CHP'li eski vekil Doç. Dr. Yedekçi: 100 dönümlük bir yer için proje düşündük

Atatürk Havalimanı'nın pist ve binalarıyla korunması gerektiğini savunduklarını aktaran Doç. Dr. Yedekçi, sadece 100 dönümlük bir yer için proje düşündüklerini belirterek, "Atatürk Havalimanı dediğimiz yer 8,5 milyon metrekarelik bir alan" dedi

Atatürk Havalimanı'nın millet bahçesine dönüştürülmesi üzerinden başlayan tartışma hararetlenerek devam ediyor. 

İş makinelerinin sokulduğu alanda, geçmişte hangi partinin nasıl yaklaştığı da gündeme geliyor. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun daha önce söylediklerini dün sosyal medyada paylaşıldı. 

Yapılan yorumlarda CHP'nin de Atatürk Havalimanı'nın "kent parkı" yapılmasını savunduğu ancak gelinin noktada bundan vazgeçerek "yeşil alan" yapılmasına karşı çıktığı ileri sürüldü. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Telefonlarımızı dinledikleri için projemizi çaldılar"

Kılıçdaroğlu'nun "Biz oranın yeşil alan yapılması için planlarını dahil yaptık. O milletvekilimizin elinde projenin, fotoğrafları var. Nerede neyin yapılacağı bütün bunlar hazırlandı. Projelerimiz o kadar güzel ki, o milletvekilimizin ilgi alanı zaten" diyerek telefonlarının dinlenmesi sonucu projelerinin çalındığını söylemişti.

Yedekçi proje hakkında bilgi verdi

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun sözünü ettiği projeye ilişkin daha geniş bilgiyi Habertürk'teki bir programa katılan CHP'nin 26. dönem milletvekili Doç. Dr. Gülay Yedekçi bilgi verdi. 

Programda CHP'nin Atatürk Havalimanı'na ilişkin daha önce hazırlamış olduğu projesi olduğunu ifade eden Yedekçi, alanın korunmasını istediklerini ancak 100 dönümlük alanı farklı değerlendirmeyi düşündüklerini söyledi. 

Independent Türkçe'nin sorularını cevaplayan Yedekçi, sözlerine açıklık getirdi. 

"Pist ve binaları korunmasını savunduk"

Atatürk Havalimanı'nın her şartta pist ve ana binalarıyla korunması gerektiğini savunduklarını aktaran Yedekçi, şunları kaydetti: 

İlk başlarda Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) orada bazı binalar yapacağını duymuştuk. Biz de ona karşı orada bir "kent parkı" yapılmasını istedik. 'Atatürk Kent Parkı' adıyla bir proje geliştirdik. Ama 'Atatürk Kent Parkı'nın yanına da gençlerin de gidebileceği bir kültür merkezi ve gelişmiş medyatik düzeninde bir kütüphane koyduk. Projeye bir de arboretum koyduk. Arboretum'da da İstanbul'a özgü endemik bitkiler için küçük bir yer de planladık. Bunların en önemli özelliği ise enerji etkinli olmasıydı. Dış cephelerinde güneş panellerinin korunuyor olması önemliydi. Atatürk Havalimanı'ndaki mevcut yapıları da tadil ederek enerji etkin bir yapılanmayı orada mevcut pist ve binaları koruyarak hayata geçirmeyi düşündük.

 

Gülay Yedekçi
Gülay Yedekçi / Fotoğraf: Twitter

 

"'Bu alan' yerine 'kalan alan' demem gerekiyordu belki de"

"CHP geçmişte buranın bir kent parkına dönüştürülmesi isterken neden bugün havalimanı olarak kalması gerektiği savunuyor?" sorusuna şu cevabı verdi: 

"4-5 sene önceki bir tweetimden dolayı insanlar yorum yapıyor. Orada yanlış bir ifade kullanmış olabilirim. 'Bu alan' yerine 'kalan alan' demem gerekiyordu belki de. Kafamda 'Atatürk Havalimanı orada kalmalı' düşüncesi olduğu için o ifadeyi kullanmışım. Sonuçta Atatürk Havalimanı pistleriyle orada. Kalan alanda da işte bu düşündüğümüz projeyi yapabiliriz düşündük. Bu hayalimizdi. Yani güzel binalar olsun, gençlerin ziyaret edebileceği bir yer olsun. Teknoloji üssü olsun. Bir kelimeden fırtına kopartılıyor." 

CHP olarak geçmişte de şimdi de Atatürk Havalimanı'nın yine aynı işlevini yerine getirebilecek konumunun korunması gerektiğini istediklerini savunan Yedekçi, "İstediğimiz Atatürk Kent Parkı'nın havaalanının yanında olmasını savunduk. Hayalini kurduğumuz proje sadece bir kısımda olacaktı. 100 dönümlük bir yer için proje düşündük. Atatürk Havalimanı dediğimiz yer 8,5 milyon metrekarelik bir alan. Orada bir anlaşılamama durumu var" ifadelerini kullandı. 

"Projenin görsellerini bulursam, paylaşacağım"

"Katıldığınız bir televizyon programında sözünü ettiğiniz üç boyutlu projenin görselleri maketini bizimle paylaşır mısınız?" sorusuna Doç. Dr. Gülay Yedekçi şu cevabı vererek sözlerini noktaladı: 

5 sene önce hazırladığım bir projeydi. Takdir edersiniz ki bulmam biraz vakit alacak. Bilgisayara ve harici beleklere tek tek bakacağım. Şu anda bir etkinlikteyim. Eve gidip baktıktan sonra bulursam görselleri sizinle paylaşacağım. Niye paylaşmayayım ki?

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU