Yöneylem anketi: AK Parti son 16 ayda 5 puan kaybetti, CHP'nin oyları 3,5 puan arttı

Ankete göre, seçimin ikinci tura kalması durumunda muhalefetin adayı Kemal Kılıçdaroğlu veya Ekrem İmamoğlu olursa Erdoğan karşısında seçimi kazanıyor

Yöneylem Araştırma, Cumhurbaşkanlığı seçiminde 2. tura kalmaları halinde Recep Tayyip Erdoğan karşısında Kemal Kılıçdaroğlu ve Ekrem İmamoğlu'nuun alabileceği oy oranını ölçtü / Kolaj: Independent Türkçe

Yöneylem Araştırma, mayıs ayı anketiyle partilerin ve ittifakların oy oranlarını ölçtü. 12-15 Mayıs tarihleri arasında 27 ilde 2 bin 400 görüşme yapılarak gerçekleştirilen anketin sonuçlarına göre AK Parti ile CHP arasındaki oy farkı azalırken Millet İttifakı'nın oy oranı ise Cumhur İttifakı'nın 4 puan önünde.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ankete göre, seçimin ikinci tura kalması durumunda muhalefetin adayı Kemal Kılıçdaroğlu veya Ekrem İmamoğlu olursa Erdoğan karşısında seçimi kazanıyor.

Partilerin oy oranı

Ankete göre bu pazar seçim yapılsa, kararsızlar dağıtılmadan AK Parti yüzde 25,4, CHP yüzde 23,9 oy oranında. Kararsızlar dağıtıldığında ise AK Parti'nin oy oranı 31,2, CHP'nin oy oranı ise 29,4. MHP'nin yüzde 7,4'lük oy oranı ile yeni barajın hemen üstünde yer aldığı ankete göre, Ümit Özdağ'ın Zafer Partisi büyük bir çıkışla oy oranını yüzde 2'ye yükseltti.

karar.jpg
Kararsızlar ve Oy Kullanmayacaklar Dağıtıldıktan Sonra partilerin oy oranı / Grafik: Yöneylem Araştırma

 

Ankette ayrıca partilerin 16 aylık oy trendi de ölçüldü. AK Parti Ocak 2021'e göre 5 puan oy kaybederken, CHP'nin oylarını yüzde 3,5 artırdığı görüldü.

1.jpeg
Partilerin 16 Aylık Oy Trendi / Tablo: Yöneylem Araştırma

 

İttifakların oy oranı

"Önümüzdeki Pazar milletvekili seçimi yapılacak olsa oyunuzu Cumhur İttifakı'na mı, Millet İttifakı'na mı verirsiniz?" sorusuna yanıt verenlerin yüzde 37,5'i Millet İttifakı yanıtı verirken yüzde 33,5'i ise Cumhur İttifakı dedi.

İttifak dışı partilerin oy oranı yüzde 15,8 çıkarken, yüzde 7,7'si oy kullanmayacağını , yüzde 5,5 ise kararsız olduğunu belirtti.

ittifa.jpg
Cumhur İttifakı'na mı, Millet İttifakı'na mı oy verirsiniz" sorusuna verilen yanıt / Grafik: Yöneylem Araştırma

 

Toplumun yaklaşık 3'te 2'si Parlamenter Sisteme dönüş istiyor

Ankete katılanların yüzde 7,5'i Türkiye'nin kötü yönetildiğini düşünüyor. Bu konuda 16 aylık trende bakıldığında Şubat 2021'de bu oranın yüzde 36,7 olduğu görülüyor.

Öte yandan ankete göre Parlamenter Sisteme geri dönülmesi gerektiğini savunanların oranı yüzde 59,8 olurken, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sitemi'nin devam etmesi gerektiğini düşünenlerin oranı ise yüzde 30,9'da kaldı.

par.jpg
Grafik: Yöneylem Araştırma

 

Cumhurbaşkanlığı seçimleri

Yöneylem araştırmasına göre ankete katılanların yüzde 54'ü "Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olması durumunda Recep Tayyip Erdoğan'a oy verir misiniz?" sorusuna "Asla oy vermem" diye yanıt verirken, "Kesinlikle oy veririm" diyenlerin oranı  yüzde 30,9, karasızların oranı ise yüzde 12,5 oldu.

asla.jpg
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Oy Potansiyeli / Grafik: Yöneylem Araştırma

 

Erdoğan'a mı muhalefet adayına mı oy verirsiniz?" sorusuna ise yüzde 51,8 "Muhalefet Adayı" yanıtı verirken, yüzde 34 ise "Recep Tayyip Erdoğan" yanıtını verdi.

Ankette "Cumhurbaşkanlığı seçimi 2. tura kalsa oyunuzu kime verirdiniz?" denilerek muhalefetin adayının Kemal Kılıçdaroğlu veya Ekrem İmamoğlu olması halinde çıkacak sonuçlar test edildi.

Ankete göre Kemal Kılıçdaroğlu ile Erdoğan'ın ikinci tura kalması halinde Erdoğan yüzde 36,5, Kılıçdaroğlu ise 44,9 oy alıyor. İmamoğlu ile Erdoğan'ın ikinci tura kalması halinde ise Erdoğan yüzde 36 oy alırken İmamoğlu'nun oy oranı yüzde 46,5 çıkıyor.

ekemkemal.jpg
Kemal Kılıçdaroğlu veya Ekrem İmamoğlu'nun 2. tura Erdoğan'la birlikte kalmaları halinde adayların ıoy oranı / Grafik: Yöneylem Araştırma

"Sizce seçimleri Cumhurbaşkanı Erdoğan mı muhalefet adayı mı kazanır?" sorusuna yanıt verenlerin yüzde 40,8'i "Her durumda Recep Tayyip Erdoğan kazanır" derken, yüzde 36,4'ü "Her durumda muhalefetin adayı kazanır", yüzde 22,8 ise "Doğru bir aday gösterirse muhalefetin adayı kazanır" yanıtını verdi.

dogru.jpg
Grafik: Yöneylem Araştırma

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU