristoforetti, NASA astronotları Kjell Lindgren, Bob Hines ve Jessica Watkins'le 26 Nisan'da UUİ'ye ulaşmıştı. Crew-4 ekibinin istasyonda 6 ay kalması hedefleniyor.

Kanlı Ay nedir?

Dünya'nın Güneş ve Ay arasına geçtiği sırada, Güneş ışıkları engellenirken, Ay'ın üzerine de gölge düşürüyor. Bu nedenle yaşanan tam Ay tutulmasını anlatmak için bilimsel olmayan bir tabir olan "Kanlı Ay" ifadesi kullanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tutulma sırasında, Güneş ışıkları Dünya'nın atmosferinden süzülüp Ay'ın üzerine yansıyarak kızıl bir görüntü oluşturuyor.

Neden bu isim veriliyor?

Greenwich Kraliyet Gözlemevi'nden gökbilimci Tom Kerss, bunun nedenini şöyle açıkladı:

Kanlı Ay denmesinin gerçek nedeni, insanların tutulmalar konusunda yaşadığı korkudan ileri geliyor. Binlerce yıl önce Ay gökyüzünde bir anda kızıla döndüğünde insanlar havaya bakıp dehşete düşüyordu. Ay, o noktada kanla lekelenmiş gibi göründüğü için, korkunç bir olayın işareti sayılmış olabilir.

 

Independent Türkçe, CNET, Metro

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU