Netflix, çalışanlarına rest çekti: Beğenmezseniz ayrılabilirsiniz

Netflix’in son 18 ayını çalışanlarıyla kültürel konuları tartışarak geçirdiği ifade edildi

Fotoğraf: Reuters

 

Dijital yayın platformu olan Netflix, çalışanlarına yönelik yeni şirket kültürü yönergelerini güncelleyerek, onaylamadıkları içerik üzerinde çalışmak istememeleri durumunda istifa edebileceklerini belirten mesaj gönderdi.

Wall Street Journal’in haberine göre, çalışanlara yönelik yönergelerin güncellenmiş bölümünde, “Netflix’in belirli sanatçıları veya sesleri sansürlemesi yerine, izleyicilerin kendileri için neyin uygun olduğuna karar vermelerine izin veriyoruz” ifadelerine yer verildi. Şirket, bazı başlıklarda kişisel değerlere aykırı şeyler bulunsa bile içerik çeşitliliği sunmayı destekleyeceklerini bildirdi.

Mesajda, “Rolünüze bağlı olarak, zararlı olduğunu düşündüğünüz başlıklar üzerinde çalışmanız gerekebilir. İçerik çeşitliliğimizi desteklemekte zorlanıyorsanız, Netflix sizin için en iyi yer olmayabilir” denildi.

Bir Netflix Sözcüsü, Wall Street Journal’a 2017’den bu yana ilk kez şirket kültürü yönergelerini güncellediğini söyledi. Sözcü, Netflix’in  son 18 ayını çalışanlarıyla kültürel konuları tartışarak geçirdiğini bildirdi.

Sözcü, yeni yönergenin, Netflix’in onlar için doğru şirket olup olmadığı konusunda daha bilinçli kararlar vermelerine yardımcı olmayı amaçladığını söyledi.

Ayrıca platformun çalışanlara değişiklikler hakkında geri bildirim sağlama fırsatı verdiğini, binden fazla yorum aldığını ve bunun da yeni yönergeleri tanımlamasına yardımcı olduğunu aktardı.

Netflix ve diğer şirketler, kültürel ve politik meselelerle nasıl etkileşime girdikleri konusunda çalışanların, hissedarların ve politikacıların baskısına maruz kaldı. Geçtiğimiz yıl Netflix,  platformda yer alan komedyen Dave Chappelle’in stand up gösterisindeki transeksüellerle ilgili şakalar sonrası saldırıya uğraması ardından kendisine destek verdi. Netflix çalışanları, 'The Closer' gösterisindeki  transfobik şakaları nedeniyle Chappelle’ye tepki gösterdi.

Twitter çalışanları da milyarder Elon Musk tarafından şirketi satın alınmasıyla heyecan ve endişelerini dile getirdi.

The Walt Disney Şirketi, Florida'da okullarda cinsiyet ve cinsel yönelimin nasıl öğretileceğine ilişkin yeni mevzuat hakkında başlangıçta sessiz kaldıktan sonra sert eleştirilere maruz kaldı. Şirket çalışanlar ve eleştirmenlerin baskısından sonra, yasayla mücadele etme ve eyaletteki siyasi bağışları durdurma sözü verdi. Florida yasama organı o dönemden bu yana şirketin özel vergi borçlarını iptal etti.

Öte yandan Netflix, 2021 yılına kıyasla yılın ilk çeyreğinde 200 bin abone kaybetti.

Netflix, bu kaybı Rusya’da hizmetin askıya alınmasına ek olarak dünyanın tüm bölgelerinde yeni abone edinme zorluğuyla ilgili olduğunu açıkladı. Netflix hissedarlarına yazdığı mektupta, “Kovid, 2020’deki büyümemizi önemli ölçüde artırdı” diyerek, 2021’de yavaşlayan büyümenin koronavirüs salgının ilerlemesinden kaynaklı olduğuna inandıklarını bildirdi.

Şirket ayrıca abone tabanını artırmaya yardımcı olmak için platformun daha düşük fiyatlı, reklam destekli bir sürümünü sunmayı araştırdığını açıkladı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU