Jeremy Hunt: Tahran'ın petrol tankeri Grace 1'in Suriye'ye gitmeyeceğine söz vermesi halinde gemiyi iade ederiz

Muhafazakar Parti liderliği için yarışan Hunt, Körfez’de tansiyonun yükselmesinin ardından İranlı mevkidaşına zeytin dalı uzattı

Cebelitarık açıklarında el konan İran dev tankerinin kaptanı ve ikinci kaptanı tutuklanmıştı (AFP) 

İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, Tahran’ın petrolün Suriye’ye gitmeyeceğini garanti etmesi durumunda Kraliyet Donanması’nın ele geçirdiği İran tankerinin serbest bırakılmasını sağlayacağını söyledi.

Hunt, İranlı mevkidaşı Cevad Zarif'e konuyla ilgili öneride bulunduğunu açıklarken, Zarif'in İran’ın da sorunu çözmek istediği konusunda ısrar ettiğini kaydetti.

İngiliz Kraliyet Deniz Piyadeleri, Grace 1 adlı dev tankere Avrupa Birliği (AB) yaptırımlarını ihlal ederek Suriye’ye ham petrol götürdüğü şüphesiyle Cebelitarık açıklarında el koymuştu.

Suriye’ye petrol taşındığı iddialarını reddeden İran ise İngiltere’den tankeri serbest bırakmasını istemişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Daha sonra yaşanan gelişmede, İran gemilerinin Hürmüz Boğazı’ndaki bir İngiliz petrol tankerini, Kraliyet Donanması’na ait bir fırkateynin müdahil olması öncesi engellemeye çalışmasıyla birlikte Körfez’deki gerilim yükselmişti. 

İngiltere’nin ticari petrol tankerlerini korumak için bölgeye ikinci bir savaş gemisi gönderme kararının ardından HMS Duncan adlı destroyer de yola çıkarılmıştı.

Konuya ilişkin Twitter hesabından bir açıklama yapan Jeremy Hunt ise Zarif’le arasında yapıcı bir telefon görüşmesi geçtiğini ve İranlı mevkidaşına İngiltere’nin kaygısının, petrolün geldiği değil varacağı yerle ilgili olduğu konusunda güvence verdiğini belirtti.

 

 

Muhafazakar Parti’nin lideri olmak için yarışan Hunt verdiği bir röportajda da “Cebelitarık'ta Grace 1 tankeriyle ilgili meseleyi çözmek istediğimizi açıkça belirttim” dedi.

Şimdiye dek endişelerinin Suriye'ye petrol götürülmesinden kaynaklandığını vurgulayan Hunt, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu tankerin istikametinin Suriye olmadığına dair güvence alabilirsek tabii ki Cebelitarık mahkemelerindeki yargı sürecinin sonunda durumu çözebiliriz. (...) Yapıcı bir görüşme gerçekleştirdik. Dışişleri Bakanı Zarif, İran’ın da durumu çözmek istediğine dair bana güvence verdi. Ayrıca Cebelitarık Başbakanı Fabian Picardo'yla da konuştum. Meseleyi çözmek için bizimle çok yakın çalışıyorlar.

Avrupa ülkeleri, 2011'den bu yana İran’ın müttefiki Suriye’ye yaptırım uyguluyor.

Cebelitarık polisi perşembe günü dev tankerin kaptanını ve ikinci kaptanını tutukladıklarını açıklamıştı. Başbakan Picardo da geminin 2,1 milyon varil ham petrol taşıdığını ve belgelerine el konduğunu söylemişti.

Tahran ise söz konusu tankerin ele geçirilmesi işini, İran’ın petrol ihracatını durdurmak amacıyla yaptırım uygulayan ABD’nin tertiplediğini iddia etmişti.

ABD Temsilciler Meclisi, Başkan Donald Trump’ın İran’a yönelik askeri hava saldırıları konusunda yetkilendirilmeden önce Kongre’den onay almasını gerektiren bir kanunu cuma günü geçirerek gerilimi düşürmeye çalıştı. Ancak bu hamlenin Senato içinde muhalefetle karşılaşması muhtemel görünüyor. 


 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Çağla Üren

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU