Bazı kurbağaların ayakkabılar, cesetler veya pitonlarla çiftleşmeye çalıştığı tespit edildi

Araştırmacılar bu tuhaf davranışın olası nedenlerini açıkladı

Kurbağalarda erkeğin  dişiyi ön ayaklarıyla kavradığı çiftleşme davranışına "amplexus" adı veriliyor (Juan C. Díaz-Ricaurte)

Kurbağaların pitonlar, insanların lastik çizmeleri ve ölü hayvanlar da dahil olmak üzere bir dizi alakasız nesneyle çiftleşmeye çalıştığı ortaya çıktı.

Brezilya'daki Sao Paolo Üniversitesi'nden bir araştırma ekibi, dünyanın dört bir yanından gelen kurbağa gözlemlerini inceledi. 

Elde ettikleri bulguları hakemli bilimsel dergi Ecology’de yayımlayan araştırmada başarısız çiftleşme girişimlerinin büyük çoğunluğu ABD ve Brezilya’daki kurbağalar arasında görüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kurbağalardan 46’sı ölü hayvanlarla, 50’si nesnelerle veya amfibi olmayan türlerle, 282’si ise amfibi, yani hem karada hem suda yaşayabilen diğer hayvanlarla çiftleşmeye çalışırken tespit edildi.

Daha sonra araştırma ekibi, "Yavrulama sağlamayan ve dolayısıyla doğal seçilim tarafından tercih edilmemesi gereken bir davranış nasıl sürdürülebilir?" sorusunun peşinden gitti.

Araştırmanın yazarlarından Filipe C. Serrano, kurbağaların çiftleşmek için seçecekleri partneri genellikle farklı yöntemlerle aradığını aktardı.

Bilim insanının aktardığına göre yanlış hayvanlarla veya nesnelerle çiftleşmeye çalışan kurbağaların çoğu "ara-bul" yöntemini kullanıyordu.

Kurbağalar, eş bulmak için çoğunlukla akustik ve görsel ipuçlarına güvenir. Ancak, bazı türler daha bölgesel olduğundan dişileri çekmek için çağrıları kullanır. Diğerleriyse daha çok  'ara ve bul' stratejisine başvurur.

Serrano, "Ara-bul stratejisinde erkek kurbağalar, eş bulabilmek için hedefe önce yapışır, sonra bu hedefin niteliğine bakar" diye devam etti:

Bu da söz konusu kurbağaların uzaktan bir dişiye benzettikleri, gördükleri ilk şeyi seçmelerine yol açar. Yoksa üreme fırsatını kaçırabilirler.

Ara-bul yöntemini kullanan kurbağalar, genellikle çok sayıda erkekle nispeten az sayıda dişinin yaşadığı ortamlarda gözlemleniyor.

Bu da çiftleşme rekabetinin söz konusu ortamlarda daha fazla olduğu ve kurbağaların olası fırsatları kaçırmamak için yanlış hedeflere de yönelebildiği anlamına geliyor.

Araştırmacılar ayrıca, iklim değişikliğinin bu hayvanların davranışını etkilemesinin olası olduğunu ifade ediyor.

Buna göre daha istikrarlı koşullarda türler yıl boyunca çiftleşme fırsatlarına daha fazla sahip olabilir ve böylece gördükleri her olası hedefle şanslarını denemek zorunda kalmayabilir.

 

Independent Türkçe, New Scientist, IFL Science

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU