Saddam döneminin ünlü sloganı bu kez Şii kenti Basra’da

Hükümet karşıtı protestolara sahne olan Irak’ın Basra şehrinde Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin lehine sloganlar atıldı. Bu durum, Şii karakteriyle öne çıkan Basra için alışılmış bir durum değil

Büyük oranda Şiilerin yaşadığı Basra'da zaman zaman protesto gösterileri düzenleniyor / Fotoğraf: Reuters (Arşiv)

Irak'ta Şiilerin çoğunlukta yaşadığı Basra kentinde düzenlenen hükümet karşıtı gösterilerde 2006'da idam edilen ülkenin devrik lideri Saddam Hüseyin lehine sloganlar atıldı. 

Basra vilayeti sakinleri, artan kavurucu sıcaklarla beraber yaşanan elektrik kesintisi, temel hizmetlerin yokluğu ve gençler arasındaki işsizliğe tepki göstermek için gece saatlerinde sokaklara indi. 

Irak medyasında haberlerle birlikte paylaşılan görüntülerde, Basra kent merkezinin Cezayir Mahallesi'nde yolu trafiğe kapatan onlarca genç, 1991'de Basralıların ayaklanmasını kanla bastıran Saddam için "Canımız kanımız sana feda olsun" sloganı attı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Görüntüyü çeken kişilerin de protestocuların attığı sloganları tekrar ettiği gözlendi.

Basra Saddam'a karşı ayaklanmıştı

Irak'ta genellikle Sünniler, 2003'ten sonra hükümetin mezhepsel politikasına tepki göstermek ve Saddam döneminin ülke için daha iyi olduğunu belirtmek amacıyla bu tür sloganları gösterilerde sıklıkla atıyorlardı. 

Ancak Saddam karşıtı ayaklanmalarda büyük bedeller ödeyen Basra kentinde ise bu tür durumlar yaşanmıyordu. 

Irak'ta petrol yataklarıyla zengin Basra vilayetinde yıllardır devam edip kronikleşen elektrik ve su kesintileriyle işsizliğe karşı vatandaşlar gösteriler düzenliyor.

 

AA
 

DAHA FAZLA HABER OKU