İbrahim Kahveci: KKM bizi batırır

“Bu riski kim nasıl aldı bilemiyorum. Ama ülkesini çok düşündüğünü söyleyemem. Bu kadar risk kumar masasında alınmaz”

Fotoğraf: AA.

Karar gazetesinin ekonomi yazarı İbrahim Kahveci, kur korumalı mevduat (KKM) uygulamasından dolayı sert bir kur artışı yaşanmasında durumunda “ülkenin iflasa sürüklenebileceğini” söyledi.

Kahveci, bugünkü köşe yazısında iktidarın geçen yıl sonunda uygulamaya geçirdiği KKM hakkında bir değerlendirme yaptı.

Nisan ayında KKM hesaplarına sadece Hazine’den 4 milyar 555 milyon lira faiz farkı ödendiğini ifade eden Kahveci, “Mart ayında ödenen para ise 11 milyar 700 milyon liraydı. Böylece son iki ayda KKM farkı ödemesi 16 milyar 256 milyon liraya ulaştı” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Ama durun... Bu ödeme Hazine’nin payına düşen ödemedir” diye devam eden Karar yazarı, şu ifadeleri kullandı:

Biliyorsunuz ilk döviz bozdurarak KKM hesabına geçenlere faiz-kur farkını Merkez Bankası ödeyecekti. Acaba Merkez Bankası ne kadar ödeme yaptı? Bilen var mı?

Ya da her gün KKM hesapları hakkında 300-500 milyara ulaştı diyen Erdoğan’dan tutun da Nebati’ye kadar şimdi niye bilgiler açıklanmıyor?

Ben izah edeyim... KKM 20 Aralık sonrası başladı. Ocak ayı ortalama $ kuru 13.5192 Şubat ayı ortalama $ kuru 13.6350 (burada sorun yok) Mart ayı ortalama $ kuru 14.5907 ve ocak ayı farkı %7,93... KKM ödemesi de 11,7 milyar TL. Nisan ayı ortalama kurun ocak ayına artışı %8,62... KKM ödemesi 4,6 milyar TL. Ama asıl Mayıs ayına bakacağız. Şu ana kadar ortalama dolar kuru 15,0357 lira. 3 ay önceye göre fark %11,22’ye çoktan ulaştı.

Türk Lirası’nın dolara sigortalamanın çok büyük bir risk olduğunu ifade eden Kahveci, “Sert kur artışı bir anda ülkeyi iflasa (çok yüksek para basmaya) getirebilir” yorumunu yaptı ve şunları söyledi:

Bu riski kim nasıl aldı bilemiyorum. Ama ülkesini çok düşündüğünü söyleyemem. Bu kadar risk kumar masasında alınmaz diye bu nedenle söylüyorum.

 

Karar, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU