Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum: Türkiye'de Soros soruşturması yok

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum "Türkiye’de, Soros’un perspektifi çerçevesinde pratik yapıp o faaliyetlerinde suç unsuru varsa onlarla ilgili soruşturma açılır" diye konuştu

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, TV100'de Candaş Tolga Işık'ın sorularını yanıtladı.

Hakkındaki Soros iddialarına yanıt veren Uçum "TESEV’in benim gittiğim dönemde, Açık Toplum Enstitüsü ya da Soros’un herhangi bir vakfıyla ilişkisi yoktu. İkincisi biz TESEV’den ayrıldık, PODEM diye bir düşünce kuruluşu kurduk ondan sonra Can Paker’e devrettim. TESEV’le de ilişkilerimiz koptu" ifadelerini kullandı.

Soros ile ilgili bir soruşturma dosyasının olup olmadığına da yanıt veren Uçum, "Türkiye’de, Soros’un perspektifi çerçevesinde pratik yapıp o faaliyetlerinde suç unsuru varsa onlarla ilgili soruşturma açılır. Soros, Macaristan için de problemdir. Çeşitli şekillerde seçimlere müdahale etmeye çalışırlar, ideolojik çalışma yapmaya çalışırlar" diyerek Soros ile ilgili direkt olarak bir dosyanın ve soruşturmanın olmadığını açıkladı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Kavala Davası ile ilgim olduğu külliyen yalan"

 Cumhuriyet gazetesi yazarı Barış Pehlivan'ın "Osman Kavala Davası ile ilgili kararın arkasında Uçum’un etkisi var" iddiasını da değerlendiren Uçum şunları kaydetti:

Külliyen yalan, yargısal süreçlerde hoşlarına gitmeyen kararlar çıkınca, bunun başka etkiler üzerinden olduğu şeklinde bir kurgu kuruyorlar.

Muhalif medya ve sosyal medyada yer alan değerlendirmelerde bu süreçte tutuklu olanların ve soruşturma açılan isimlerin artacağı yönündeki iddialara yanıt veren Uçum, "Böyle bir ajandamız yok. Böyle bir plan yok" ifadelerini kullandı.

"Yeni anayasa cumhuriyet, laiklik, Atatürk üzerine kurulacak"

Yeni anayasa çalışmalarına ilişkin de açıklamalarda bulunan Uçum, "Ben yurtsever sol demokrat bir adamım, Atatürk hepimizin kırmızı çizgisidir, Türkiye benim kırmızı çizgimdir, Cumhuriyetin birikimleri benim vazgeçilmezimdir. Yeni anayasa çalışması bu birikim üzerine kurulacak. Cumhuriyet, laiklik, Atatürk üzerine kurulacak" dedi.

 

Programın tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz

 

 

Independent Türkçe, TV100

DAHA FAZLA HABER OKU