Ev sinemasından vizyona bu hafta: Yok olan değerler üzerine nostaljik bir film; Anadolu Leoparı

Mehmet Erduğan, Independent Türkçe için bu hafta çevrim içi platformlarda ve sinema salonlarında gösterime girecek filmler ile "Festival ajandası"nı yazdı

Türk sineması festival yolculuklarında göreceli ve hatta çoğu zaman tartışmalı başarılarına rağmen vizyonda bekledikleri ilgiyi bulamayan sayısız filmlerle dolu.

Bu filmlerden biri olan Anadolu Leoparı da çeşitli festivallerden aldığı; "En İyi Film", "En İyi Erkek Oyuncu", "En İyi Kadın Oyuncu" ve "En İyi Görüntü Yönetmeni" gibi dikkat çekici ödüllerine rağmen sinemalarda gösterimde kaldığı süre boyunca 400 izleyiciye bile ulaşamayan filmlerden biri oldu.

Filmi seyretme imkânı bulan zümreyi de kısmen ikiye bölen Anadolu Leoparı bence, tüm eksiklerine rağmen güçlü oyuncu kadrosu, hikâyenin atmosferini öne çıkaran başarılı sinematografisi ve yakın geçmişe yönelik nostaljik detaylara sahip prodüksiyon tasarımıyla izlenebilir bir film olmayı başarıyor.


Yok olan değerler üzerine nostaljik bir film; Anadolu Leoparı

Yönetmen: Emre Kayiş / Oyuncular: Uğur Polat, İpek Türktan, Tansu Biçer, Ege Aydan, Seyithan Özdemir, Osman Alkaş, Nuri Gökaşan, Hatice Aslan, Ezgi Gör / Süre: 113 dakika
 

 

Tevazu kibrin ikiz kardeşidir…


Dünya prömiyerini 46'ncı Toronto Uluslararası Film Festivali'nde yapan ve festivalde FIPRESCI Ödülü alan Anadolu Leoparı adlı bu Kafkaesk film; uzun yıllardır Ankara'da hayvanat bahçesinin müdürlüğünü yapan Fikret'in, hayvanat bahçesinin özelleştirme furyasına kurban gitmemesi için verdiği çabayı anlatıyor.

Genel olarak film iki karakter etrafında gelişir; yaşadığı parlak günlerin ardından herkesin kurtulmak için uğraştığı bir fazlalığa dönüşen yaşlı Anadolu leoparıyla benzer bir kaderi paylaşan; zamanın ruhu içinde zayıf düşmüş ancak ona beklenmedik bir eylemle direnecek olan hayvanat bahçesi müdürü Fikret ve yıllardır aynı bahçede memur olarak çalışmakta olan Gamze.

Fikret, yıllardır Atatürk Orman Çiftliği'nin hayvanat bahçesinde müdürlük yapan bir adamdır.
 

 

Türkiye'de özelleştirmelerden rahatsız olan Fikret, hayvanat bahçesinin kapanma durumuyla karşı karşıyadır.

Hayvanat bahçesinin kapatılıp, Araplara satılıp yerine eğlence parkı yapılması planlanmaktadır, ancak bunun gerçekleşmesini engelleyen şey ise soyu tükenmenin eşiğinde olduğu için koruma altında olan ihtiyar bir Anadolu leoparının halen hayatta olmasıdır.
 

 

Hayvanat bahçesinin kapanabilmesi için leoparın başka bir hayvanat bahçesine taşınması gerekmektedir.

Film boyunca yalnız başına bir hayat süren Fikret ve içine kapanık bir kadın olan yardımcısı bu değişime karşı mücadele eder.
 

 

Zamanın ruhunda var olmak ya da kaybolmak

Filmin yönetmenliğini üstlenen Emre Kayiş, bu ilk uzun metrajlı filminde; filme ismini de veren Anadolu leoparını bir metafor olarak seçerek, soyu tükenmekte olan ve yalnızca Anadolu'da yaşayan bu canlının hüzünlü kaderinden hareketle onunla yazgı birliği içinde olan, zamanın ruhu altında ezilmiş, mağlup olmuş, bir başka zamana ait insanların duygu dünyasını izleyiciye gösterir.
 

 

Olanca vakurluğuyla kendisine sığınan yorgun ruhları kollayan, tüm eksiklik ve eziklikleri şefkatle sarıp sarmalayan, Tanpınar'ın deyimiyle dâsitânî ve muharip bir şehir olan Ankara ise nihayetinde hikâyenin hassasiyet, hüzün ve kara mizah ile dolu olan ruh halinin doğal mekânı haline gelir.
 

 

Duru bir görsel dilin hâkim olduğu filmde yönetmenin, izleyiciye anlattığı hikâye ile gösterdiği dünyanın dışında çok daha büyük ve karmaşık bir gerçekliğe işaret ettiği de söylenebilir.

Atmosferinin içine işleyen nostalji duygusuyla Anadolu Leoparı, pek çok açıdan oldukça melankolik bir film olarak nitelenebilirse de filmin tümünde dikkat çeken kişisel bir mizah tonuyla da orijinal ve evrensel bir perspektif ortaya koyduğunu kabul etmek gerekir.


Haftanın diğer filmleri

Birbirinden farklı filmlere ev sahipliği yapan sinema salonları farklı türlerden merakla beklenen yerli ve yabancı filmleri sinemaseverlerin beğenisine sunarken çevrim içi dijital platformlar da vizyona girememiş en yeni filmleri izleyiciyle buluşturmaya devam ediyor.

Vizyonda yer alan filmlerin yanı sıra "Anadolu Leoparı", "Doru Macera Ormanı", "Halil", "İblis: Karanlığın Sahibi", "Morbius", "No: 26 Ölüm Çığlığı", "Osman Sekiz", "Ya Ben Ölürsem" ve "Yangın Gecesi" gibi filmler bu hafta vizyonda kendine yer buluyor.


Apollo 10 ½: Uzay Çağında Çocuk Olmak

Yönetmen: Richard Linklater / Oyuncular: Milo Coy, Jack Black, Lee Eddy, Bill Wise, Natalie L'Amoreaux, Josh Wiggins, Jessica Brynn Cohen, Sam Chipman, Danielle Guilbot, Zachary Levi, Glen Powell, Larry Jack Dotson, Mona Lee Fultz, Jennifer Griffin, Holt Boggs, Reese Armstrong, Natalie Joy, Suzanne Deal Booth, Chris Olson, Samuel Davis, Mia Gonzalez, Brian Villalobos, Chris Zurcher, Alexander Fink, Zia Kinzy, David DeLao, Noah Randall, Athena Wintle, Xavier Patterson, Nick Stevenson, William Carroll, Buzz Aldrin, Neil Armstrong, Rodney Becker, Keslee Blalock, Gedeon Bring, Garrett Buss, Brad Cabral, Taye Cannon, Johnny Cash, Dick Cavett, Asher Chamoy, Liz Ciolek, Arthur C. Clarke, Michael Collins, Walter Cronkite, Julie Cude-Eaton, Avery Joy Davis, Micky Dolenz, Bryce Eaton, Eyland Gaddy-Brewer, Joey Garza, Mia Gonzales, Madeleine Guilbot, Niesha Renee Guilbot, P. Michael Hayes II, Helen Hostetter, Kasey James, Dustin Johnson, Davy Jones, Janis Joplin, John Kaler, John F. Kennedy, Ezra Klimek, Victoria Layne, Wyatt Lindner, Lynn Miller Jr., Joni Mitchell, Christian Moran, Ryan Muenzler, Flint Nattinger, Michael Nesmith, Richard Nixon, Nicholas Andrew Rice, Brent A. Riggs, Alonso Sandoval, Jane Schwartz, Erin Scialabba, Andrew N Sears, Ty Sells, Eric Sevareid, Stan Taylor, Gabriel Theis, Geoff Todd, Jared Wayne, Haylee Rose Yeager / Süre: 97 dakika
 

 

Hiç kimsenin bilmemesi gereken gizli bir operasyon…


Oscar adayı Richard Linklater'ın kendi çocukluğundan esinlenerek kaleme alıp yönettiği, Netflix'in Çocuk ve Aile Filmleri kategorisinde gösterime giren Apollo 10 ½: A Space Age Childhood adlı bu uzay macerasında; ilk Ay'a iniş görevinin zafer anı, 1969'da Teksas'ın Houston şehrinde galaksiler arası seyahat hayalleri kuran on yaşındaki bir çocuğun gözünden hayat buluyor.

1969 yazında gerçekleşen bu unutulmaz anın hikâyesini iç içe geçen iki bakış açısıyla anlatan film, 1960'lardaki Amerikan yaşam tarzını hem bir yetişkinliğe geçiş öyküsü hem toplum eleştirisi hem de dünya dışı bir macera eşliğinde ekranlara taşıyor.


Celeb Five: Perde Arkası

Yönetmen: Min-Seok Go, Kim Joo-Hyung / Oyuncular: Celeb Five, Shin-Young Kim, Bong-Sun Shin / Süre: 55 dakika
 

 

Vahşi bir ekipten vahşi bir komedi…


Netflix'in Kore Yapımı Komediler kategorisinde gösterime giren Celeb Five: Behind the Curtain adlı, bir stand-up gösterisinin hazırlık sürecini konu alan bu alaycı belgeselde komedyen kız grubu Celeb Five beyin fırtınası yaparken şakalar ve doğaçlamalar havada uçuşuyor.

Netflix'ten bir stand-up gösterisi hazırlamaları için teklif aldıktan sonra en iyi komedi malzemelerini bulmaya çalışan Celeb Five'ın beyin fırtınası sürecine içeriden bir bakış.

Komedyenlerin özel tartışmalarını izleyen "sahte video kaydı" tarzı bu komedi; skeçlerle, esprilerle ve doğaçlamalarla dolu.


Doru Macera Ormanı

Yönetmen: Arkın Aktaç / Oyuncular: Dilek Gürel, Özgür Varul, Ünsal Şahin, Erhan Türkmen, Güneş Özgeç, Emin Yaraç, Doğu Aytun, Ali Hocaoğlu, Cansun Kinal, Nur Eraslan, İsmail Yıldız, Ali Çorapçı, Nur Ersalan, Ezel Kalkan, Aziz Güngör, Gazanfer Ündüz, İsmail Yıldız, İlham Erdoğan, Ali Hocaoğlu / Süre: 71 dakika
 

 

TRT Çocuk'un en sevilen çizgi filmlerinden Doru ikinci sinema filmi ile sinemalarda…


2017'deki ilk sinema filmiyle büyük ilgi gören "Doru", ikinci kez beyazperdede animasyon severlerle buluşurken, TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı da sosyal medya hesabından; aile, arkadaşlık, dürüstlük, sevgi ve yardımlaşma gibi birçok konunun altını çizen Doru'nun en yakın arkadaşı Karatay ile unutulmaz bir serüvene çıktığı "Doru: Macera Ormanı" filmini küçük izleyicilerine müjdeliyor.

Bu hafta sinemalarda izleyeceğiniz filmlerden biri olan Doru Macera Ormanı adlı bu film; Doru ve diğer sürü üyelerinin, bir hayvan sirkinin eline düşen Alaca'yı kurtarma çabalarını anlatıyor.

Bu yepyeni serüvende Alaca, ormanda kamp yapmakta olan bir hayvan sirkinin eline düşer.

Sirkin sahibi Kinyas, onun sayesinde kazanacağı paraları hayal ederken Doru ve diğer sürü üyeleri, Alaca'yı o sirkten bir an önce kurtarmak için harekete geçer, fakat bu iş hiç de kolay görünmemektedir çünkü sirkte çalışan diğer hayvanlar, Kinyas'a oldukça bağlı olduğu için işleri çok zordur.

Her şeye rağmen Doru ve en yakın arkadaşı Karatay, Kinyas'ı sirkte çalışmak istediklerine ikna ederek, Alaca'nın yanına sızmayı başarırlar.

Ertesi gün planı uygulayan kahramanlarımız, sirkten kaçmayı başarırlarsa da kaçtıkları at arabasının içinde onları bekleyen bir sürpriz vardır.

Bu sürpriz; bebek maymun Şöbi'dir.

Kokoş isimli fil, sirkten ayrılırken Doru ve arkadaşlarının yanına bebek şempanze Şöbi'yi bırakmış ve onlardan minik şempanzeyi annesine götürmelerini istemiştir.

Doru, karşılaştığı bu sürprizle kendisini beklenmedik bir durumun içinde bulur ama arkadaşları Karatay, Yaman ve Muhtar, ormandaki tüm tehlikelere rağmen, küçük maymunu annesine kavuşturmaya kararlılardır, ancak en büyük tehlike olan Kinyas'ın, peşlerine düştüğünü henüz bilmiyorlardır.

Doru ve Karatay, Şöbi'yi ailesine götürmek için heyecanlansalar da Şöbi'nin ailesi Macera Ormanı'nda yaşamaktadır ve bu orman çok uzaktadır.

Demirkır, bu tehlikeli yolculuğa kimsenin çıkmasına müsaade etmeyeceğini net bir şekilde söyler, fakat Doru ve Karatay'ın artık tek bir amacı vardır, Şöbi'yi annesine kavuşturmak.

Macera Ormanı'na doğru çıkılan bu yolculukta Doru ve Karatay'ın neler yaşayacağı ise büyük bir merak konusudur.

Çocukları hem eğlendiren hem de eğitici bilgiler veren Doru'nun sinema filminde işlediği mesajları da açıklayan, filmin Pedagojik Danışmanı Nurdan Büyükak, filmin ana fikrinin; bazen kurduğumuz hayaller çok farklı şekillerde gerçekleşse de yine de mutlaka bir gün gerçekleşeceğini vurguladığını, bunun yanında arkadaşlığın, ailenin, birlikte hareket etmenin önemi ve sirklerdeki hayvan zulmünün ne kadar yanlış olduğuna ilişkin de mesajlar içerdiğinin altını çiziyor.

Ayrıca Büyükak, Doru'nun büyük bir ilgiyle takip edilip sevilmesini ise Doru'nun özgür ruhlu, annesi ve arkadaşlarıyla yaşayan, birbirlerine ve zorda kalan herkese yardım eden, çok cesur ve her zaman doğru ve iyi olanın peşinden giden bir at olduğunu, bunun da küçük izleyicler için cesaret verici olduğuna bağlıyor, eğlenceli karakterlerinin de izlenme zevkini artırdığını belirtiyor.


Eğitimin Yaşı Yok

Yönetmen: Tushar Jalota / Oyuncular: Abhishek Bachchan, Nimrat Kaur, Yami Gautam, Manu Rishi Chadha, Chittaranjan Tripathy, Danish Husain, Arun Kushwah, Shivankit Singh Parihar, Rohit Tiwari, Dhanveer Singh, Sachin Shroff, Aditi Vats, Lokesh Mittal, Shrikant Verma, Prem Jhangiani, Ebadat Akram Dunia, Akdas Hayat, Rachit Jadoun, Shivam Roy Prabhakar, Sumit Shekhar Rai, Vipin k Sethie, Ravish Srivastava, Abhimanyu Yadav / Süre: 125 dakika
 

 

Birinin siyaset hakkında yeterinde bilgisi olması lise diploması alacak kadar bilgisi olduğu anlamına gelmez…


Eyalet Başkanı Ganga Ram Chaudhary, öğretmen işe alım sahtekarlığıyla ilgili soruşturması sürerken gözaltına alınır.

Netflix'in Hindistan Yapımı Aile Filmleri kategorisinde gösterime giren Dasvi adlı bu sosyal komedide; sert bir polis tarafından hapse atılan eğitimsiz siyasetçi, zamanını liseye hazırlanarak geçirmeye karar verir, arkasından iş çeviren eşinin ise başka planları vardır.


Gözbebeklerim

Yönetmen: Sarah Noah / Oyuncular: Dalal Abdulaziz, Mervat Amin, Sherine, Enaam Salousa, Riham Abdel Ghafour, Amir Adham, Ragaa Al-Gidawy, Karim Basyouny, Injy El Mokkaddem, Karim El Omari, Saber El Tokhy, Mahmoud Ellisy, Malek Emad, Julianna Mohamed Farouk, Arwa Gudah, Tamer Habib, Injy Houssam, Amina Khalil, Sami Meghawri, Ali Qandeel, Adam Ramy, Hatem Salah, Amr Salama, Mohamed Shahin, Heba Yousry, Amr Youssef, Mona Zaki / Süre: 91 dakika
 

 

Torunlarıyla başı dertte olan büyükanneler…


Netflix'in Orta Doğu Filmleri kategorisinde gösterime giren Apple of my Eyes (Aaz El Weld) adlı bu komedi türündeki filmde; beş çocuk okula giderken kaçırıldıklarında, ebeveynler polise başvurur, ancak büyükanneleri meseleyi kendi ellerine almaya karar verir.


Halil

Yönetmen: Mehmet Elçi / Oyuncular: Fethi Çağan Mertsöz, Yılmaz Yöndem, Serdar Noyan, Fahri Doymaz, Şükran Çağman, Mustafa Öksel, Işın Fırat, Gülcan Işıklı, Ayfer Uğurluoğlu, Ali Ateş, Alina Korh, Alexander Korh, Elvin Hüsrevzade, Işılay Işık, Orhan Akyol, Nadire Gök, Hasan Ulubaba, Beren Şenli, Şükrü İpli / Süre: 115 dakika
 

 

Bir insan gerektiğinde ülkesi için ne işler yapabilmeyi, hangi olaylara karışabilmeyi göze alabilir?..


Bu hafta sinemalarda izleyebileceğiniz filmlerden biri olan Halil adlı bu film; gizemli bir topluluğa katılarak devlet adına gizli görevler üstlenen bir adamın hikâyesini anlatıyor.

Geçirdiği travma sonrası psikolojik sorunlarıyla bunalan ve stres bozukluğu yaşamakta olan bir gencin "Haliller Gurubu" adı verilen gizli bir oluşuma katılır.

Gencin "Halil" olabilmek için üstlendiği görevler silsilesi ve bu görevlerin devletle olan çeşitli, gizli bağlantıları vardır.


Hitman'in Karısının Koruması

Yönetmen: Patrick Hughes / Oyuncular: Ryan Reynolds, Stewart Alexander, Samuel L. Jackson, Tsuwayuki Saotome, Rebecca Front, Noortje Herlaar, Michael Gor, Georgie Glen, Barry Atsma, Tine Joustra, Gary Oldman, Mariana Vekilska, Brian Caspe, Danko Jordanov, Antonio Banderas, Simón Andreu, Sergio Torrico, Salma Hayek, Ahmet Mehmet, Blake Ritson, Tom Hopper, Gabriella Wright, Kristofer Kamiyasu, Roy Hill, Sabrina Hill, Frank Grillo, Caroline Goodall, Alice McMillan, Didi Anderson, Ivan Djuricic, Miltos Yerolemou, Genko Ivanov, Nikola Ceran, Tin Matijevic, Martina Drakulic, Petra Kusan, Patrick Hughes, Vasil Yordanov, Richard E. Grant, Dragan Micanovic, Genevive Barker, Adrian Fekete, Harry Taurasi, James Beaufort, Tomi May, Mislav Cavajda, Jonas Talkington, Mariana Hill, Anna-Maria Everett, Morgan Freeman, Michael Aston, Ivor Bagaric, Csilla Barath-Bastaic, Russell De Rozario, Amar Bukvic, Enzo Squillino Jr., Jonny James, Venice Smith, Giulio Berruti, Antonio Scarpa, Rodolfo Corsato, Ivo Arakov, Kamontip Krissy Ashton, Ana Maria Aver, Tom Barnett, Patrycja Bodzek, Bekka Bowling, Bern Collaço, Nathan Cooper, Pamela Betsy Cooper, Rok Cvetkov, Kateryna Globa, Dimitar Ilkov, Roger King, Max Kraus, Adnan Kundi, Marek Lichtenberg, Prince Marfo, Charlotte Nash, Jess Nesling, Kate Nichols, Todor Parpulov, Hiten Patel, Ivana Radjenovic, Mason Shortland, Mihai Tuca, Petra Vukelic / Süre: 100 dakika
 

 

Heyecan kaldığı yerden devam ediyor…


Tivibu SinemaTV kanalında, Gala Gecesi İlk Gösterimler Kuşağı'nda izleyiciyla buluşan, 2017 yapımı Belalı Tanık filminin devam halkası olan The Hitman's Wife's Bodyguard adlı bu film; Darius Kincaid'in eşine odaklanıyor.

İlk film, dünyanın en ölümcül tuhaf çiftini; bodyguard Michael Bryce ve onun koruması gereken tanığı Darius Kincaid'i temel alıyordu.

Bryce'ın, ünlü tetikçi Kincaid'e Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde vereceği ifadesine kadar eşlik etmesi gerekirken, Kincaid'i ortadan kaldırmak isteyen suçluların peşlerine takılması ile bu hayli zorlu bir hal almıştı.

Hâlâ ruhsatsız ve inceleme altında olan Michael ve Darius hayatı tehdit eden başka bir görev ile yeniden geri dönerken bu devam halkasında korunması gereken ise Salma Hayek'in canlandırdığı ünlü uluslararası dolandırıcı Sonia Kincaid.

Filmde Michael Bryce, en tehlikeli iki koruması tarafından uçurumun kenarına itilirken, üçlü küresel bir komploda kendilerini aşar ve kısa sürede Avrupa ile intikamcı ve güçlü bir deli arasında duran tek şeyin onlar olduğunu anlarlar.

Eğlenceli ve ölümcül kargaşaya bu defa Morgan Freeman da katılır.

Ryan Reynolds ve Samuel L. Jackson bir kez daha başrolü üstlendiği filmin yönetmen koltuğunda ilk filmin yönetmenliğini üstlenen, "Cehennem Melekleri 3" ile tanınan Patrick Hughes oturuyor.


İblis: Karanlığın Sahibi

Yönetmen: Berk Aygül / Oyuncular: Fatih Paşalı, Sebahat Adalar, Doğancan Küçükağa, Galip Akın, Öykü Bozkurt / Süre: 82 dakika
 

 

Her şeyi eline yüzüne bulaştıran bir define avcısının mücadelesi…


Bu hafta sinemalarda izleyebilecğiniz filmlerden biri olan İblis: Karanlığın Sahibi adlı bu film; büyük bir çabayla ulaştığı definenin cinler tarafından sahipli olması sonucunda çıkmaza giren Levent'in kendisini ve ailesini bu durumdan kurtarmak için verdiği mücadeleyi anlatmaktadır.

Bulunan define ile birlikte iblis soyundan gelen bu cin, Levent'in oğlu Mustafa'ya musallat olur.

Levent, oğlunu bu durumdan kurtarmak için yollar arar ve bir hocanın tavsiyesi üzerine Aysel ile tanışır.

Aysel, Levent'i bu işten kurtarabilecek tek kişidir, ancak bu işi gerçekleştirebilmeleri için musallat olan cini hapsedebilecekleri bir beden gerekmektedir.

Levent, oğluna bakıcılık yapan Ali'yi gözüne kestirir ve bunun üzerine planlar yapmaya başlar.


İntikam Benimdir, Diğerleri Nakit Öder

Yönetmen: Edwin / Oyuncular: Marthino Lio, Ladya Cheryl, Reza Rahadian, Ratu Felisha, Sal Priadi, Kevin Ardillova, Kiki Narendra, Djenar Maesa Ayu, Eduward Manalu, Lukman Sardi, Ayu Laksmi, Yudi Ahmad Tajudin, Piet Pagau, Elly D. Luthan, Cecep Arif Rahman, Christine Hakim / Süre: 114 dakika
 

 

Aşk bir hastalık gibidir; gök gürültüsü ve şimşek gibi her an çarpabilir…


Netflix'in Romantik Filmler kategorisinde gösterime giren Vengeance Is Mine, All Others Pay Cash (Seperti Dendam, Rindu Harus Dibayar Tuntas) adlı bu filmde; şiddetin hüküm sürdüğü bir toplumda, kendi iktidarsızlığıyla boğuşan bir maço kavgacı, acımasız bir kadın dövüşçüye sırılsıklam aşık olur.

Maçoluk tarafından yönetilen bir toplumda, kış uykusuna yatan bir "kuş" ciddi bir mesele haline gelir.

Toksik erkeklik hakkında iyi bir sosyal yoruma kapı aralayan vahşi bir yaşamda, uyuyan kuş, tüm dünya umutsuzca onu uyandırmaya çalışsa bile, barışçıl ve sakin bir yaşam için bir alegoridir.


İsyan

Yönetmen: Maia Kenworthy, Elena Sánchez Bellot / Oyuncular: Gail Bradbrook, Sophie Cowen, Roger Hallam, Sam Knights, Savannah Lovelock, Alejandra Piazzolla Ramirez, Farhana Yamin / Süre: 82 dakika
 

 

Bir toplumsal hareketin insani dramı…


Netflix'in İngilz Yapımı Siyasi Belgeseller kategorisinde gösterime giren Rebellion adlı bu belgesel; siyasi değişimi denemek ve getirmek için sivil itaatsizliği benimseyen bir iklim eylem grubunun iç işleyişini araştırıyor.

Rebellion, Extinction Rebellion'ın 2018'deki lansmanından itibaren sahne arkası hikayesini anlatan ilk uzun metrajlı belgesel.

Eşi benzeri görülmemiş erişime sahip film yapımcıları, iklim sorunlarına acil olarak dikkat çekmek için bir araya gelen ve sistem için bir tehdit olarak algılanan ünlü grubu takip ederken bir hareketin inişlerini ve çıkışlarını statükoya - ve birbirlerine - çarparken karşılaştıkları durumları izleyiciye aktarıyor.

İsyan, toplumsal hareketlerin insani dramını ilk elden yakalayıp protesto hakkının saldırıya uğradığına tanık olurken demokrasimizin sağlığını da sorguluyor.


İtiraf

Yönetmen: David Beton / Oyuncular: Stephen Moyer, Colm Meaney, Clare-Hope Ashitey, Kris Johnson, Sadie Jean Shirley / Süre: 80 dakika
 

 

Bir kilise, bir rahip, bir yaralı ve dolu bir silah…


Netflix'in İngiliz Yapımı Suç Filmleri kategorisinde gösterime giren Confession adlı bu gerçek zamanlı gerilim filminde; yaralı, kanlar içinde bir adam kilisesinde intikam dolu bir gerçeği itiraf etmeye kararlı bir şekilde ortaya çıktığında bir rahip kendini gergin bir rehine durumunda bulur.

Peder Peter akşam için görevlerini tamamlarken bu, kapının çalınmasıyla kesintiye uğrar ve içeriye silahlı ve yaralı bir şekilde Victor içeri girer.

Victor'un bilmek istediği ilk şey, kilisenin kaç çıkışı olduğudur.

Bu sırada Peder Peter ve Victor konuşmaya başlarlar ve sonunda, belki de kabul etmek istediklerinden daha fazla ortak bir zemin bulmaya başlarlar.


Kaptan Nova

Yönetmen: Maurice Trouwborst / Oyuncular: Anniek Pheifer, Bram Blankestijn, Dunya Khayame, Ergun Simsek, Erik van Welzen, Faris Dahman, Hannah van Lunteren, Harry van Rijthoven, Hayo de Kruijf, Jean Paul Soons, Joep Vermolen, Kika van de Vijver, Marouane Meftah, Micha Hulshof, Noël Keulen, Peter van de Witte, Pierre Bokma, Reinout Bussemaker, Ricky Koole, Rik van de Westelaken, Robbert Bleij, Sander van de Pavert, Steef Cuijpers, Vincent van der Velde, Yahya Gaier, Yannick Jozefzoon, Yentl Schieman / Süre: 86 dakika
 

 

Bir Greta Thunberg hikayesi…


Hollanda'daki Cinekid Festivali'nde En İyi Çocuk Filmi Ödülü'nü kazanan ve Netflix'in Hollanda Yapımı Çocuk ve Aile Filmleri kategorisinde bu hafta gösterime giren Captain Nova adlı bu heyecan verici bilim kurgu türündeki filminde; ıssız bir gelecekten gelen bir savaş pilotu, küresel bir felaketi önlemek için zamanda geriye yolculuk ederken beklenmedik bir şekilde genç haline dönüşür.

2050'de Dünya kuru ve ıssız bir yer haline gelir.

Savaş pilotu Nova, yıkıcı bir çevre felaketini önlemek için zamanda geriye gitmek zorunda kalır, ancak zaman yolculuğunun öngörülemeyen bir yan etkisi Nova'yı yeniden genç yapar ve on iki yaşında bir şekilde 2025'e inmesini sağlar.

Bu gizemli kızı ve küçük uçan robotu ADD'yi gizli servisin elinden uzak tutmaya çalışan ihmal edilmiş bir genç olan Nas dışında kimse onu ve görevini ciddiye almaz.


Kartalın Kanatlarında

Yönetmen: Trent O'Donnell / Oyuncular: Jake Johnson, Susan Sarandon, D'Arcy Carden, J.K. Simmons, Luis Fernandez-Gil, Cleo King, Eric Edelstein, Billy Bungeroth / Süre: 88 dakika
 

 

Bazen hayat karmaşıktır ve asla planladığın gibi gitmez, ama hayat denilen şey de zaten böyle bir yolculuktur…


beIN CONNECT'in Dramalar kategorisinde gösterime giren Ride the Eagle adlı bu filmde; ayrı kaldığı annesi Honey ölünce Leif'e şartlı bir miras kalır.

Annesinin vefatının ardından kendisine şartlı bir miras kaldığını öğrenen Leif, uzun süredir annesi Honey'den ayrı yaşayan genç bir adamdır.

Yosemite kulübesine taşınmadan önce Leif, annesinin hazırladığı ayrıntılı ve şüpheli gözüken yapılacaklar listesini tamamlamak zorunda kalır.


Kazablanka Ritimleri

Yönetmen: Nabil Ayouch / Oyuncular: Anas Basbousi, Ismail Adouab, Zineb Boujemaa, Meryem Nekkach, Nouhaila Arif, Abdelilah Basbousi, Mehdi Razzouk, Amina Kannan, Samah Baricou, Soufiane Belali, Maha Menan, Marwa Kniniche, Abderrahim Errahmani, Marouane Banani, Hasnaa Ben El Fahim, Youssef Marhab, Aya Salam, Hanane Hafssa, Abdelkebir Labyad, Batoul Bengassem, Hicham Dahha, Fatiha Omilile, Saad Talaat Idrissi, Oussama Tamim, Zakaria Fanar, Ismail Elfallahi, Amine Khaldi, Mohamed Nabchi, Saida El Louah, Abdekrim Krimi, Zahra Naciri, Malak Marnak, Brahim Zineddine, Adil Lachbah / Süre: 101 dakika
 

 

Gençliğin enerjisi ve hayallerini müziğin ritmiyle buluşturan bir film…


2021'de Cannes'da Altın Palmiye için yarışan ve MUBI'nin Yetişkinliğe Geçiş Sancıları: Büyüme Hikayeleri kapsamında gösterime giren Casablanca Beats (Haut et fort) adlı bu film; Kazablanka'daki yoksul bir bölgede hip hop ritimleriyle ilerleyen, müziğin özgürleştirici gücünü kuşanan gümbür gümbür bir gençlik öyküsünü ele alıyor.

Eski rap yıldızı Anas, Kazablanka'da işçi sınıfının yaşadığı bir bölgede çalışmaya başlar.

Buradaki bir kültür merkezinde işe alınınca, mahalledeki gençlere ilham vererek onların içindeki müzik ateşini yakar ve böylelikle gençler, kendilerini ifade etmek için rap'i kucaklar.

Rap kültürünün insanları bir araya getirme gücünü hatırlatan bu iç ısıtan öykü, Fas'ın yoksulluk içindeki Sidi Moumen bölgesine umut taşıyor.

Filminin kadrosu, kendi yaşamlarını canlandırırken müthiş bir kimya yakalayan amatör oyunculardan oluşuyor.


Keşke Benim Olsan 3

Yönetmen: Claudio Norza / Oyuncular: Ludovica Francesconi, Giancarlo Commare, Jenny De Nucci, Gaja Masciale, Désirée Giorgetti, Jozef Gjura, Giorgio Lupano, Giuseppe Futia, Loredana Bertè, Diego Giangrasso, Giovanni Bissaca, Elia Tedesco, Franca Pellecchia, Angelica Giusto, Riccardo Niceforo, Elena Paoli, Demo Viola, Christian Nerone, Osey Lucky, Giorgio Serra, Lorenzo Rapazzini / Süre: 114 dakika
 

 

Keşke Benim Olsan filmi ile başlayan romantik komedi üçlemesinin son filmi…


Netflix'in Kitaplardan Uyarlanan İtalya Yapımı Romantik Komediler kategorisinde gösterime giren Forever Out of My League (Sempre più bello) adlı bu filmde; ameliyattan sonra Marta'nın hayatı tehlikede, gerçek aşk ise yanı başındadır.

Peki, kalbi eski sırlara ve kör talihine dayanabilecek midir?


Kış Rüyası

Yönetmen: Piotr Fiedziukiewicz / Oyuncular: Józef Pawlowski, Sebastian Fabijanski, Malgorzata Kozuchowska, Miroslaw Baka, Selina Lo, Slawomir Orzechowski, Joanna Opozda, Andrzej Grabowski, Olaf Lubaszenko, András Márton, Piotr Bondyra, Kamila Bujalska, Laurent Winkler, Magdalena Stuzynska, Katarzyna Chojnacka, Agata Zalecka, Katarzyna Pachelska, Mariusz Czerkawski, Natalia Wolska, Adrianna Skoczylas, Gábor Endrédy, Piotr Garlicki, Piotr Zyla, Yu Debin, Wang Roufan, George Mendel, Michal Wolny, Patryk Czerniejewski, Karol Puciaty, Mba Shakoor, Xingchien Liang, Roman Kolton, Olga Bialczyk, Maciej Musial, Sebastian Staszewski, Waleria Gorobets, Katarzyna Wuczko, Bartosz Bednarski, Márk Ember, Bogdan Kalus, Krzysztof Kiersznowski, Henryk Golebiewski, Gian-Luigi Annoni, Zita Annoni, Gabor Hegedüs, Gábor Dióssi, Slawomir Kurek, Jakub Mazurek, Wojciech Zoladkowicz, Piotr Fiedziukiewicz, Pawel Plewa, Kristof Lengyel, Kristof Zsolt Toth, Alan Andersz, Krisztina Oczella, Viktória Urbán, Ewelina Malz, Szymon Roszak, Sylwia Achu, Anna Rozsnyai, Cynthia Biro Barbara, Magdalena Perlinska, Igor Korus, Filip Milczarski, Magdalena Herman-Urbanska, Jakub Kaminski, Krzysztof Trebunia Tutka, Jan Trebunia Tutka, Piotr Majerczyk, Pawel Dziedzina, Krzysztof Karpiel, Dawid Wal, Wiktor Mikolajczyk, Redek Houser, Aleksandros Liolios, Maciej Jodko, Tomasz Wolak, Grzegorz Jekot, Oskar Trzeszczon, Bozydar Iwanow, Robert Czebotar, Daniel Kondraciuk / Süre: 132 dakika
 

 

Bazen ihtiyacın olan güç saf bir aşkla sana gelir…


Netflix'in Polonya Yapımı Romantik Filmler kategorisinde gösterime giren Winter Dream (Wygrać marzenia) adlı bu sevecen filmde; kariyeri bir yaralanma nedeniyle kesintiye uğrayan bir snowboardcu, kendisine Olimpiyat hayallerini sürdürmesi için ilham veren kararlı bir piyanistle tanışır.


Korkusuz Savaşçı

Yönetmen: Pandiraj / Oyuncular: Suriya, Priyanka Arulmohan, Sathyaraj, Saranya Ponvannan, Vinay Rai, Madhusudhan Rao, Ilavarasu, V. Jayaprakash, Devadarshini Chetan, Hareesh Peradi, M.S. Bhaskar, Soori, Pugazh, Vela Ramamoorthy, Sai Dheena, Cibi Bhuvana Chandran, Subbu Panchu, Saran Shakthi, Ramar, Tiger Thangadurai, Dhivya Dhuraisamy, Redin Kingsley, Pramod Kumar / Süre: 151 dakika
 

 

O bilim insanı olmak istiyordu, ama zaman ve Tanrı'nın onun için başka planları vardı…


Netflix'in Hindistan Yapımı Aksiyon ve Macera Filmleri kategorisinde gösterime giren Etharkkum Thunindhavan adlı bu filmde; acımasız bir lider tarafından yönetilen ve genç kadınları cinsel olarak sömürüp onlara göz dağı veren çeteyi açığa çıkaran avukat, adalet için kanlı bir mücadele verir.


Morbius

Yönetmen: Daniel Espinosa / Oyuncular: Jared Leto, Matt Smith, Adria Arjona, Jared Harris, Tyrese Gibson, Al Madrigal, Michael Keaton, Zaris-Angel Hator, Joe Ferrara, Charlie Shotwell, Joseph Esson, Jason Rennie, Aryan Moaven, Christopher Louridas, Oliver Bodur, Tom Forbes, Clara Rosager, Corey Johnson, Rolan Bell, Bentley Kalu, Joanna Burnett, Fermin Galeano, Maia Scalia, Archie Renaux, Jojo Macari, Abraham Popoola, Adam El Hagar, Apphia Campbell, Barry Aird, Kalle Hennie, Chris Ryman, Jay Gomez-Adams, Yash Agnihotri, Hilary Agostini, Manoj Anand, Rodrig Andrisan, Pierre Bergman, Kishore Bhatt, Colin Blyth, Jill Buchanan, Kadrolsha Ona Carole, Ruth Clarson-Horrocks, Bern Collaço, Mark Christopher Collins, Richard R. Corapi, Adam Darlington, Nick Davison, Christian Di Sciullo, Linda Dootson, Daniel Eghan, Ria Fend, Ross Forder, Gloria Garcia, Philip Gascoyne, Tuncay Gunes, Sean James, Trevor Johnson, Zack Johnson, Parrgash Kaur, Jorge Leon, Keith Lomas, Prince Marfo, Obie Matthew, Bharat Mistri, Oluwatoyin Oluwaseun-Apo, Nick Owenford, Tina Louise Owens, Glen Passingham, Jag Patel, Amanda Perez, Mimi Pitakworraratana, Martin Polak, Richard Price, Deborah Rock, Kizzy Rowland, Robert Ryan, Keith Senior, Atul Sharma, Dave Simon, Vicky Singh, Davina Sitaram, Clem So, Jimmy Star, Sam Vaghani, Umesh Wadhvani, Andrew Watson, Stuart Whelan, Sam Wilkinson, Chris Wilson, Crystal Wingx / Süre: 104 dakika
 

 

Marvel karakterleri evrenindeki en ilgi çekici karakterlerden biri beyazperdede…


Bu hafta sinemalarda izleyebileceğiniz filmlerden biri olan Morbius adlı bu film; çizgi romanlarda Spider-Man evrenin karakterlerinden biri olan ve muzdarip olduğu kan hastalığına deva bulmaya çalışırken insanüstü-yarı vampir bir varlığa dönüşen bilim insanı Dr. Michael Morbius'un hikâyesini anlatıyor.

Nadir görülen bir kan hastalığından ötürü kritik durumdaki Dr. Morbius aynı kaderi paylaşan başkalarını kurtarmaya kararlıdır ve bu amaçla umutsuz bir kumara başvurur.

Girişimi ilk başta radikal bir başarı gibi görünse de içindeki karanlık da serbest kalır.

İyilik kötülüğe üstün gelecek mi, yoksa Morbius gizemli yeni dürtülerine yenik mi düşecek?


No: 26 Ölüm Çığlığı

Yönetmen: Batuhan Çelik / Oyuncular: Hande Öğüt, Barış Baktaş, Lola Polat, Berat Eren Adanalı / Süre: 95 dakika
 

 

Tekinsiz bir evin etrafında dolaşan lanet…


Bu hafta sinemalada izleyebileceğiniz filmlerden biri olan No: 26 Ölüm Çığlığı; dedelerinden kalma yazlıkta olan kız kardeşine ulaşamayınca onun yanına gitmeye karar veren Selin ile sevgilisi Barış'ın başlarından geçenleri konu ediniyor.

İşi başından aşkın olan Selin, rahmetli dedelerinden kalma yazlık evine giden kız kardeşinden haber alamaz ve defalarca aramasına rağmen kız kardeşi Ada'ya ulaşamaz.

Telefonları cevapsız kalınca işlerini bırakıp kasabaya gitme kararı veren Selin'i yalnız bırakmak istemeyen sevgilisi Barış da onunla birlikte yola çıkar.
Yıllardır uğramadıkları bu evde yatan sırlar, yavaş yavaş gün yüzüne çıkar.


Osman Sekiz

Yönetmen: Ezel Akay / Oyuncular: Tim Seyfi, Begüm Birgören, Kemal Uçar, Emre Kıvılcım, Ezel Akay, Hasan Akay / Süre: 112 dakika
 

 

Tamamen gerçek, bir o kadar da uydurma ve hayal, yani bir masal, bir aile masalı, ama şekere sarılmış acı biber misali!..


Bu hafta sinemalada izleyebileceğiniz yapımlardan biri olan Osman Sekiz adlı bu film; insan içine çıkmaktan korkan takıntılı bir kullanma kılavuzu yazarı olan Osman'ın eski bir köşkte yaşarken başına gelen olayları anlatıyor.

Agorafobi, panik bozukluk hastalığı sebebiyle şehrin epey uzağındaki eski bir konak olan evinden çıkamayan, insanlarla yüz yüze gelmekte zorlanan ve sosyal ortamlara giremeyen Osman, bir gün portakal rengi ailesinden sıkılır ve daha huzurlu bir yaşam için buradan taşınmaya karar verir.

Hedefine ulaşması için hastalığı kadar, uzun süredir ev arkadaşlığı yaptığı birbirinden "sevimli" beş canavarla da mücadele etmesi gerekecektir.

Fakat bu noktada hayatına giren Nazlı ve Emlakçı Turan ile birlikte hayatı altüst olacaktır.


Öfke Çemberi

Yönetmen: Cyprian T. Olencki / Oyuncular: Mateusz Banasiuk, Weronika Ksiazkiewicz, Mateusz Damiecki, Lukasz Simlat, Wojciech Zielinski, Szymon Bobrowski, Janusz Chabior, Sebastian Stankiewicz, Konrad Eleryk, Paulina Galazka, Cezary Lukaszewicz, Kacper Sasin, Krzysztof Wach, Anita Sokolowska, Sylwia Juszczak, Adam Zdrójkowski, Oskar Stoczynski, Michal Burdan, Pawel Iwanicki, Mateusz Nedza, Jacek Beler, Witold Wielinski, Stanislaw Banasiuk, Mariusz Drezek, Wojciech Urbanski, Andrzej Andrzejewski, Kev Fox, Orina Olencka, Nel Olencka, Michal Wlodarczyk, Pawel Jusinski, Damian Majewski, Jaroslaw Stachera, Mateusz Rzezniczak, Jedrzej Bigosinski, Honorata Witanska, Pawel Orleanski, Marcin Velinov, Patryk Michalak, Dominic Chambers, Anna Biernacik, Piotr Janiszewski, Michal Klodnicki, Jakub Sokolowski, Andrea Cattaneo, Magdalena Rembacz, Kamil Baryla, Maciej Babicz, Slawomir Tomczak, Pawel Bernadowski, Arkadiusz Jedraczka, Antoni Rychlowski, Mikolaj Osinski, Krzysztof Zawidzki, Tomasz Czajka, Marek Trzcinka, Rafal Kijanczuk, Maciej Gruszczynski, Maciej Romanowski, Jaroslaw Golec, Michal Herda, Lukasz Czubak, Pawel Adamczak, Maria Kusmierska, Patrycja Soliman, Artur Grabowiec, Michal Krzyzkowiak, Joanna Niemirska, Michal Maciejewski, Dariusz Hajdowski, Leszek Szary, Patryk Ignaczak, Kinga Suchan, Magdalena Jadowska, Artur Lukasik, Wojciech Burdanowski, Luca De Massis, Daniel Hall, Jordan Reynolds, Jesse Vilinsky, Agnieszka Wawrzyniak, Teresa Krezielewska, Michal Kwiatkowski / Süre: 139 dakika
 

 

Kaybedecek bir şeyi olmayanların sert ve gerçekçi hikayesi…


Netflix'in Polonya Yapımı Aksiyon ve Macera Filmleri kategorisinde gösterime giren Furioza adlı bu filmde; bir polis memuru, eski erkek arkadaşına reddedemeyeceği bir teklifte bulunur: Ya bir çeteye sızıp muhbirlik yapacak ya da erkek kardeşinin hapse girmesine göz yumacaktır.

Geçmişten gelen bir olay üç arkadaşın kaderini ayırır.

Beklenmedik bir şekilde, bir zamanlar hayatının aşkı Dzika, şimdi deneyimli bir polis memuru olarak David'in hayatında tekrar ortaya çıkar ve ona reddedilemeyecek bir teklif yapar.

Kafası zaten karışık olan David sonunda yenik düşer ve asıl amacı organize bir suç grubuna sızmak olur.

Bu süre içinde etki ve para için bir savaşın ortasındayken, Golden'ın eski arkadaşının sürekli şüphesiyle yüzleşmek zorunda kalır.

Ama sonrasında kendini kurtarmaya çalıştığı dünyanın onu iki kat daha güçlü bir şekilde içine çektiğini keşfeder.


Savaş: Serbest

Yönetmen: Ingvild Søderlind / Oyuncular: Lisa Teige, Fabian Svegaard Tapia, Ellen Dorrit Petersen, Bao Andre Nguyen, Georgia May Anta, Morad Aziman, Keiona, Léa Djyl, Lea Lavabre, Adeline Tayoro, Ola G. Furuseth, Christine Grace Szarko, Philou, Salah Benlemqawanssa, Sarah Bee, Bboy Junior, Martine Mbock, Kevin Staincq, Hisham Omer Abdelrahman Aburas, Stig R. Amdam, Phillip Andre Botello, Jill Galbraith, Travis Leland, Mary Matthews, Nadine Moreira Tavares / Süre: 88 dakika
 

 

Tek bir gup, ortak bir kader…


Netflix'in Kitaplardan Uyarlanan Norveç Yapımı Gençlik Filmleri kategorisinde bu hafta gösterime giren Stil Battle: Freestyle adlı bu devam filminde; Amalie ve Mikael'in dans ekibi Paris'te yarışmak için seçilince Amalie buna çok sevinir, ancak uzun zamandır görüşmediği annesiyle tekrar buluşmak dikkatini dağıtır.

Oslo'da tek odalı küçük bir dairede yaşayan Amalie ve erkek arkadaşı Mikael, sokak dansı alanında uluslararası başarıya ulaşmanın hayalini kurmaktadır.

Dans ekipleri Illicit'in Paris'teki ünlü bir dans yarışmasına seçilmesiyle, aradıkları fırsatı nihayet yakalarlar ama Paris'te işler rayından çıkmaya başlar.

Ekip, dans figürlerini yenilemedikleri takdirde hiçbir şansları olmadığını fark eder.

Paris'te yaşayan ve bir bale okulu işleten, uzun zamandır görüşmediği annesini bulmaya çalışan Amalie'nin ise bu süre içinde dikkati iyice dağılır.

Ekibin yeni figürlerini beceremeyen Amalie'nin sahnedeki konumu riske girerken ekiptekilerin arasında gerilim tırmanır.

Onlarla yaşadığı yüzleşmenin ardından yıkıcı gerçeğin farkına varan Amalie, artık ekibin bir parçası olmadığını anlar.

Fakat annesini aramayı sürdürürken karşısına çıkan bir yeraltı dans kulübü, Amalie'nin kendini özgür hissetmesini sağlar ve dans tutkusunu yeniden ateşler.

Mikael'e olan aşkı, kayıp annesine duyduğu özlem ve dans tutkusu arasında bir seçim yapmak zorunda kalan Amalie, bir noktadan sonra hayatının kararını vermek zorunda kalır.


The Bubble

Yönetmen: Judd Apatow / Oyuncular: Harry Trevaldwyn, Samson Kayo, Peter Serafinowicz, Danielle Vitalis, Karen Gillan, Rob Delaney, Chris Witaske, Audrina Woolrich, Grant Woolrich, Guz Khan, Maria Bakalova, Vir Das, Leslie Mann, Nick Kocher, Iris Apatow, Pedro Pascal, Galen Hopper, Keegan-Michael Key, David Duchovny, Fred Armisen, Grant Fear, Kate McKinnon, Ben Ashenden, Alexander Owen, Celeste Dring, Maria Bamford, Raphael Acloque, Ross Lee, Katie O'Brien, Zander Emlano, Daisy Ridley, John Lithgow, Austin Ku, John Cena, Beck, Donna Air, Ivy Wolk, James McAvoy, Kathryn Drysdale, Vivian Full, Chloé Delanney, David Cheung, Nick Donald, Nick Feld, Rebecca Hodgkiss, Tony Honickberg, Dave Simon / Süre: 126 dakika
 

 

Salgın nedeniyle karantinada oldukları otelde, uçan dinozorlarla ilgili bir aksiyon filmi serisinin devamını çekmeye çalışan oyuncuların yaşadıklarını konu alan bir komedi…


Netflix'in Komediler kategorisinde gösterime giren The Bubble adlı bu muzip filmde; lüks bir otelde karantinadayken Uçurum Canavarları adlı gişe rekortmeni bir serinin devamını çekmeye çalışan oyuncuları ve film ekibini gizli kaçamaklar, yakınlaşmalar ve sinir krizleri bekler.


Uzaya Dönüş

Yönetmen: Jimmy Chin, Elizabeth Chai, Vasarhelyi / Oyuncular: Bob Behnken, Douglas Hurley, Elon Musk, Megan McArthur, Karen L. Nyberg, Jim Bridenstine, Lars Blackmore, Tim Dodd, Kiko Dontchev, Lori Garver, Hans Koenigsmann, Anna Menon, Balachandar Ramamurthy, Gwynne Shotwell / Süre: 128 dakika
 

 

Artık ileri gitmenin, yıldızlar arasında yer almanın, insan bilincinin ölçeğini ve kapsamını genişletme zamanı…


Netflix'in Bilim ve Doğa Belgeselleri kategorisinde gösterime giren Return to Space adlı bu filmde; Elon Musk ve SpaceX mühendisleri, NASA astronotlarını yeniden Uluslararası Uzay İstasyonu'na götürmek ve uzay yolculuğunda çığır açmak üzere tarihî bir görev üstleniyor.

Oscar ödüllü yönetmenler Elizabeth Chai Vasarhelyi ve Jimmy Chin, kameralarını ilk kez gökyüzüne çevirerek SpaceX'in ilham verici yükselişini ve Amerika'nın uzay yolculuğu gayesine yeniden hayat vermek isteyen Elon Musk'ın yirmi yıllık çabalarını gözler önüne seriyor.

2011'de Uzay Mekiği'nin kullanım dışı bırakılmasından bu yana ilk kez ABD topraklarından uzaya yükselen mürettebatlı uçuş görevini az rastlanır bir şekilde içeriden aktaran bu belgesel, bu tarihî an için seçilen mühendis ve astronotların samimi bir portresi niteliğinde.

Kalkış öncesi NASA'nın emektar isimleri Bob Behnken ve Doug Hurley ile ailelerini ekrana getiren Uzaya Dönüş, izleyicileri bu ikilinin Uluslararası Uzay İstasyonu'na yaptığı heyecan verici yolculuğa götürüyor.

Ayrıca izleyiciler, inişin suya yapıldığı dramatik bir görevle astronotların Dünya'ya dönmesine çabalayan Musk ve SpaceX ekibinin görev kontrol merkezindeki heyecanına da tanık oluyor.


Ya Ben Ölürsem

Yönetmen: Faik Ahmet Akıncı / Oyuncular: Müfit Can Saçıntı, Cenan Çamyurdu, Reha Özcan, Güliz Gündüz, Çınar Biçer, Bülent Emin Yarar, Barış Koçak, Gizem Çıracı, Hakan Tepe / Süre: 100 dakika
 

 

Otistik bireylere ve ailelerine farkındalık oluşması amacıyla çekilmiş bir film…


Bu hafta sinemalarda izleyebileceğiniz filmlerden biri olan Ya Ben Ölürsem; yeni doğan çocuklarına otizm teşhisi konulması sonrası bir ailenin yaşadıklarını anlatıyor.

Yılmaz bir polis memurudur ve karısı Hülya dokuz aylık hamiledir.

Çocuğun doğumu gerçekleşir fakat çocuk büyürken aile yavaş yavaş evlatlarındaki diğer çocuklardan farklı davranışları ayırt etmeye başlar; Ççocuk akranlarıyla iletişim kurmakta zorluk yaşamaktadır, sadece zekâ küpüyle oynamaktadır, üç yaşına kadar ise konuşmamıştır.

Konuşmaya başladığında ise cümleleri diğer çocuklar gibi kuramamakta, göz temasında bulunmamaktadır.

Aile, bir gün parkta oynarlarken bir nöroloji hekimiyle karşılaşırlar ve aile "Otizm" kelimesiyle tanışır.


Yangın Gecesi

Yönetmen: Tatiana Huezo / Oyuncular: Guillermo Villegas, Mayra Batalla, Alejandra Camacho, Teresa Sánchez, Norma Pablo, Eileen Yañez, Ana Cristina Ordóñez González, Marya Membreño, David Illescas, Julián Guzmán Girón, Blanca Itzel Pérez, Olivia Lagunas, Daniela Arroio, Gabriela Núñez, Andrés Chavero Medina, Giselle Barrera Sánchez, Horacio Celestino, Camila Gaal, Alejandra Camacho Olguín, Dolores Gutiérrez Hernández, Irene Hernández Trejo, José Estrada, Zuriel García Martínez, Evelia Trejo Cantera, Edilberto Medina, Oliverio Rivera Ramos, Nohelia Moreno Álvarez, Uriel Rodríguez Hernández, Luis Serrano Reséndiz, Dorismar García Fortanel, Rogelia Martínez, Julio Damián Galván Ramírez, Edson Martínez, Alejandro Martínez Castillo, Mariela Loyola Moreno, Efraín Loyola Moreno, Sofía Guadalupe González, Felipa Ponce Martínez, Tiago Sann, Aldegunda Santos Solís / Süre: 110 dakika
 

 

Karanlıkta ışığı bul…


94'üncü Akademi Ödülleri'nin En İyi Uluslararası Film kategorisi için Meksika'nın adayı olan ve bu hafta sinemalarda izleyebileceğiniz yapımlar arasında yer alan Prayers for the Stolen (Noche de fuego) adlı bu film; savaşın yıktığı bir şehirde yaşayan üç genç kızın hayatına odaklanıyor.

Annelerin kızlarını uyuşturucu baronlarından korumak için saçlarını kesip dişlerini boyayarak çirkinleştirmeye çalıştığı ve erkeklerin iş aramak için gidip bir daha asla dönmediği bir köydeki üç genç kız, onların kaçırılma tehdidine karşı, yeraltında saklanılabilen bir yerde yaşamaktadır.

Anneleri onları, köle olmaktan, ölmekten kaçmak için eğitmiştir ancak Ana ve en iyi iki arkadaşı, şiddetin hüküm sürdüğü bu kasabada bir gün kadın olmanın ne demek olduğunu öğrenir.

Kendi dünyalarını yaratan kızların hayatı, içlerinden birinin saklandığı yere zamanında varamadığında değişir.

Böylelikle Meksika'nın mısır ve haşhaşların bol olduğu dağlık bir bölgesinde, bu üç genç kız, bir uyuşturucu kartelinin açtığı davalarla başa çıkmak için arkadaşlıklarına sığınır.

Tatiana Huezo'nun bu draması Cannes'da Özel Mansiyon ve San Sebastián Film Festivali'nde üç ödül kazandı.


Flashback

Vakti zamanında kimi festivallerde, kimi sinemalarda kimi de ev videosu ve televizyon ekranlarında seyirciyle buluşan ama şimdi hem çevrim içi platformlarda hem de televizyon kanallarında bu hafta yeniden gösterime girecek olan 2022 öncesinde çekilmiş diğer filmleri sizin için derledim.


beIN CONNECT

Türkiye'nin ödemeli televizyon sistemi Digitürk'ün, izleyicilerine diledikleri zaman arzu ettikleri içeriklere ulaşma imkânı sağlayan dijital içerik platformu beIN CONNECT, baharın başlangıcıyla birlikte bu ay birbirinden güzel filmleri evinize getiriyor. Platformun zengin kütüphanesinde bu hafta öne çıkan filmler şöyle:

  • A.R.O.G (2008)
  • Annette (2021)
  • Aylak Takımı (2021)
  • Çalgı Çengi (2011)
  • Dil Sanatları (Language Arts, 2020)
  • Emily'nin Sihirli Yolculuğu (Faunutland and the Lost Magic, 2020)
  • Eve Hoş Geldin (Welcome Home, 2018)
  • Gitmek: Benim Marlon ve Brandom (2008)
  • Görümce (Sister of the Groom, 2020)
  • Güven (2018)
  • Hemen Döneriz (2019)
  • İçerdekiler (2018)
  • İntikam Vakti (Wrath of Man, 2021)
  • İstanbul (Isztambul, 2011)
  • Kaçış 1950 (2015)
  • Küçük Beyaz Yalanlar (Les petits mouchoirs / Little White Lies, 2010)
  • Küçük Beyaz Yalanlar Devam Ediyor (Nous finirons ensemble, 2019)
  • Lübnan Semaları (Sous le ciel d'Alice / The Skies of Lebanon, 2020)
  • Mutlu Kuzular (Von glücklichen Schafen, 2015)
  • Öğrenci İşleri (2015)
  • Ölüm Günü: Kan Bağı (Day of the Dead: Bloodline, 2017)
  • Ölümlü (Mortal, 2020)
  • Salur Kazan: Zoraki Kahraman (2017)
  • Senarist (2016)
  • Şehir Işıkları (City Lights, 1931)
  • Takiye: Allah Yolunda (2010)
  • Umudun Kıyısında (2017)
  • Yahşi Batı (2009)

Disney+

14 Haziran'da Türkiye'de yayın hayatına başlayacak olan The Walt Disney Company'nin tüm dünyada milyonlarca üyeye sahip dijital yayın platformu Disney+ için geri sayım devam ediyor.

The Walt Disney Company'nin dijital yayın platformu Disney+, yayına başlayacağı günü heyecanla bekleyenlere özel bir tanışma paketi hazırladı; yıllık 279,90 TL'lik özel tanışma paketinden yararlanarak yıllık üye olmak isteyenlere Disney+, 8 aylık fiyatıyla sunuluyor.

Özel teklif fırsatını yakalamak isteyen izleyicilerin, 14 Haziran'dan önce kayıt olarak 26 Haziran 2022'ye kadar satın alma işlemlerini tamamlaması gerekiyor, üyeler böylece Disney+ keyfini 8 ay fiyatına 12 ay boyunca yaşayacaklar.

Türkiye'de 14 Haziran 2022'de yayına başlayacak olan Disney+, standart fiyatlandırmasını ise aylık 34,99 TL ya da yıllık 349,90 TL olarak belirledi.

Disney+ üyelerinin izleyebileceği platforma özel içerikler arasında, yapımcılığını ve senaristliğini Jon Favreau'nun üstlendiği Star Wars içerikleri "The Book of Boba Fett" ve "The Mandalorian"ın yanı sıra heyecanla beklenen "Obi-Wan Kenobi" yer alıyor.

Ayrıca, Marvel Studios dizileri "Ms. Marvel" ve "Loki", Scarlett Johansson'ın başrolünde bulunduğu "Black Widow" ve Simu Liu ve Awkwafina'nın başrollerini paylaştığı Oscar® adayı "Shang-Chi ve On Halka Efsanesi" filmleri de platformda izlenebilecek yapımlar arasında bulunuyor.

Üyeler aynı zamanda Disney ve Pixar'dan iki Oscar® ödüllü "Soul" ile beraber Madrigal ailesinin olağanüstü hikayesinin anlatıldığı Walt Disney Animation Studios'tan Oscar® ödüllü "Enkanto: Sihirli Dünya" ve Emma Stone'un efsanevi "Cruella de Vil"i canlandırdığı Oscar® ödüllü "Cruella" filmlerini de keyifle izleyebilecekler.

Disney+ üyeleri ayrıca, sevilen oyuncu Engin Akyürek'in başrolünü üstlendiği Disney+'ın merakla beklenen ilk Türk içeriği "Kaçış", ilgiyle izlenen yeni orijinal diziler "How I Met Your Father", "The Dropout" ve "The Kardashians", efsane diziler "The Simpsons", "The Walking Dead", "American Horror Story" ve "How I Met Your Mother"ın yanı sıra "Lost" gibi kült dizilerin tüm sezonlarını da izleyebilecekler.

Ayrıca "Free Guy" gibi gösterildiği ülkelerde büyük ilgi ile karşılanan yeni gişe filmlerine de erişebilecekler.

Platformda, merakla beklenen tüm bu içeriklerle birlikte, National Geographic'ten "Jeff Goldblum'un Dünyası" ve James Cameron'ın yapımcılığını üstlendiği "Balinaların Gizemli Dünyası" da Disney+'ın öne çıkan yapımları arasında bulunuyor.

Kullanıcılar, yüksek görüntü kalitesine, dört adede kadar eşzamanlı yayına, on cihaza kadar sınırsız indirme, seçili içerikleri IMAX Enhanced teknolojisi ile izleme ve yedi adede kadar farklı profil yaratma olanağına sahip olacaklar.

Disney+ bunlarla beraber, ebeveynlerin kolayca oluşturabilecekleri Çocuk Profilleri ile sadece yaşa uygun içeriğe erişilmesine olanak sağlayan, çocuk dostu bir arayüz sunuyor.

Disney+'ın tanışma paketinden yararlanarak kayıt olmak isteyenler öncelikle, bilgilerini kaydetmek için www.disneyplus.com adresini ziyaret edebilir, tüm koşullara ulaşabilirler.


Filmbox

6 kıtada, 69 ülkede milyonlarca kişiye hizmet veren SPI International'ın, FilmBox+ streaming platformu, uzun ve soğuk kışın ardından kendini gösteren bahar esintisine, kendinizi iyi hissettirecek birbirinden güzel filmlerle eşlik ediyor.

Uluslararası medya kuruluşu SPI International'ın, yeni ve gelişmiş özelliklere sahip izleyici odaklı yeni nesil streaming platformu FilmBox+, tercihi yayın akışının keyfini çıkarmak ya da seç-izle seçeneğinin sunduğu esneklikten faydalanmak olan kullanıcılarına, farklı tercihlere hitap eden bir çözüm sunuyor.

Kullanıcısına internet bağlantısının olduğu her yerde, dilediği içeriği dilediği cihazdan kesintisiz izleme olanağı sunan ve "seç-izle" seçeneklerinin yanı sıra sürekli yayın yapan FilmBox kanalıyla da dikkat çeken FilmBox+, tematik film seçkileriyle izleyicilerin hayatını renklendiriyor.

Anneler Günü ile özel bir anlam kazanan mayıs ayında, "Önce Aile" temasını işleyen FilmBox+, aile temalı birbirinden güzel filmlerden oluşan özel bir seçkiyi, ailenizle kaliteli zaman geçirmeniz adına sizlere sunuyor.

Bu hafta bu tema kapsamında izleyebileceğiniz filmlerden öne çıkanlar şöyle:

  • Başrol Annelerin (Going Shopping, 2005)
  • Kayıp Şampiyon (The Dark Horse, 2014)
  • Kuzunun Annesi (La Madre del Cordero / The Mother of The Lamb, 2014)
  • Milano'da Mucize (Miracolo a Milano / Miracle in Milan, 1951)
  • Mutluluğun Ardından (Après moi le bonheur / After I'm Gone, 2016)
  • Sarı Kuş (Petit oiseau, grand voyage / Yellow Bird, 2014)
  • Sebastian Sevgili Dostum (Belle et Sébastien, l'aventure continue / Belle and Sebastian: The Adventure Continues, 2015)
  • Vanilya ve Çikolata (Vaniglia e cioccolato / Vanilla and Chocolate, 2004)

MUBI

Sinemanın her türlü form ve büyüklükteki ekranda izlenmesi gerektiğine inanan ve 10 milyondan fazla sinemaseveri aynı çatı altında buluşturan MUBI'nin, dünyanın her yerinden en yeni yönetmenlerden en çok ödül kazananlara uzanan zengin programı yepyeni içeriklerle izleyiciyle buluşmaya devam ediyor.

Uzman ekiplerin festivalleri tarayarak bulup çıkardıkları birbirinden güzel, heyecanlı ve orijinal filmlerle hazırladıkları; özel kuşakları, yönetmen retrospektifleri, önde gelen film festivallerinden gösterimlerin yer aldığı yapımlar arasında bu hafta öne çıkan filmler şöyle:

  • Aç Kalpler (Hungry Hearts, 2014)
  • Benim Babam, Benim Oğlum (Soshite chichi ni naru / Like Father, Like Son, 2013)
  • Gelin (1973)
  • Karda Bir Beyaz Kuş (White Bird In A Blizzard, 2014)
  • Kötü Kedi Şerafettin (2016)
  • Sadık Bir Adam (L'homme fidele / A Faithful Man, 2018)

Netflix

190'dan fazla ülkede 222 milyonu aşkın ücretli kullanıcının farklı türlerde ve dillerde diziler, belgeseller ve sinema filmleri izlediği, dünyanın eğlence odaklı lider yayın hizmeti sunan Netflix'in bu hafta kütüphanesinde öne çıkan filmler şöyle:

  • 5. Dalga (The 5th Wave, 2016)
  • 8 Mil (8 Mile, 2002)
  • 39. Dosya (Case 39, 2009)
  • 300: Bir İmparatorluğun Yükselişi (300: Rise of an Empire, 2014)
  • Afili Aynasızlar (Starsky & Hutch, 2004)
  • Akıl Oyunları (A Beautiful Mind, 2001)
  • Aradaki Mesafe (The Space Between, 2021)
  • Asla Nadiren Bazen Her Zaman (Never Rarely Sometimes Always, 2020)
  • Aşk (Her, 2013)
  • Aşk Her Yerde (Love Actually, 2003)
  • Aşk Uğruna (Suite Française, 2014)
  • Aşk ve Gurur (Pride & Prejudice, 2005)
  • Aşkın Peşinde (Catch and Release, 2006)
  • Aşkın Renkleri (Colors of Love, 2021)
  • Aşkta Her Şey Mümkün (Something's Gotta Give, 2003)
  • Ateşli Gençlik (Fired Up!, 2009)
  • Ateşten Kalbe Akıldan Dumana (Lock, Stock and Two Smoking Barrels, 1998)
  • Avanaklar Mangası (Delta Farce, 2007)
  • Avukat (Michael Clayton, 2007)
  • Ayin (The Rite, 2011)
  • Babamın Kâbusu (In Good Company, 2004)
  • Baban Kim? (Father Figures, 2017)
  • Baş Belası (Tammy, 2014)
  • Başlangıç (Inception, 2010)
  • Bebek Robert'ın İntikamı (The Revenge of Robert the Doll / The Legend of Robert the Doll, 2018)
  • Bela İş Başında (National Security, 2003)
  • Beni Adınla Çağır (Call Me by Your Name, 2017)
  • Beyaz Şeytan (Blow, 2001)
  • Bıçağın İki Yüzü (Blade, 1998)
  • Bıçağın İki Yüzü 2 (Blade II, 2002)
  • Bıçağın İki Yüzü: Trinity (Blade: Trinity, 2004)
  • Bir Fırtına Pişir (Jue zhan shi shen / Cook Up a Storm, 2017)
  • Bira Festivali (Beerfest, 2006)
  • Biz Hayvanlar (We The Animals, 2018)
  • Bloodshot: Durdurulamaz Güç (Bloodshot, 2020)
  • Bonnie ve Clyde (Bonnie and Clyde, 1967)
  • Bonnie & Clyde (2013)
  • Büyük Büyücü (Dai moh seut si / The Great Magician, 2011)
  • Büyükler (Grown Ups, 2010)
  • Cats (2019)
  • Cennete Yolculuk (Heaven Is for Real, 2014)
  • Cennetin Kapısında (90 Minutes in Heaven, 2015)
  • Çete (Gridiron Gang, 2006)
  • Çılgın Çocuklar (Spy Kids, 2001)
  • Çılgın Dostlar (Open Season, 2006)
  • Çılgın Dostlar 2 (Open Season 2, 2008)
  • Çılgın Dostlar 3 (Open Season 3, 2010)
  • Çılgın Dostlar 4: Korkak Kahraman (Open Season: Scared Silly!, 2015)
  • Çifte Soygun (Flypaper, 2011)
  • Çizmeli Kedi (Puss in Boots, 2011)
  • Da Vinci Şifresi (The Da Vinci Code, 2006)
  • Damadı Öpebilirsin (I Now Pronounce You Chuck & Larry, 2007)
  • Dört Kardeş (Four Brothers, 2005)
  • Efsane (San wa / The Myth, 2005)
  • Ejderhanı Nasıl Eğitirsin (How to Train Your Dragon, 2010)
  • Emma. (2020)
  • Er Ryan'ı Kurtarmak (Saving Private Ryan, 1998)
  • Fantastik Canavarlar Nelerdir, Nerede Bulunurlar? (Fantastic Beasts and Where to Find Them, 2016)
  • Fındık İşi (The Nut Job, 2013)
  • Force 2 (2016)
  • Full Metal Jacket (1987)
  • Geçmişin İntikamı (San ging chaat goo si / New Police Story, 2004)
  • Generalin Kızı (The General's Daughter, 1999)
  • Gerçek Dedikodu (Rumor Has It…, 2005)
  • Gözcü (Lakeview Terrace, 2008)
  • Grimsby Kardeşler (The Brothers Grimsby, 2016)
  • Güneşin Karanlığında (The Lincoln Lawyer, 2011)
  • Halka (The Ring, 2002)
  • Hayvan Mezarlığı (Pet Sematary, 1989)
  • Hediye Operasyonu (Arthur Christmas, 2011)
  • Helios (Chek dou, 2015)
  • Herkes Biliyor (Todos lo saben / Everybody Knows, 2018)
  • İçerideki Şeytan (Moh ging / That Demon Within, 2014)
  • İlk Dans, İlk Aşk (Dirty Dancing, 1987)
  • İnanılmaz Örümcek-Adam (The Amazing Spider-Man, 2012)
  • Jersey'li Çocuklar (Jersey Boys, 2014)
  • Jumanji: Yeni Seviye (Jumanji: The Next Level, 2019)
  • Kadınlar (The Women, 2008)
  • Kanal (Gully, 2019)
  • Kanlı Hesaplaşma (Xin Su shi jian / Shinjuku Incident, 2009)
  • Kanunun Ötesinde (A Walk Among the Tombstones, 2014)
  • Kapımdaki Casus (The Spy Next Door, 2010)
  • Kara Noel (Black Christmas, 2019)
  • Karanlık Çökünce (Gau foh ying hung / As the Light Goes Out, 2014)
  • Karanlık Sular (Dark Waters, 2019)
  • Karateci Çocuk 3 (The Karate Kid Part III, 1989)
  • Karateci Çocuk 4: Yeni Nesil (The Next Karate Kid, 1994)
  • Karışık Aile (Blended, 2014)
  • Kartal Göz (Eagle Eye, 2008)
  • Kazanma Hırsı (Any Given Sunday, 1999)
  • Kılık Değiştirme Ustası (The Master of Disguise, 2002)
  • Kız ve Kurt (Red Riding Hood, 2011)
  • Kiralık (The Rental, 2020)
  • Kirli Joe (Joe Dirt, 2001)
  • Kobalt Mavisi (Cobalt Blue, 2021)
  • Korkunç Bir Film 2 (Scary Movie 2, 2001)
  • Köpekbalığı ve Volkan Kızın Maceraları (The Adventures of Sharkboy and Lavagirl 3-D, 2005)
  • Kör Nokta (The Blind Side, 2009)
  • Krallık (The Kingdom, 2007)
  • Kuğu Prenses (The Swan Princess, 1994)
  • Kung Fu Panda (2008)
  • Küçük Adam (Little Man, 2006)
  • Külkedisi Masalı (A Cinderella Story, 2004)
  • Lanetli Çocuk 2 (Brahms: The Boy II, 2020)
  • Mavi Göl: Uyanış (Blue Lagoon: The Awakening, 2012)
  • Merhaba, Benim Adım Doris (Hello, My Name Is Doris, 2015)
  • Minibüsteki Kadın (The Lady in the Van, 2015)
  • Molly'nin Oyunu (Molly's Game, 2017)
  • Mumya (The Mummy, 1999)
  • Münih (Munich, 2005)
  • Müşteri Listesi (The Client List, 2010)
  • Nehir Macerası (Without a Paddle, 2004)
  • New York Zamanı (New York Minute, 2004)
  • Oblivion (2013)
  • Operasyon: Argo (Argo, 2012)
  • Orman Çetesi (Over the Hedge, 2006)
  • Otel Transilvanya 2 (Hotel Transylvania 2, 2015)
  • Ölümsüz Polisler (R.I.P.D., 2013)
  • Örümcek-Adam 2 (Spider-Man 2, 2004)
  • Özel Birlik (The Hard Corps, 2006)
  • Parker (2013)
  • Pixels (2015)
  • Piyadenin Yükselişi: Bölüm II (Rise of the Footsoldier: Part II, 2015)
  • Profesyoneller (The Professionals, 1966)
  • Rambo: Son Kan (Rambo: Last Blood, 2019)
  • Riddick Günlükleri (The Chronicles of Riddick, 2004)
  • Robert Yeniden Doğdu (Robert Reborn, 2019)
  • Roy Cohn'um Nerede? (Where's My Roy Cohn?, 2019)
  • Rurouni Kenshin: Kökenler (Rurôni Kenshin: Meiji kenkaku roman tan, 2012)
  • Sahip Olduğumuz Tek Şey (All We Had, 2016)
  • Saka Kuşu (The Goldfinch, 2019)
  • Sakar Polis 2 (Paul Blart: Mall Cop 2, 2015)
  • Sessiz Düşman (The Devil's Own, 1997)
  • Sıkı Dostlar (Knockaround Guys, 2001)
  • Siyah Giyen Adamlar 3 (Men in Black 3, 2012)
  • Son Cadı Avcısı (The Last Witch Hunter, 2015)
  • Son Üç Gün (3 Days to Kill, 2014)
  • Sherlock Holmes (2009)
  • Sherlock Holmes: Gölge Oyunları (Sherlock Holmes: A Game of Shadows, 2011)
  • Sıcak Kalpler (Warm Bodies, 2013)
  • Stray (2020)
  • SWAT Kuşatma Altında (S.W.A.T.: Under Siege, 2017)
  • Swearnet Live (2014)
  • Swearnet: The Movie (2014)
  • Şanslı Slevin (Lucky Number Slevin, 2006)
  • Şrek 4: Sonsuza Dek Mutlu (Shrek Forever After, 2010)
  • Taksi Şoförü (Taxi Driver, 1976)
  • Temizlikçi (Cleaner, 2007)
  • Tetikçi (The Contractor, 2007)
  • Tetikçiler (Looper, 2012)
  • The Bye Bye Man (2017)
  • Tiger & Bunny: Başlangıç (Tiger & Bunny: The Beginning, 2012)
  • Tiger & Bunny: Yükseliş (Tiger & Bunny: The Rising, 2014)
  • Trendeki Kız (The Girl on the Train, 2016)
  • Umudunu Kaybetme (The Pursuit of Happyness, 2006)
  • Vay Kaynanam Vay (Monster-in-Law, 2005)
  • Warcraft: İki Dünyanın İlk Karşılaşması (Warcraft, 2016)
  • Yeni Yıl Işıkları (Deck the Halls, 2006)
  • Yeşil Dev (The Incredible Hulk, 2008)
  • Yeter (Enough, 2002)
  • Yılın Savaşı (Battle of the Year, 2013)
  • Zor Biraderler (Ride Along, 2014)
  • Zorlu Takip (Cop Out, 2010)
  • Zorro Efsanesi (The Legend of Zorro, 2005)

Tivibu

Türk Telekom'un dijital televizyon platformu Tivibu, mayıs ayında birbirinden başarılı yapımları ekrana getirirken, 18 Mayıs tarihine kadar Anneler Günü Klasörü'nde yer alan Anneler Günü temalı filmler Tivibu Sinema Paketi izleyicileriyle buluşuyor.

Tivibu Anneler Günü Klasörü'nde abonelerin beğenisine sunulan "Babylon Sisters", İtalya'da yaşayan göçmen birkaç kadının ailelerinin kaderini kurtarmaya çalışmasını ve kardeşlik hikâyesini konu alıyor.

Ayrıca kızını geride bırakarak gideceği, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda bir yıl sürecek bir göreve hazırlanan kadın astronotun hayatını anlatan "Proxima", yeni doğacak bir bebeği evlat edinmenin mutluluğunu yaşayan genç kadının öyküsünü içeren "A Sort of Family" gibi başarılı yapımlar da Anneler Günü Klasörü'nde yer alacak.

Ödül alan filmler izleyicilerle buluşuyor

Tivibu sinema paketi abonelerinin izleyebildiği Ödüllü Filmler Klasörü'nde; geçirdiği araba kazası sonrasında hayatı değişen John Callahan'ın mücadelesini anlatan "Don't Worry, He Won't Get Far on Foot", 1953 selleri sırasında çiftliğini kaybedip İtalya'nın Puglia kasabasında lale yetiştiriciliği yapmaya başlayan bir adamın yaşadıklarının ele alındığı "Tulipani", oğlu ile arasındaki soğukluğu ortadan kaldırmaya çalışan bir kadının hayatının aktarıldığı "Lara" gibi başarılı filmler yer alacak.

Klasörde aynı zamanda Cannes Film Festivali'nde ödül almış filmler de bulunuyor.

Sri Lanka'daki iç savaşta savaşan Dheepan'ın mücadelesinin anlatıldığı "Dheepan", sağlık sorunları nedeniyle çalışamayan Daniel Blake'ın hayatının ele alındığı "I, Daniel Blake", hırsızlık yaparak geçimini sürdüren Osamu ve ailesinin küçük bir kıza rastlamasıyla hayatlarının nasıl değiştiğini anlatan "Shoplifters", İkinci Dünya Savaşı sonrası Soğuk Savaş döneminde Viktor ve Zula'nın imkânsız aşkını konu alan "Cold War" gibi ödüllü yapımlar da Tivibu abonelerine sunuluyor.

Tivibu, pandemiden dolayı sinemada gösterime girememiş macera, aksiyon ve eğlence dolu en yeni filmleri de ekranlara getirmeye devam ediyor.

Türkiye'nin dijital dönüşümüne liderlik eden Türk Telekom'un dijital televizyon platformu Tivibu'nun izleyicisine sunduğu komediden aksiyona, bilimkurgudan festival filmlerine uzanan geniş seçkisinde bu hafta öne çıkan filmler şöyle:

  • Adiós (2019)
  • Bodrumdakiler (Don't Look in the Basement 2, 2015)
  • Damat Takımı (2017)
  • Dünyayı Ölçmek (Die Vermessung der Welt / Measuring the World, 2012)
  • Eve Dönüş (Revenir / Back Home, 2019)
  • Görünmeyen / Hayalet (The Apparition, 2012)
  • Kimsem Yok (Mig äger ingen / Nobody Owns Me, 2013)
  • Korku Kliniği (Fear Clinic, 2014)
  • Rüzgâr Bizi Sürükleyecek (Bad ma ra khahad bord / The Wind Will Carry Us, 1999)
  • Savaş (I Declare War, 2012)
  • Sevimli Yaratıklar (Pixies, 2015)
  • Son Buluşma (2008)
  • Tonio (2016)
  • Yalanlar Şehri (City of Lies, 2018)
  • Yeniden 20 (Sweet 20, 2017)

TRT 1 & TRT 2

Diziler, belgeseller, çizgi filmler ve özel gösterimlerle dolu yayın kuşağıyla seyircisine ulaşan TRT'nin en çok izlenen kültür sanat kanalları izleyenlerine sinema şöleni yaşatmaya devam ediyor.

Her akşam ödüllü ve prestijli filmleri orijinal dilleriyle sinemaseverlerle buluşturan ve birbirinden değerli yapımları ekrana getiren TRT 1 ve TRT 2'nin bu hafta yayın kuşağında öne çıkan filmler şöyle:

  • 120 (2008)
  • Ekmek ve Güller (Bread and Roses, 2000)
  • Hayal Bandosu (Bandar Band, 2020)
  • İhtiyar Adam ve Deniz (The Old Man and the Sea, 1958)
  • İki Gün ve Bir Gece (Deux jours, une nuit / Two Days, One Night, 2014)
  • Rumba (2008)
  • Wyatt Earp (1994)

Festival ajandası

Buralı Belgeseller

Tünel Kültür ve Sanat Derneği'nin, Documentary Campus ortaklığı, Belgesel Sinemacılar Birliği, Istanbul Cinema Network iş birliği ve DOK.fest München'in katılımıyla yürüttüğü "Kültürel Miras Olarak Belgesel Sinemanın Geliştirilmesi" projesi kapsamında gerçekleştirilecek Buralı Belgeseller: Türkiye'de Belgeselin 100 Yıllık Retrospektifi etkinliği başlıyor.

Türkiye'de üretilen çeşitli belgesellere geçmişten bugüne bir bakış sunan 15 film, Mayıs ve Haziran 2022 ayları içerisinde Van, Trabzon, Mersin, İzmir, İstanbul, Safranbolu, Ankara ve Alanya'da gösteriliyor.
 

 

1938 yapımı "Türkiye'de Beş Dakika", Türkiye'de renkli olarak çekilen ilk belgesel "Bir Şehrin Hikayesi" ile klasiklerden "Tahtacı Fatma", belgesele farklı anlatım biçimleri getiren "Bıyık" ve "Ekümenopolis", ilk web belgeseli olan "16 Ton" ile ulusal ve uluslararası festivallerde önemli başarılara imza atan "Mimaroğlu" ve "Maddenin Halleri" seçkide yer alan filmlerden bazıları.

Retrospektif seçkisinde yer alan bazı belgeseller için Belgesel Sinemacılar Birliği, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ile Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Prof. Sami Şekeroğlu Sinema ve Televizyon Uygulama ve Araştırma Merkezi arşivlerinden destek alındı.

Sekiz ilde gerçekleştirilecek gezici belgesel retrospektif gösterimlerine paralel olarak film ekipleriyle söyleşiler, deneyim paylaşımı ve çeşitli atölyeler de düzenlenecek.

"Buralı Belgeseller: Türkiye'de Belgeselin 100 Yıllık Retrospektifi" etkinliği; Alanya Sinema ve Sanat Derneği, Alanya Ticaret Odası, Bornova Belediyesi, Bornova Film Ofisi, Cer Modern Sanatlar Merkezi, Çankaya Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersinefil Sinema Derneği, Safranbolu Belediyesi, Trabzon Sinema Derneği (Sinezon), Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali Sekretaryası ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Radyo Sinema Televizyon Bölümü iş birliği ile gerçekleşmektedir.

"Kültürel Miras Olarak Belgesel Sinemanın Geliştirilmesi", T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Avrupa Birliği'nin mali desteği ile hayata geçirilen "Ortak Kültür Mirası: Türkiye ve AB Arasında Koruma ve Diyalog-II (CCH-II) Hibe Programı" kapsamında hibe desteği almıştır.

Programın Sözleşme Makamı, Merkezi Finans ve İhale Birimidir.

"Ortak Kültür Mirası: Türkiye ve AB Arasında Koruma ve Diyalog-II (CCH-II) Hibe Programı", Türk ve AB kuruluşları arasında ortaklaşa uygulanan ortak kültürel miras faaliyetlerinin teşvik edilmesini ve geliştirilmesini amaçlamaktadır.

Bu hibe programının genel hedefi, kültür, sanat ve kültürel miras yoluyla sivil toplum diyaloğunun, kültürel miras konusunda uluslararası iş birliğinin geliştirilmesi ve Türkiye'de kültürel değerlerin teşvik edilmesidir.

Ayrıntılı program ve bilgi için; www.cultivatedocumentary.net adresini ziyaret edebilirsiniz.


Crossroads Uluslararası Kısa Film Festivali

JCI İstanbul olarak uzun yıllar boyunca "Kültürler Arası Göç ve Diyalog" teması ile organize edilen 16.CFF kapsamında bu sene "Toplumsal Cinsiyet Eşitliği" temasında finale kalan kısa filmleri on farklı şehirde ücretsiz olarak gösterime giriyor.

"Üniversite etkinlikleri" ile başlayacak olan festival altı ay boyunca farklı etkinlikler düzenleyecek.
 

 

1-14 Ekim tarihleri arasında on farklı şehirde (Londra, Paris, Berlin, Bükreş, Sofya, Adana, Antalya, Ankara, Eskişehir ve İstanbul) eş zamanlı olarak Seyirci Özel Ödülü'nü belirlemek için festivalin son etkinliği olan "Ücretsiz Kısa Film Gösterimi" yapılacak.

Uluslararası oyuncular, menajer ve sektör profesyonellerinden oluşan çok değerli jüri bu sene 6 kategori (En İyi Belgesel, En İyi Kurmaca, En İyi Yönetmen, Temayı En İyi Yansıtan Film, En İyi Senaryo ve Seyirci Özel Ödülü) için oylama yapacak ve bu kategorilerde ödül alan film yönetmenleri 22 Ekim gecesi İstanbul'da onurlandırılacak.

30 Ağustos 2022 tarihine kadar başvuruları kabul eden festivalin mayıs ayı etkinlik takvimi ise şu şekilde;

Kadir Has Üniversitesi / SineHas Sinema Salonu
09 Mayıs 2022 18:00

Doç Dr. Nagihan Çakar Bikiç ile "Sinemada Kariyer Sohbetleri", konuk; İpek Erdem
16 Mayıs 2022 17:00

Doç Dr. Nagihan Çakar Bikiç ile "Sinemada Kariyer Sohbetleri", konuk; Funda Lena
18 Mayıs 2022 17:00

Doç Dr. Nagihan Çakar Bikiç ile "Sinemada Kariyer Sohbetleri", konuk; Deniz Göktürk Kobanbay
TAK (Tasarım Atölyesi Kadıköy)
21 Mayıs 2022 17:00


Workshop: Sinemanın Atölyesi

Crossroads Uluslararası Kısa Film Festivali; Junior Chamber International'a bağlı, kar amacı olmayan, Birleşmiş Milletler ve aralarında Coincil of Europe'un ve Euro Chambers'ın da bulunduğu diğer dernekler tarafından kardeş organizasyon olarak kabul edilmiş JCI İstanbul'un (Genç Liderler ve Girişimciler Derneği İstanbul Şubesi) ödüllü bir projesidir.

JCI İstanbul Crossroads Uluslararası Kısa Film Festivali, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından da ülkemizin tanıtımına katkıda bulunduğu kabul edilmiş ve takdir edilmiş bir projedir.

JCI 2007 Dünya Kongresinde "Dünyanın En Başarılı Halkla İlişkiler Programı" ve "Avrupa'nın En Başarılı Yayını" seçilmiştir.

2019 JCI Avrupa Kongresinde "Barış Ödülü" kazanmıştır. (Lyon)

2020 - 2021 JCI Türkiye Ödülleri'nde En İyi Peace is Possible Projesi Ödülü'nü kazanmıştır.


Pera Film

Pera Film, yaratıcı kısa hikâyeleriyle tanınan İsrailli yazar Etgar Keret'in filmlerini Çarpıcı Gündelik Yaşamlar başlıklı seçkiyle Türkiye'de ilk kez izleyiciyle buluşturuyor.

Keret öykülerinden uyarlanmış dizi ve filmlerle, ünlü yazarın bizzat yönetmen koltuğuna oturduğu yapımları bir araya getiren retrospektif niteliğindeki program, 11-31 Mayıs tarihleri arasında hem Pera Müzesi oditoryumunda hem de müzenin web sitesinden ücretsiz izlenebilecek.

17 Mayıs'ta müzedeki gösterimin ardından gerçekleştirilecek söyleşide okurlar ve izleyiciler Keret'le bir araya gelme fırsatı bulacak.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi Film ve Video Programları sinamaseverleri ünlü yazar Etgar Keret'in dünyasında keyifli bir seyre davet ediyor.

Gerçek ve fantastik unsurları bir araya getirmesiyle tanınan öykücü, sinemacı ve senarist Etgar Keret'in filmlerinden oluşan Çarpıcı Gündelik Yaşamlar başlıklı program, mayıs ayı boyunca hem fiziksel hem çevrimiçi ortamda gösterime sunulacak.

Programda yer alan yapımlardan üçü yazarın hayatından ve öykülerinden izler taşırken, dördünün yönetmen koltuğunda Etgar Keret oturuyor.

Sarsıcı öyküleriyle tanınan Etgar Keret'e ve üretim süreçlerine dair pek çok keşif alanı sunan Çarpıcı Gündelik Yaşamlar programı, yakın bir arkadaşının intiharıyla yazarlığa itilen Keret'in, kendi hayatında yaşanan gerçek olayları nasıl kurguya dönüştürdüğüne tanıklık etme fırsatı sunuyor.
 

 

Gerçek ile kurgu arasında, absürt ve sürprizli yolculuklar

Programdaki filmlerden "Etgar Keret: Gerçek Bir Hikâyeden Uyarlanmıştır"; filmcilik, animasyon, gerçekler, uydurma, yalan ve sanata olan sevgiyi bir araya getiriyor.

Keret'in benzersiz hikâye anlatımına odaklanan bu belgeselde ünlü yazarın Tel Aviv'deki yakın çevresiyle ilişkisinden New York'a uzanan kitap turnesine farklı anlar yer alıyor.

Yönetmen eşi Shira Geffen, çocukluk ve çalışma arkadaşları, en sevdikleri Etgar Keret hikâyesini paylaşıyor.

İzleyicilere hikâye anlatımının neden önemli olduğunu hatırlatan belgeselde, tıpkı Keret'in öykü ve anekdotlarında olduğu gibi, herkes kendinden bir şeyler bulabiliyor.

Ünlü yazarın eğlenceli ve samimi bir portresini çizen "Etgar Keret: Hangi Hayvansınız?" belgeseli; Keret'in New York'a uzanan kitap turnesini ve bu süreçteki sorgulamalarını ele alıyor.

Keret'in hayat, aile ve kariyer gibi konulara bakışını sunan belgeselde yazarı, hayatı ve babasının yakın zamandaki ölümü üzerine düşünürken görüyoruz.

Dünya edebiyatının ünlü isimlerinin de yer aldığı yapım, sunduğu dokunaklı, absürt ve komik seyir deneyiminin yanında izleyicileri Keret'in kişisel ve eğlenceli yolculuğuna ortak ediyor.

Absürt bir mizaha sahip "Bilek Kesenler: Bir Aşk Hikâyesi"; kız arkadaşından ayrılıp, ailesi tarafından yanlış anlaşıldıktan sonra intihar eden Zia'nın öbür dünyadaki yaşamına odaklanıyor.

Bayağı işler, köhne barlar, eski sevgililer ve kötü toplu taşımanın olduğu bu dünyada edindiği iki arkadaşla birlikte Zia, külüstür bir station wagon araçla yola düşüyor.

Beklenmedik mucizeler ve absürt bir mizahla dolu film, hayatın ne kadar kıymetli ve sürprizlerle dolu olduğunu gözler önüne seriyor.


Etgar Keret yönetmen koltuğunda

Keret'in Ran Tal ile birlikte yönetmenliğini üstlendiği "Üstünkörü"; iflah olmaz bir romantiğin trajikomik hikâyesini anlatıyor.

Kaderin hatalı olduğunu kanıtlamak için her şeyi yapmaya hazır ve kaybeden olmaya mahkûm bir adam, sevgilisinin adını koluna dövme yaptırarak ona sürpriz yapmak ister. Bu sırada başka bir sevgili bulan ana karakter, sonsuz aşka olan inancından vazgeçmek ya da aynı isme sahip başka bir kadın bulmak zorundadır.

"Denizanası"; kendi düğününde kilitli bir tuvalet kabininden çıkmaya çalışırken bacağını kıran gelin Keren, bu düğünde garsonluk yapan Batya ve yanında çalıştığı kişiyle birlikte düğüne katılan ev hizmetlisi Joy'un hikâyesini anlatıyor.

Keret ve yönetmen eşi Shira Geffen, İsrail'in en kozmopolit şehrinde iletişim, sevgi ve kader meseleleriyle boğuşan bu kadınların kendi yollarını çizme çabasını dokunaklı, nükteli ve güçlü bir sinema diliyle izleyicilere sunuyor.

Denizanası ile büyük bir başarı yakalayan Etgar Keret ve Shira Geffen 4 bölümlük mini dizi "Aracı" ile yönetmenlik koltuğunu tekrar paylaşıyor.

Kendi Japon balığından hukuk danışmanlığı hizmeti alan evsiz bir emlakçının, zamanda yolculuk edebildiğini keşfetmesi üzerine yaşadıklarını aktaran Aracı, bilinçaltının en karanlık köşelerine esprili bir şekilde sızmaya çalışan benzersiz bir öykü.

Programın tek kısa filmi "Dışarıda"da Etgar Keret, yönetmen koltuğunu Inbal Pinto ile paylaşıyor.

2020 yılında yayımlanan bu film, Covid-19 karantinasının kaldırılmasından üç gün sonra bile kimsenin evden çıkmayacağının bilindiği bir gelecekte geçiyor.

Çarpıcı Gündelik Yaşamlar: Etgar Keret programı, 11-31 Mayıs tarihleri arasında hem Pera Müzesi Oditoryumu'nda hem de film.peramuzesi.org.tr adresinde çevrimiçi olarak izlenebilir.

Bu program kapsamındaki film gösterimleri ücretsizdir ve rezervasyon alınmamaktadır.

Yasal düzenlemeler uyarınca aksi belirtilmediği sürece tüm gösterimler 18+ uygulamasına tabidir.

Çarpıcı Gündelik Yaşamlar: Etgar Keret, 11-31 Mayıs Gösterim Programı

11 Mayıs Çarşamba 19.00
Etgar Keret: Gerçek Bir Hikâyeden Uyarlanmıştır (Etgar Keret: Based on A True Story, 66')

13 Mayıs Cuma 20.00
Bilek Kesenler: Bir Aşk Hikayesi (Wristcutters: A Love Story, 91')

14 Mayıs Cumartesi 15.00
Aracı (The Middleman, 180')

17 Mayıs Salı 19.00
Denizanası (Jellyfish, 78')

17 Mayıs Salı 20.30
Konuşma / Etgar Keret

18 Mayıs Çarşamba 19.00
Üstünkörü (Skin Deep, 40') + Dışarıda (Outside, 8')

20 Mayıs Cuma 20.00
Bilek Kesenler: Bir Aşk Hikayesi (Wristcutters: A Love Story, 91')

21 Mayıs Cumartesi 15.00
Aracı (The Middleman, 180')

22 Mayıs Pazar 15.00
Etgar Keret: Hangi Hayvansınız? (Etgar Keret: What Animal Are You?, 58')

25 Mayıs Çarşamba 19.00
Etgar Keret: Hangi Hayvansınız? (Etgar Keret: What Animal Are You?, 58')

27 Mayıs Cuma 19.00
Etgar Keret: Gerçek Bir Hikâyeden Uyarlanmıştır (Etgar Keret: Based on A True Story, 66')

28 Mayıs Cumartesi 15.00
Denizanası (Jellyfish, 78')

31 Mayıs Salı 19.00
Üstünkörü (Skin Deep, 40') + Dışarıda (Outside, 8')


Pera Müzesi

Pera Müzesi, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Oryantalist Resim Koleksiyonu'na yönelik bir mini animasyon serisi hazırladı; "Kayboldum Ben Galiba!" isimli animasyon serisi, 4-12 yaş arası çocukları Pera Müzesi koleksiyonları ile tanıştırmayı amaçlıyor.
 

 

Bir elçi ve yemiş aramak için haremden çıkan bir maymunun zamanda yolculuk yaparak müzede bir araya gelmesiyle başlayan animasyonda karakterler koleksiyon sergilerini gezip eserleri eğlenceli bir dille anlatıyor.

"Elçinin Serüveni" bölümünde, yanlışlıkla kendi zamanlarından yüzlerce yıl sonrasına seyahat edip günümüz Pera Müzesi'nde bir araya gelen karakterler, 21'inci yüzyılı anlamaya çalışırken "Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar" koleksiyon sergisini keşfe çıkıyor.

Jean-Baptiste Vanmour'un dört resimden oluşan saraya kabul serisini yakından inceleyen karakterler, yaklaşık 300 yıl önce Topkapı Sarayı'nda gerçekleşen resmi törenin detayları üzerine sohbet ediyor.

"Kayboldum Ben Galiba!: Elçinin Serüveni" çocuklara basitçe sanata ve tarihe nasıl bakılabileceğini anlatırken, sergiden yola çıkarak temel sanat ve uluslararası diplomasi terimlerini öğretmeyi amaçlıyor.

Yönetmenliğini Ethem Onur Bilgiç ve Emrah Tümer'in yaptığı Kayboldum Ben Galiba! Animasyon serisinin müzikleri Nilipek ve Berkay Küçükbaşlar'a ait.

Maymunu Meltem Cumbul'un, elçiyi Yekta Kopan'ın seslendirdiği animasyon "Elçinin Serüveni" Pera Müzesi Youtube kanalından izlenebilir.

Pera Müzesi salıdan cumartesiye 10.00-19.00, pazar günleri ise 12.00-18.00 saatleri arasında gezilebilir.

Cuma günleri "Uzun Cuma" kapsamında 18.00-22.00 arası tüm ziyaretçiler, çarşamba günleri ise "Genç Çarşamba" kapsamında tüm öğrenciler müzeyi ücretsiz ziyaret edebilir.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU