"Havuzlarda üstsüzlük de haşema da serbest olsun" teklifi Fransa'yı karıştırdı

Grenoble Belediye Başkanı Éric Piolle, "Kadınları cinsel obje haline getirmekten vazgeçin" dedi

Fransa'nın Grenoble şehrinin belediye başkanı, halka açık havuzlarda isteyenlerin haşema giyebilmesi için yasa değişikliği teklifi yaptı.

Rhone-Alpes bölgesindeki Isère ilinin merkezi Grenoble'ın belediye başkanı Éric Piolle, teklifini pazartesi günkü belediye meclisi toplantısında sundu.

Piolle'ün "toplumsal bir ilerleme" diye nitelediği teklifi, şehirdeki kamuya açık havuzlarda haşema giyilebilmesinin yanı sıra üstsüz yüzülmesinin de serbest hale getirilmesini öngörüyor.

Yeşil Partili Belediye Başkanı, "Ne giyeceklerini söyleyerek kadınları cinsel obje haline getirmekten vazgeçin. Ülkemizdeki Müslümanları yaftalamaya ve ötekileştirmeye son verin" dedi.

Öte yandan teklif sağcılardan tepki topladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rhone-Alpes bölgesinin muhafazakar başkanı Laurent Wauquiez, teklife karşı çıkarak Piolle'ü "siyasi İslam'la işbirliği yapmakla" suçladı.

Wauquiez, teklifin kanunlaşması halinde şehre verilen milyonlarca euroluk desteği keseceğini söyleyerek "İslamcılığı fonlamayacağını" belirtti.

"Başörtüsü takan Fransız kadınlara yönelik cadı avı ne zaman bitecek?" diyen Piolle ise Wauquiez'i ırkçılık ve cinsiyetçilikle suçlayarak, İslam ve mülteci karşıtı politikalarıyla tanınan siyasetçi Marine Le Pen'e benzetti.

Geçen ayki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Emmanuel Macron'a karşı seçimi kaybeden Le Pen, kazanması halinde tüm ülkede kamuya açık alanlarda başörtüsünü yasaklayacağını söylemişti.
 

grenoble.jpg
Éric Piolle'nin yasa değişikliği teklifi, Fransa'daki tartışmalı haşema konusunu yeniden gündeme getirdi (AFP)


Le Pen haşema tartışmasını kullanarak, haziranda meclis seçimine gitmeye hazırlanan Fransa'da Yeşiller'in de yer aldığı sol partilerin oluşturduğu ittifaka yüklendi. Sağcı siyasetçi, "ittifakın içinde havuzlarda haşema giyilmesini savunanlar" olduğunu söyledi.

Sağcı Isère İl Başkanı Jean-Pierre Barbier de açık bir mektup yayımlayarak teklife karşı çıktı ve haşemanın "İslamcı standartları dayattığını" savundu.

2019'da Grenoble Yurttaş Dayanışması adlı grup, şehirdeki haşema yasağını protesto ederek kamuya açık bir havuza haşemayla girmişti. Polisler daha sonra yasağı delen kişilerin her birine 35 euro para cezası vermişti.

Fransa'da 2016'da başta Cannes ve Nice gibi şehirler olmak üzere en az 30 yerde haşema giyilmesi yasaklanmış, karar ülkede tepki toplamıştı.  



Independent Türkçe, Guardian, Arab News

DAHA FAZLA HABER OKU