AK Partili kadın vekillerden İstanbul Sözleşmesi kulisi: Sözleşmede sorun yok hatalar çözülür

Hürriyet'in haberine göre kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasını öngören ve Türkiye'nin imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi son MKYK’da gündeme getirildi

Fotoğraf: AA

Türkiye’nin kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması açısından kabul ettiği İstanbul Sözleşmesi’yle ilgili son dönemde başlatılan muhalefet, AK Parti’nin kadın milletvekillerini harekete geçirdi.

Hürriyet gazetesinden Nuray Babacan'ın haberine göre kadın vekiller son MKYK’da konuyu gündeme getirdi.

Kadın üyeler sözleşmede sorun olmadığını, uygulama hatalarının ise çözülebileceğini belirtti.

31 Mart’ta yerel seçimler aşamasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görüştüğü bazı muhafazakâr STK temsilcileri "İstanbul Sözleşmesi aile bütünlüğünü tehlikeye atıyor" görüüşünü ileri sürmüştü. 

Bu görüşe destek veren bazı muhafazakâr yazarların İstanbul Sözlemesi’ni savunan KADEM başta olmak üzere kadın örgütlerini hedef alması, sözleşmeyi desteleyen AK Partili kadın milletvekillerini harekete geçirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Son MKYK toplantısında İstanbul Sözleşmesi’yle ilgili başlatılan tartışmanın kadın milletvekilleri tarafından gündeme getirilmesi üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu sözleşme hangi dönemde imzalanmıştı? Bazı maddelerinde sorun olduğu iddia ediliyor” dedi.

Üyeler, Ahmet Davutoğlu’nun Dışişleri Bakanı olduğu dönemde imzalandığını anlatılırken, sözleşmenin o dönem kadına yönelik şiddet ve şiddet mağduru kadın ile çocukların devlet tarafından korunması açısından önemli bir adım olduğu bilgisini paylaştı.

Sözleşmenin, TBMM’de tüm partilerin oylarıyla kabul edildikten sonra Cumhurbaşkanı tarafından da imzalanarak yürürlüğe girdiği anımsatıldı.

Kimi kadın üyelerin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bazı grupların sözleşmeyi çarpıtarak algı operasyonu yapmaya çalıştığını ileri sürdüğü ifade edildi. 

İstanbul Sözleşmesi nedir?

İstanbul Sözleşmesi olarak anılan Kadına Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi, kadına yönelik şiddet konusunda bağlayıcılığa sahip ilk uluslararası sözleşme.

Bu nedenle sadece sözleşmeyi onaylayan ilk devlet  Türkiye açısından değil Avrupa Konseyine üye tüm diğer devletler bakımından da son derece önemli bir yere sahip.

İstanbul Sözleşmesi odağına şiddetin bütün boyutlarını almış olan bir sözleşme.

Amacı kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddeti durdurmak ve toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak. 

Türkiye bu sözleşmenin ilk imzacılarından.

Adını da 2011’de imzaların atıldığı İstanbul’dan alıyor.

O imzaların tamamlanması ve yeterli imzacı ülke sayısına ulaşılması için 4 yıla yakın beklendi.

2014 Ağustos’unda bu sayıya erişildi.

Türkiye ve Türkiye'nin yer aldığı coğrafyada kadına yönelik şiddetin önlenmesini amaçlayan İstanbul Sözleşmesi 2014'te yürürlüğe girdi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU