"Gerçek muhalefet nasıl yapılırmış gösterdik" diyen Özdağ: İçişleri Bakanlığı göçmenlere ilişkin gerçek verileri paylaşsın

Suriyeliler başta olmak üzere göçmenlere yönelik çıkışlarıyla adından söz ettiren Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, "saray rejimi"ne ve muhalefete seslendi: Gündemden düşmemek için bizim verdiğimiz çözüm önerilerini reforme ediyorlar

İktidara gelmeleri halinde Suriyeli mültecileri ülkelerine göndereceğini yineleyen Özdağ, yasanın da buna izin verdiğini ifade etti / Fotoğraf: AA

Aslında yeni bir durum değil, göçmenlerin varlığı uzun süredir toplumun belli kesimlerinde gerginliğe sebep oluyordu.

Son aylarda ekonomideki kötü gidişat, yabancı karşıtlığını daha da alevlendirdi.

Yaşananlar öyle bir noktaya geldi ki partiler 2023 seçimleri öncesinde bu duruma daha fazla kayıtsız kalamadı.

En büyük pay kuşkusuz Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'a aitti.

Özdağ, düzensiz göç sorununun Türkiye'nin başlıca problemlerinden olduğunu uzun yıllardır dile getiren isim oldu.

Öyle ki, Türkiye'de sayıları milyonları aşan Suriyeli ve Afganlar başta olmak üzere sığınmacıları ülkelerine göndermek, Özdağ'ın kurucusu ve genel başkanı olduğu Zafer Partisi'nin öncelikli politikası haline geldi.

Özdağ'ın söylemleri kamuoyunda ciddi anlamda karşılık buldu. Zafer Partisi halk desteğini artırdı ve farklı partiler de göçmenlerle ilgili söylemlerini değiştirmeye başladı.

Hatta süreç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriyelilerle ilgili "1 milyon Suriyelinin onurlu ve gönüllü geri dönüşü için proje hazırlığındayız" sözleriyle devam etti.

"Aşırı sağcı Ümit Özdağ, Türkiye'nin gündemini belirledi"

Türkiye'de son haftalarda göçmenlerle ilgili yaşananlara dış basın da kayıtsız kalamadı.

Financial Times gelişmeleri aktarırken, "Türkiye'de 4 milyon mülteci meselesi patlama noktasına geldi... Aşırı sağcı Ümit Özdağ, Türkiye'nin gündemini belirledi. Ümit Özdağ’ın söylemleri, bütün partilere sığınmacıları geri gönderme sözü verdirtti" ifadelerine yer verdi.

Tüm bu gelişmeler ışığında ülkedeki göçmenlerin gerçek sayısının kaç olduğuna ilişkin soru işaretleri büyüdü.

Kimilerine göre kayıt dışı sayı alarm veriyordu. Dün CNN Türk kanalındaki bir programa konuk olan İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı'nın açıkladığı verilere göre Türkiye’deki Suriyeli sayısı 3 milyon 762 bin 889.

İkamet izniyle kalan 1 milyon 414 bin 776 kişi bulunuyor. 320 bin 68 kişi de uluslararası koruma altında. Böylelikle toplam sayı 5 milyon 497 bin 733.

"İçişleri Bakanlığı gerçek verileri paylaşsın"

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ise İçişleri Bakanlığı'nın vatandaşlık verilen yabancılara ilişkin gerçek verileri paylaşmadığı görüşünde.

Telefonla ulaştığımız Özdağ, vatandaşlık verilerinin açıklananın çok üzerinde olduğunu öne sürdü. 

Özdağ, "Türkiye'deki Suriyeli 4 milyon 656 bin. İkamet izniyle kalan 2 milyon 511 bin. Uluslararası koruma kapsamında 556 bin. Toplam 7 milyon 723 bin" ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanlığı'nın doğru bilgi paylaşımında bulunmadığı yönündeki iddiasını neye dayandırdığını da sorduğumuz Ümit Özdağ, haber kaynağını açıklamayacağını belirtse de yetkililere 'gerçek verileri paylaşın' çağrısında bulundu.

"Yasayı doğru dürüst uygularsanız vatandaşlık iptal edilebiliyor"

İktidara gelmeleri halinde Suriyelileri ülkelerine gönderecekleri açıklamalarıyla gündemde olan Zafer Partisi, sıklıkla bu durumun hukuki karşılığının olmadığı eleştirilerine maruz kalıyor.

Genel Başkan Özdağ ise bu eleştirilerin gerçeği yansıtmadığını savunuyor.

Göç İdaresi Başkanlığı'nın 15 bin sığınmacıya verilen vatandaşlığı iptal etmesine de değinen Özdağ, "Demek ki isteyince ediliyor. Bize 'nasıl uygulayacaksınız' diye soranlara söylüyorum, yasayı doğru dürüst uygularsanız oluyor, vatandaşlık iptal edilebiliyor. Biz de böyle yapacağız" şeklinde konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Gündemden düşmemek için bizim verdiğimiz çözüm önerilerini reforme ediyorlar"

Son haftalarda Zafer Partisi'nin "gündemi belirleyen parti" olarak nitelenmesine ilişkin Özdağ, şu değerlendirmeyi yaptı:  

"Türk devletinin meselelerini gündeme taşıyor ve halka paylaşıyoruz. Milletin gerçek dertleri gündeme getirilmiyordu. Biz gerek saray rejimine gerekse muhalefete bunu gösterdik. Gündemden düşmemek için bizim verdiğimiz çözüm önerilerini reforme ederken, Türk halkını aldatacak sözde tedbirlerle ortaya çıktılar.

Özdağ'dan Kılıçdaroğlu ve Akşener'e: Gerçek muhalefet nasıl yapılırmış gösterdik

Son olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'e "gerçek muhalefet nasıl yapılırmış gösterdiklerini" savunan Özdağ, ısrarlarımıza rağmen bu konuda daha fazla açıklama yapmamayı tercih etti.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU