İsviçre halkı "Lex Netflix" referandumunda "evet" dedi

Ülkede her yıl doğrudan demokrasi sistemi kapsamında referandumlar düzenleniyor

Avrupa Birliği üyesi olmayan, 9 milyona yakın nüfuslu ülkede seçmenler yılda dört kez referanduma katılıyor. İmza toplanarak oylanması talep edilen popüler konularda karar veriliyor (Reuters)

İsviçre'de pazar günü yapılan referandumda seçmenler üç farklı konuyu oyladı. 

Seçmenlerin yüzde 58'i Netflix, Amazon Prime ve Disney+ gibi çevrimiçi yayın servislerinin cirolarının yüzde 4'ünü yerli film endüstrisine aktarmasını onayladı. 

İsviçre İçişleri Bakanı Alain Berset, pazar günü düzenlediği basın toplantısında "Bu sonuç İsviçre'de film yapımının kültürel önemini vurguluyor" dedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Lex Netflix" diye adlandırılan ve yasal olarak bağlayıcı referandum sonucuna göre, yerli televizyon ve sinema yapımları desteklenecek. Dijital platformlar, ya doğrudan İsviçre yapımlarını satın alacak veya ülkede program yaptıracak ya da bu paraları bir yatırım fonuna aktaracak. 

Bu platformların bütün içeriklerinin yüzde 30'unun Avrupa'dan olması da isteniyor.

Reuters'a konuşan bir Netflix sözcüsü, oylamadan bu sonucun çıkmasını beklediklerini söyledi:

Her yerden iyi hikayelerin çıkabileceğine inanıyoruz ve İsviçre'nin içeriklerine geçmişte de yatırım yapmıştık.

Disney ve Amazon'sa ajansa yorum yapmadı

Daha önce Portekiz, Fransa ve İtalya da benzer kanunlar çıkarmıştı. Danimarka ve İspanya da hazırlık içerisinde. 

Bir başka oylanan konuysa Avrupa Birliği'nin dış sınırlarının korunmasından sorumlu kurumu Frontex'e daha fazla fon ayrılması oldu. Yüzde 72 bunu da onayladı. Eğer bu teklif reddedilseydi İsviçre, 26 Avrupa ülkesi arasında sınır kontrolünü ortadan kaldıran Schengen Anlaşması'ndan ve iltica başvurularının koordine edildiği Dublin sisteminden atılabilirdi. 

Yüzde 60'la kabul edilen üçüncü oylama da organ nakliyle ilgiliydi. Artık öldükten sonra organ bağışı için değil, bağış yaptırmamak için yasal prosedürlerle uğraşmak gerekecek. Yani aksini talep etmeyen herkes, organ bağışçısı sayılacak.

9 milyona yakın nüfusa sahip ülkede her yıl doğrudan demokrasi sistemi kapsamında referandumlar düzenleniyor. Avrupa Birliği üyesi olmayan İsviçre'de seçmenler yılda dört kez referanduma katılarak farklı konuları oyluyor. Öncesinde halktan imza toplanarak oylanması talep edilen popüler konular hakkında karar veriliyor. 

 

Independent Türkçe, Reuters, DW

DAHA FAZLA HABER OKU