Ekonomik krizdeki Sri Lanka'nın yeni başbakanı Wickremesinghe: Durum daha da kötüleşecek

Daha önce 4 kez başbakanlık yapan siyasetçi, "Sabredin, her şeyi yoluna koyacağım" dedi

Sri Lankalılar ekonomik kriz nedeniyle uzun süredir hükümet karşıtı protestolar düzenliyor (Atul Loke / New York Times)

Büyük bir ekonomik krizle boğuşan Sri Lanka'nın yeni başbakanı Ranil Wickremesinghe, ülkedeki durumun "iyileşme belirtileri göstermeden önce daha da kötüleşeceğini" söyledi.

Wickremesinghe, dün Birleşik Krallık'ın (BK) kamu yayımcısı BBC'ye verdiği röportajda ülkedeki ekonominin "işlemez hale geldiğini" belirtti.

Sri Lankalılara "Sabredin, her şeyi yoluna koyacağım" diyen 73 yaşındaki Wickremesinghe, göstericilerin Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın istifasını talep ettiğini ve bunu anlayabildiğini söyledi.

Bunun gerçekleşmeyeceğini vurgulayan Başbakan, "Kabahat bulmak eyleme götüren bir şey değil. Ben halkın iyileşmesi için göreve geldim" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Wickremesinghe, "Rajapaksa hükümetinin tüm politikalarına meydan okuyacağını" da belirterek ülkedeki sorunları düzelteceğini söyledi.

Başbakan, yurtdışındaki Sri Lankalılardan destek beklediklerini ifade ederek, "Bir yıl boyunca yardımınıza ihtiyacımız var. Sizden aldıklarımızın hepsini geri ödeyeceğiz. Bunu başarmamız için bize destek olun. Biz Asya'daki en eski ve uzun ömürlü demokrasiyiz" dedi.

Sri Lanka, BK'den bağımsızlığını kazandığı 1948'den bu yana en büyük ekonomik ve toplumsal krizini yaşıyor. 

Gotabaya'nın kardeşi olan eski Başbakan Mahinda Rajapaksa, 9 Mayıs'ta hükümet karşıtı protestolar üzerine istifa ettiğini duyurmuştu.

Bunun üzerine Gotabaya, perşembe günü Wickremesinghe'yi başbakan olarak atamıştı. Wickremesinghe, 1993-1994, 2001-2004, 2015-2018 ve 2018-2019 dönemlerinde de başbakanlık yapmıştı.
 

Ranil Wickremesinghe.jpg

Deneyimli siyasetçi Wickremesinghe'yi zorlu bir dönem bekliyor (Reuters) ​​​​​​​


​​​​​​​Kaostaki ülkede protestocular, pazartesi günü Rajapaksa'nın ve iktidardaki Sri Lanka Halk Cephesi Partisi'nde (SLPP) görev yapan en az 30 milletvekilinin evlerini ve araçlarını aleve vermişti. Polisle göstericiler arasında çıkan çatışmalarda en az 9 kişi yaşamını yitirirken, 200'den fazla kişi de yaralanmıştı.

Bunun üzerine pazartesi getirilen sokağa çıkma yasaklarıysa hâlâ sürüyor.

22 Şubat'tan bu yana günde 7,5 saati bulan elektrik kesintilerine gidilen ülkenin toplamda 51 milyar dolar dış borcu var.

Sri Lanka'nın bu borcun 25 milyar dolarını 2026'ya kadar ödemesi gerekli. Hint Okyanusu'ndaki ada ülkesi, bu miktarın 7 milyar dolarınıysa bu yıl sonuna kadar ödemek durumunda.

Ekonomik kriz neticesinde moratoryum ilan edilen ülkenin maliye bakanı Ali Sabri, finansal yardım için 20 Nisan'da IMF'le görüşmüştü. IMF ise önce ülkenin borçlarını yapılandırması gerektiğini söylemişti.



Independent Türkçe, BBC, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU