Canlı yayında katliam yapan saldırganın, tüfeğine kimin adını yazdığı ortaya çıktı

Polis, cinayet planlarını önceden açıklayan Payton Gendron hakkında geçen sene soruşturma başlatıldığını açıkladı

Şüpheli saldırıyı sosyal medya platformu Twitch'de canlı yayımlamıştı (Reuters)

ABD'nin New York eyaletine bağlı Buffalo kentindeki bir süpermarkette düzenlenen silahlı saldırıda 10 kişinin yaşamını yitirmesinin yankıları sürüyor. Amerikan basını 18 yaşındaki beyaz erkek saldırgan Payton Gendron'ın Cumartesi günü yerel saatle 14.30 sularında bu eylemi nasıl gerçekleştirdiğini yeni detaylarla ortaya koyuyor. 

Daily Beast haber sitesine konuşan bir yetkili, "ırkçı nefret suçu" şüphesiyle hakkında işlem yapılan saldırganın, katliamı gerçekleştirdiği tüfeğin üstüne bazı isimler yazdığını doğruladı


Bunlardan biri, Kasım'da ABD'nin Wisconsin eyaletindeki Waukesha kentinde bir siyah sürücünün otomobilinin altında kalarak ölen 6 kişiden biri olan Virginia Sorenson. Vurduğu 13 kişiden 11'i siyah olan Payton Gendron'ın Sorenson'ın ismini yanlış yazdığı da bildirildi. 

Sorenson

79 yaşındaki Virginia Sorenson, “Dans Eden Nineler” isimli bir grupta yer alıyordu (Facebook)


Saldırganın, İngilizce'de siyahlar için kullanılan bir hakaret sözcüğü olan "n kelimesi"ni de tüfeğin üstüne yazdığı daha önce saptanmıştı. Yetkili, tüfeğin alt kısmında başka isimlerin de olabileceğini ifade etti. 

Waukesha'da Noel geçidi yapan kalabalığın üzerine otomobilini süren Darrell Brooks, onlarca kişiyi de yaralamıştı. Aralarında Marjorie Taylor Greene gibi Cumhuriyetçi Parti'nin önemli isimlerinin de olduğu sağcılar, bu olayı beyazları hedef alan ırkçılığın kanıtı olarak görüyor. Zira 39 yaşındaki siyah saldırganın Yahudilere ve beyazlara karşı eylemleri sosyal medyada övdüğü belirlenmişti. 

Waukesha

Waukesha Polisi, olaydan hemen sonra yaptığı açıklamada Darrell Edward Brooks’un planlı bir terör saldırısı gerçekleştirmediğini bildirmişti (Jesus Ochoa/Reuters)


Pek çok sabıkası olan Brooks, 6 cinayetle suçlanıyor. Savcılar, saldırganın en fazla zararı vermek için davrandığını gösteren kanıtlar sundu

"Büyük Yer Değiştirme Teorisi'ne inanıyor"

İnternette yayımlanan ve dedektiflerin Payton Gendron'ın kaleme aldığını düşündüğü 180 sayfalık manifestoda "siyasi elitlerin beyaz nüfusu azaltmak için göç ve diğer politikaları kullandığı" yazıyor. Büyük Yer Değiştirme Teorisi olarak da bilinen bu teori, anaakımdaki pek çok sağcı tarafından da savunuluyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Mümkün olduğu kadar çok siyahı öldürme planının" da yer aldığı metinde yazar, kendisini "faşist, beyazların üstünlüğünü savunan biri ve ırkçı" olarak tanımlıyor. 

Soruşturmacılar, Payton Gendron'ın internette 4chan gibi sitelere girerek radikalleşmiş biri olduğunu düşünüyor. Saldırganın radikal sağcıların 2011'de Norveç'te, 2019'da Yeni Zelanda'da gerçekleştirdiği katliamları özellikle incelediği bildiriliyor. 

Saldırganın ebeveynlerini sorgulayan FBI, Payton Gendron'ın neden yüzlerce kilometre yol gidip askeri teçhizat kuşanarak siyahların yaşadığı mahalleyi hedef aldığını anlamaya çalışıyor

Cinayet planlarını daha önce açıklamış

Son olarak New York Eyalet Polisi Sözcüsü Beau Duffy, öğrencinin tehditkar ifadelerinin ardından dedektiflerin liseye giderek soruşturma yürüttüğünü duyurdu. O dönem 17 yaşında olan Gendron, mezuniyet zamanında birilerini silahla vurmayı planlarını açıklamış

8 Haziran 2021'de harekete geçen yetkililer, psikolojik durumunun değerlendirilmesi için Payton Gendron'ı hastaneye götürmüş. Bir buçuk gün boyunca orada kalan saldırgan, sonra serbest bırakılmış.

Silahı satan kişi: Yanlış yapmadım ama berbat hissediyorum

Katliama yönelik en büyük tepki gösteren gruplardan biri de silah karşıtları oldu. Tüfeği saldırgana satan Robert Donald'sa "İnanamadım" dedi. Saldırganı hatırlayamadığını ve güvenlik kontrolünde sorun çıkmadığını belirten Donald, "Eğer dikkatimi çekseydi ona asla silah satmazdım" diye konuştu

75 yaşındaki silah satıcısı şu ifadeleri de kullandı:

Yetkililer bana ulaşana kadar hiçbir şey bilmiyordum. 18 yaşındaki biri neden böyle bir şey yapar anlamıyorum. Yanlış bir şey yapmadığını biliyorum ama berbat hissediyorum.

Yarı otomatik tüfeğin internetten alınan parçalarla modifiye edilerek bu kadar etkili hale geldiği ortaya çıkmıştı. Olaydan sonra polise teslim olan Gendron, suçlu olmadığını beyan etti. Payton Gendron, ikinci kez hakim karşısına 17 Mayıs sabahında çıkacak.

 

Independent Türkçe, Daily Beast, Washington Post, New York Times, New York Post, Daily Mail

Derleyen: Eren Umurbilir

DAHA FAZLA HABER OKU