Kripto varlıklar ve Dijital Türk Lirası (DTL)

Yavuz Toraman Independent Türkçe için yazdı

Görsel: Twitter

Son dönemde sıkça değinilen konulardan birisi olan blokzincir teknolojisi, merkeziyetsiz finans ve kripto para sistemlerinde beklenmedik gelişmeler yaşanmaktadır.

Özellikle FED'in faiz artışına yönelik açıklamaları ve bilanço daraltma sürecine haziranda başlayacağını duyurması piyasalarda bollaşan doların eve geri döneceğine işaret etmiştir. Bu durum ise kripto varlıklarda satış baskısının yaşanmasına neden olmuştur.

Kripto piyasasında yaşanan düşüşlerin en ilginç olanı ise LUNA Vakfı'nın yönetiminde olan TerraUSD (UST) ve LUNA coinin yaşadığı düşüşlerdir.

UST 1 dolara sabitlenmiş stabil coindi. Fakat 9 Mayıs sonrasında UST'nin 1 dolarada sabit kalmayı başaramayarak 0,052 dolarları görmüştür.

Aynı zamanda LUNA Vakfın'a ait LUNA coin, algoritmalar ile UST'ye bağlandığı için UST satışları LUNA coinin arzını artırmış ve değerini düşürmüştür.

UST ve LUNA'da yaşanan düşüşlerin ardından kripto varlıkların güvenilirliği bir kez daha akıllarda soru işareti bırakmıştır.

Kırılgan yapıya sahip kripto varlıklara alternatif olarak Dijital Türk Lirası'na bağlı Tokenler bu yazıda incelenmiştir.


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 2022 yılı içerisinde kapalı devre olarak Dijital Türk Lirası çalışmalarına başladığını duyurmuştu.

Sonrasında ise araştırmacılar sadece vakıf veya şirketlerin sahip olduğu bağımsız kripto paraların yerine DTL'nin alt coini olacak Tokenleri önermiştir.

DTL'ye bağlı olacak Tokenler, TCMB gibi bir kurumun himayesinde olacağından serbest piyasada güvenilir varlıklar olarak algılanacaktır.

Tokenler ikincil kripto piyasalarında işlem görebilecek aynı zamanda DTL'ye bağlı olduğu için Türkiye'de alım satıma konu olabilecektir.

Kırılgan yapıya sahip kripto paralar yerine DTL'ye bağlı Tokenlere yatırım yapmak belirli teminatlar alınması şartıyla yatırımcıları yaşanacak şoklara karşı koruma altına alacaktır.


DTL ve Tokenlerin Türkiye ekonomisi açısından ise:

  • TCMB, Türk Lirası'nın dijitalleştirmesiyle birlikte senyoraj gelirlerinde kazanım elde edilecektir.
     
  • Türkiye ekonomisinin kanayan yaralarından bir tanesi kayıt dışı ekonomidir. Bu konuda DTL ve Tokenlerin kullanımıyla yapılan işlemler elektronik ortamda kaydedilerek kayıt dışılığın önüne geçilecektir.
     
  • Türkiye'de bulunan şirketler Tokenleri borçlanmalarında kullanarak, şirket verimliliklerini artıracak olup bu sayede yeni yatırımlar ile ülke ekonomisine olumlu katkıda bulunulacaktır.
     
  • Bu sistemin Türkiye ekonomisine olumlu katkı sunabilmesi adına yasal düzenlemelerin yapılması gerekmektedir.
     
  • DTL'nin alt yapısında blokzincir teknolojisi kullanılırsa Tokenler Türkiye ve dünya genelinde kabul görecektir.

İşlem hacminin artmasıyla Tokenler işlevsellik kazanarak Türkiye ekonomisinin canlanmasına pozitif katkı sunacağı varsayılmaktadır.

Ayrıca, teknolojik cihazların gelişimi ve kullanıcı sayısının artmasına paralel olarak perakendecilerin fiziksel olarak yakın çevresinin yanında görece uzak bölgelere olan entegrasyonu artmıştır.

Türkiye özelinde TÜİK verileri incelendiğinde, hane halkının 2002 yılından itibaren internet erişiminin artmasıyla birlikte elektronik ticaret faaliyetlerin de arttığı gözlemlenmiştir.

Ticaret Bakanlığı 2020 yılı e-ticaret verilerine göre, bir önceki yıl ile kıyaslandığında Türkiye'nin elektronik ticaret hacmi yüzde 70 civarında artış görülmektedir.

2021 yılının ilk 6 aylık verileri incelendiğinde ise toplam gönderilerin yüzde 55'i e-ticaret gönderilerini oluşturmaktadır.

Bu bağlamda yukarıdaki veriler kapsamında elektronik ticaretin gelecekte yaygınlaşacağı düşünüldüğünde DTL ve DTL'ye bağlı Tokenlerin e-Ticaret veya Metaverse sistemlerinin ödeme süreçlerinde kullanılabilecektir. 

Son olarak DTL'nin alt yapısını kullanan Tokenlerin takibi sağlanabilecektir. Bu durum merkeziyetsiz sistemlerin aksine kripto paraların yasadışı bir şekilde kullanımını da önleyecektir.

 

 

Kaynakça:

Toraman, Y. (2021). E-Para ve Tokenler (Dijital Türk Akçesi) İle Borçlanma: Dijital Türk Lirası (DTL) Üzerine Bir Çalışma. Bilge Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 5 (2) , 124-134. DOI: 10.47257/busad.1020347
TORAMAN, Y. (2021). “Blokzincir Teknolojisinin Benimsenmesinin Teknoloji Kabul Modeli Çerçevesinde İncelenmesi: Kripto (Dijital) Paralar Üzerine Bir Araştırma”, Journal Of Social, Humanities and Administrative Sciences, 7(45):1841-1856.
TCMB. (2022). https://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/connect/TR/TCMB+TR/Main+Menu/Duyurular
Ticaret Bakanlığı. (2022). https://www.eticaret.gov.tr/haberler
TÜİK. (2022). https://www.tuik.gov.tr/

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU