Buğday savaşı, Batı'nın Rusya’ya baskısını ateşliyor

G-7 ülkeleri, ekonomik ablukanın devam ettiğini teyit ediyor ve Moskova'nın gıda arzı konularındaki yanıltıcı tutumunu ele alıyor

G-7, Rusya üzerindeki ekonomik baskıyı sürdürme sözü verdi. Fotoğraf: AFP

Kefaya Oller

G-7 ülkelerinin dışişleri bakanları, Rusya'nın ekonomik ve siyasi izolasyonunu güçlendirme, Ukrayna'ya silah sağlamaya devam etme ve Moskova'nın başlattığı ’buğday savaşına’ karşı savaşma sözü verdi.

İngiltere, Kanada, Almanya, Fransa, İtalya, Japonya, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği'nden üst düzey diplomatlar, Baltık'da Weissenhaus tatil beldesindeki 400 yıllık bir sarayda yaptıkları görüşmelerden sonra, askeri ve savunma yardımlarını "gerektiği sürece" sürdürme sözü verdiler.

Söz konusu diplomatlar CNBC tarafından aktarılan ortak açıklamada, Moskova'ya uygulanan ekonomik yaptırımlar nedeniyle dünyadaki gıda tedarik sorunlarından Batı'yı sorumlu tutmayı amaçlayan “Rus dezenformasyonuna” değineceklerini belirttiler ve Çin'i Moskova'ya yardım etmemeye veya Rus savaşını meşrulaştırmamaya çağırdılar.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock kapanıştaki basın toplantısında, "Bu savaşın sonuçlarını hafifletmek için yeterince şey yaptık mı? Bu bizim savaşımız değil, bu, Rusya başkanının savaşı, ancak küresel bir sorumluluğumuz var" dedi.

Rusya'ya daha fazla baskı yapmanın anahtarının ambargoda veya Rus petrolünün satın alınmasının aşamalı olarak durdurulmasında yattığına inanan analistler, Macaristan’ın karşı çıkmasına rağmen, önümüzdeki hafta AB üyesi ülkelerin bu konuda bir anlaşmaya varacağını tahmin ediyor.

Bahse konu ortak açıklamada, "G7'nin Rus kömür ve petrol ithalatını aşamalı olarak durdurma veya yasaklama taahhütlerine dayanarak, Rus enerji kaynaklarına bağımlılığı mümkün olduğunca çabuk azaltma ve sona erdirme çabalarımızı hızlandıracağız" denildi.

Şarku'l Avsat'ın Independent Arabia'dan aktardığı habere göre, Bakanlar, ekonomik aktörler, merkezi hükümet kurumları ve ordu da dahil olmak üzere Rus seçkinlerine daha fazla yaptırım uygulayacaklarını belirttiler.

Gıda güvenliği endişeleri

 Ukrayna ve Moldova dışişleri bakanlarının da katıldığı kuzey Almanya'daki toplantıda, gıda güvenliği endişeleri ve Ukrayna'daki savaşın en küçük komşusu Moldova'ya sıçrayabileceğine dair korkular da vurgulandı.

Baerbock, "Afrika ve Orta Doğu'da insanlar ölecek. Acil bir soruyla karşı karşıyayız; tüm dünyadaki insanları nasıl besleyeceğiz? İnsanlar kendilerine, eskiden Rusya ve Ukrayna'dan aldığımız tahıl olmasaydı ne olurdu diye soruyorlar mı? G-7 yeni hasat mevsiminden önce Ukrayna'nın depolarından hayati malları almak için lojistik çözümler bulmaya çalışacak" dedi.

İsveç ve Finlandiya NATO üyelik başvurusunda bulunmaya hazırlanırken, dikkatler şimdi bakanların daha sonra buluşacağı Berlin'e çevrildi. İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelik başvurusuna Moskova'dan misilleme tehditleri gelirken, NATO üyesi Türkiye itirazda bulundu.

Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly gazetecilere verdiği demeçte, Türkiye'nin üyeliklerini engelleme olasılığına ilişkin bir soruya yanıt olarak, "Bir fikir birliğine varmamız önemli" dedi.

Putin, savaşı, Ukrayna'yı silahsızlandırmak ve Batı'nın körüklediği Rus karşıtı milliyetçilikten kurtarmak için "özel bir askeri operasyon" olarak tanımlıyor. Ukrayna ve müttefikleri, Rusya'nın herhangi bir provokasyon olmaksızın bir savaş başlattığını söylüyor.

 Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, gazetecilere verdiği demeçte, "Eksik olan tek şey ateşkes için diplomatik katılım konusunda baskı yapmak. Eksik, çünkü Vladimir Putin herkese savaşı durdurmak istemediğini söyledi" dedi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU