CHP, AK Parti döneminde karşı çıktı şimdi kendisi satıyor: Swissotel arazisinin satışına İBB Meclisi'nde bir kişi itiraz ediyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 2032 yılında üst kullanım hakkı kiralama süresi dolacak olan 65 bin metrekarelik Swissotel The Bosphorus arazisini satmaya hazırlanıyor. Partilerin itiraz etmediği satışa CHP'li bir meclis üyesi karşı çıkıyor

Beşiktaş'taki 65 bin metrekarelik araziye değer biçmek bile güç / Fotoğraf: Independent Türkçe

İstanbul'da yeşil alanlarla ilgili her parti kendi hassasiyetini zaman zaman dile getirir.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi'nde de iktidar ve muhalefetin "oy birliğiyle" karar verdiği çok fazla konu olmuyor.

Ortak karar verilen meselelerden birisi de 65 bin metrekarelik Swissotel The Bosphorus arazisini satışı oldu. Bütün partiler bu satış onayı için "Evet" kararı verdi.

Resmi kayıtlarda İstanbul Beşiktaş Vişnezade Mahallesi 684 ada 1-2-4 parseldeki 35 dönüm ormanlık alan ve 30 dönümlük otel alanı İBB Meclisi'nde partilerin ittifakı ile satılmak isteniyor. Burası geçmişte Abdülhamit ve Atatürk'ün piknik-mesire yeri olarak kullandıkları Beşiktaş'taki Swissotel arazisi ve yanındaki ormanlık alan.

İBB'nin mülkiyetindeki arazisinin üst kullanım hakkı, 1988 yılında "yap-işlet-devret" modeliyle ihaleye çıkmıştı. İşletme ve kullanım hakkını Anadolu Japan Turizm firması kazandı. Otel 1991 yılında hizmete açıldı.
 

8ef37c54-d40f-452c-af52-daa80be960c9.jpg
Swissotel'in üzerinde bulunduğu arazinin yanı sıra 35 dönümlük bölüm de ormanlık alan / Fotoğraf: Swissote



AK Parti'li Kadir Topbaş'ın başkanlığı sırasında belediye kaynak aktarımı amacıyla Hyatt Regency ile Swissotel'in arsalarını yeniden satışa çıkarma kararı aldı.

Hyatt Regency için 207 milyon TL, Swissotel için de 460 milyon TL muhammen bedel tespit edildi. Şişli'deki Hyatt Regency Otel, 208 milyon TL ile Doğuş Holding'e bağlı Göktrans A.Ş. 207 milyon TL bedelle alındı.

Göktrans Turizm'in 2031 yılına kadar intifa (kullanım) hakkı bulunuyor. Buna karşılık İstanbul Büyükşehir Belediyesi, her yıl otel cirosundan yüzde 13 oranında pay alıyordu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 24 Kasım 2010'da düzenlediği ihaleyle Swissotel arazisinin, üzerindeki otel ile birlikte; ihalenin tek katılımcısı, aynı zamanda otelin işletmecisi ve arazinin 2032'ye kadar kullanım hakkına sahip olan Hüsnü Özyeğin'in sahibi olduğu Fiba Holding bünyesindeki Anadolu Japan Turizm AŞ'ye 421 milyon TL karşılığında satılmasına karar verdi.

Anadolu Japan Turizm A.Ş'nin İBB'ye ödeyeceği kira bedeli, Swissotel'in yıllık cirosunun yüzde 7'si olarak belirlenmişti.

Topbaş otelin satışı sonrası dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş otelin satışıyla ilgili olarak "Oteli 422 milyon TL'ye sattık. Daha önce satışını yaptığımız Hyatt Regency'de olduğu gibi geliri ulaşım yatırımları için harcayacağız. Benim dönemimde gayrimenkul satışlarından 1,4 milyar lira gelir elde ettik" demişti.

 

51a51de9-8b78-4834-ab62-2ec806cab655.jpg
Daha önce satılmak istenen araziye CHP karşı çıkmıştı. İlgili kurum ise zarara uğradığını iddia ederek dava açmıştı / Görsel: Independent Türkçe 



CHP'liler karşı çıktı

2009'da dönemin AK Parti'li İBB yönetimi, arazinin satışına karar verdi.

2010'da 420 milyon TL muhammen bedelle açılan ilk ihale iptal edildi.

İkinci kez düzenlenen ihaleyi, 422 milyon TL teklif eden Anadolu Japon Turizm A.Ş. kazandı.

Şirket parayı ödedi, tapuyu aldı. Aynı süreçte dönemin CHP'li İBB Meclis üyeleri "rekabet şartları" oluşmadığı gerekçesiyle ihaleyi iptal yoluna gitti.

45 yıllığına kiralanan Swissotel arazisi mahkemelik oldu.

İstanbul 7. İdare Mahkemesi ihaleyi iptal etti.

Özyeğin'in şirketi mahkeme kararını temyize götürdü.

Danıştay 13. Dairesi'nin yerel mahkemenin kararını onamasıyla dava İBB lehine sonuçlandı.

Mart 2014'te ihalenin iptal kararı kesinleşti.

Uluslararası otel zinciri Accor Hotels Grup markalarından 5 yıldızlı Swissotel'i Türkiye turizmine kazandıran Özyeğin, 2015 yılında İBB'ye "denkleştirme ve tazminat davası" açtı.

Mahkeme İBB'nin Özyeğin'den tahsil ettiği 422 milyon TL ihale bedelinin, 896 milyon TL olarak geri ödemesine hükmetti.

Süreç böyle devam ederken, İBB yönetimi, AK Parti'den CHP'ye geçti.

27 Haziran 2019'da İBB Başkanlığı makamına oturan Ekrem İmamoğlu'nun ekibi Özyeğin'in belediyedeki alacağına karşılık pazarlık süreci başlattı.

Kasım 2021 tarihli İBB Meclis toplantısında "İBB Başkanlığı'na Anadolu Japan Turizm şirketi ile görüşme yetkisi" verildi. Yıllardır İBB'nin mülkiyetinde bulunan gayrimenkullerin bile ilçe belediyelerine devredilmesi yönünde oy kullanan AKP'li İBB Meclisi üyelerinin, öneriye tam destek vermesi dikkat çekiciydi.

İBB yönetimi ve Anadolu Japon Turizm arasında varılan anlaşma maddeleri şöyle:

– Özyeğin arazinin tapusunu İBB'ye devredecek.

– İBB'nin Özyeğin'e borcu 1 milyar 240 milyon TL olarak revize edilecek.

– Borç ödenene kadar arsa üzerine Özyeğin lehine ipotek konulacak.

– 360 gün içinde arazinin satışı gerçekleşecek.

 

17853a3c-8e92-4b87-85be-7005d111ede5.jpg
Dolmabahçe Sarayı'nın üst tarafındaki 65 bin metrekarelik alanın geleceğin İBB Meclisi'nde alınacak kararla netleşecek / Fotoğraf: Independent Türkçe 



"İBB'nin önünde 3 seçenek var"

Sözcü Gazetesi Yazarı Serpil Yılmaz, satışla ilgili olarak 24 Nisan 2022 yılında yazdığı yazıda CHP İBB yönetiminin AK Parti İBB yönetiminin tam desteğini aldığına dikkati çekerek, "İBB  896 milyon TL ödemek yaparak 2020 yılına kadar tapuyu neden geri almadı" diye sordu.

Yılmaz, İBB önünde 3 seçenek olduğunu ifade ederek şunları yazmıştı:

Birincisi; Özyeğin'e 1 milyar 240 milyon lirayı öder. Özyeğin de arazi üzerine koyduğu ipoteği kaldırır. Özyeğin'den 2032 yılına kadar kira almaya devam eder. İkincisi; araziyi rekabet şartları oluşturacak şartlarda piyasa değerleriyle satar. Borcunu sıfırlar. Özyeğin de arazi üzerindeki ipoteği kaldırır. Üçüncüsü; araziyi Özyeğin alır. Borcu ihale bedelinden düşer.

 

a3e926a7-982b-4479-8fcf-306b0da301fc.jpg
İBB Meclisi'deki tüm partilerin arazinin satışı konusunda uzlaştıkları ifade ediliyor. CHP'li Meclis Üyesi Mehmet Ali Tüy ise karşı çıkıyor / Fotoğraf: Habertürk



CHP'li Meclis üyesi karşı

Geçen mart ayında İBB Meclisi'ndeki bütün partilerin ittifakıyla meclise getirilen satış için CHP Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Mehmet Ali Tüy satışa karşı çıkarak, kararın geçmesi halinde muhalefet şerhi koyacağını ifade etti.

CHP, grubundaki rahatsızlıklardan dolayı teklif bu hafta tekrar Büyükşehir Belediyesi Meclis grubuna gelecek.

Eğer teklif AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti'nin desteği ile tekrar geçerse satış gerçekleşmiş olacak. Ancak herhangi bir belediye meclis üyesi satışa muhalefet şerhi koyar ve mahkemeye taşınırsa karar geçmişte olduğu gibi "rekabet şartları oluşmadığı" için iptal edilebilir.

CHP Büyükşehir Meclis Üyesi Mehmet Ali Tüy, Independent Türkçe'ye yaptığı açıklamada, satışta kamu yararı görmediği için ve içeride mevcut kiracının 10 yıl daha süresi olduğundan dolayı rekabet koşulunun oluşamayacağını ifade ederek, "Daha önce mahkeme kararını oluşturan gerekçeler ortadan kalmadan ret oyu vermeye devam edeceğim" ifadelerini kullandı.

 

60863108-7d71-456c-9245-e95588db3cc6.jpg
Arazinin satılması halinde ormanlık alanın ne olacağı merak ediliyor / Fotoğraf: Independent Türkçe 



Cevap bekleyen sorular

- Hukuksuz yapılan ihalenin iptaliyle İstanbul'un sırtına yüklenen 474 milyon liralık borç katlanarak bugünlere gelindi. İBB 896 Milyon TL ödeme yaparak 2020 yılına kadar tapuyu neden geri almadı?

- AK Parti'li İBB Meclis üyeleri, "İETT arazisini yeşil alan yapmışlardı. Bütün arsa satışlarına karşı oy kullanıyorlar. Neden bu satışta mecliste bir konsensüs oluştu? Bunun temel gerekçesi nedir?

- Daha önce CHP Meclis üyelerinin dava açıp iptal ettirdikleri satış kararını, tekrar bir belediye meclis üyesi muhalefet şerhi ile mahkeme taşırsa nasıl bir yol izlenecek?  

- Otelin ilk satışında ret oyu kullanan CHP'li İBB Meclis üyelerinin bir kısmı şu anda yine meclis üyesi olarak görev yapıyorlar. Daha önce karşı oldukları satışa bugün onay veriyor olmalarında ne etkili oldu ne değişti?

- Alanın tamamının yaklaşık 30 dönümlük alanı orman 30 dönümünün üstünde ise otel binası var. Satış gerçekleşecekse bile neden orman alan da satılıyor?

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU