Çığır açan yeni araştırmada ani bebek ölümü sendromunun olası nedeni ortaya çıktı

Avustralyalı araştırmacılar, ABÖS nedeniyle ölen bebeklerde bir enzimin aktivitesinin önemli ölçüde daha düşük olduğunu buldu

"Bu aileler artık bunun kendi hataları olmadığını bilerek yaşayabilirler" (Pixabay)

Çığır açan yeni bir araştırma, Ani Bebek Ölümü Sendromu'nun (ABÖS) gizemini çözmüş olabilir.

"Uykuda bebek ölümü" olarak da bilinen ABÖS görünüşte sağlıklı bir bebeğin, genellikle yaşamının ilk 6 ayı içindeyken ani, beklenmedik ve açıklanamayan şekilde ölmesi anlamına geliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu durum genellikle çocuk uyurken ortaya çıkıyor ve tıp camiasında pek çok kişi, bu olayın beyinde uykudan uyanmayı ve solunumu kontrol eden bir kusurdan kaynaklandığına inanıyor.

Mayo Clinic'e göre, tıp uzmanları arasındaki fikir birliği, bu kusurun uyku sırasında nefes almayı bırakan bir çocuğun ürpermesini veya uyanmasını önleyeceği yönünde.

Araştırmacılar şimdi ABÖS ve diğer bilinmeyen nedenlerden ölen yenidoğanlardan alınan kan örneklerini analiz ederek ve bunları sağlıklı bebeklerden alınan kanla karşılaştırarak bu teoriyi doğruladıklarını düşünüyor.

Hakemli bilimsel dergi The Lancet's eBioMedicine'de yayımlanan yeni bir çalışmada araştırmacılar, ABÖS'den ölen bebeklerde Butyrylcholinesterase (BChE) adı verilen bir enzimin aktivitesinin yaşayan bebeklere ve ABÖS dışı nedenlerden ölenlere kıyasla önemli ölçüde daha düşük olduğunu keşfetti.

BChE, beynin uyarılma yolunda önemli bir role sahip ve ABÖS'ün neden genelde uyku sırasında ortaya çıktığını açıklıyor.

Bu nedenle, enzimin düşük seviyelerde olmasının çocuğun uyanabilme becerisini azalttığı ve ABÖS'e karşı savunmasızlık yarattığı anlaşılıyor.

Eskiden beri, ABÖS'ü önlemek için ebeveynlere uyutulan bebekleri sırt üstü yatırmaları, oyuncakları ve battaniyeleri beşikten uzak tutmaları ve bebeklerin aşırı ısınmalarına izin vermemeleri tavsiye ediliyor.

Bu tür önlemlere rağmen birçok çocuk yine de öldü. Bu, ebeveynlerde büyük suçluluk duygusu yarattı ve onlara çocuklarının ölümünü önleyip önleyemeyeceklerini merak ettirdi.

Araştırmayı yöneten Dr. Carmel Harrington da 29 yıl önce kendi çocuğunu ABÖS nedeniyle kaybetmişti.

Harrington "Bu aileler artık bunun kendi hataları olmadığını bilerek yaşayabilirler" dedi.

Araştırmacılar çalışmada, "Bu bulgu, ABÖS riski taşıyan bebeklerin ölümden önce belirlenmesi olasılığını temsil ediyor ve özel müdahalelere yönelik gelecekteki araştırmalar için yeni yollar açıyor" diye yazdı.

Araştırmacılar şimdi gelecekte daha fazla ölümü ortadan kaldırmak amacıyla ABÖS riski altındaki bebekleri belirlemek için bir tarama testi oluşturmayı umuyor.

Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Hizmeti'ne (NHS) göre, her yıl yaklaşık 200 bebek ABÖS nedeniyle ani ve beklenmedik bir şekilde ölüyor.

ABÖS nedeniyle bebeğini kaybetmiş aileler için uzman desteği sunan ve daha güvenli bebek uykusu konusunda uzman tavsiyelerini teşvik eden The Lullaby Vakfı, araştırma devam ederken, "Bebekli tüm aileler için en iyi tavsiye ABÖS oluşma riskini azaltmak için kanıta dayalı daha güvenli uyku tavsiyesine uymak" açıklamasında bulundu.

Bu tavsiyeye şunlar dahil: Bebekleri düz, sağlam ve su geçirmez bir şiltede, etrafı açık bir uyku alanında, hantal yatak takımları, yastıklar veya karyola tamponları olmadan her zaman sırt üstü uyutmak.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU