İsrail polisi, Al Jazeera muhabiri Ebu Akile'nin cenazesine müdahale etti

İsrail polisi, Ebu Akile'nin cenazesinin işgal altındaki Doğu Kudüs'te omuzlarda taşınmasına izin vermedi. Müdahale sırasında Akile’nin omuzlarda taşınan tabutu düşme tehlikesi geçirdi

İsrail polisi, işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kentindeki baskı sırasında açılan ateşle öldürülen Al Jazeera televizyonunun Filistinli kadın muhabiri Şirin Ebu Akile'nin naaşının omuzlarda taşınmasına izin vermeyerek cenazeye katılanlara cop, kauçuk kaplı mermi ve ses bombalarıyla müdahale etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yüzlerce gazeteci ve aktivist Ebu Akile'nin naaşının bulunduğu işgal altındaki Doğu Kudüs'teki Saint Joseph Fransız Hastanesinde sabahın erken saatlerinden itibaren toplanmaya başladı. İsrail polisi, çevredeki yolları kapatarak Filistinlilerin bu alana ulaşmasını engelledi.

Ebu Akile'nin naaşının morgdan çıkarılmasına yakın İsrail polisi hastane kapısına geldi. İsrail polisi, cenazenin yürüyerek taşınmasına izin vermedi. Cenazeye katılanlar, Ebu Akile'nin tabutunu hastane kapısına taşırken İsrail polisi ve cenazeye katılanlarla arbede yaşandı.

Öldürülen Filistinli kadın gazeteci Şirin Ebu Akile'nin tabutu omuzlarda ve onlarca Filistin bayrağıyla ilerlerken aralarında atlıların da bulunduğu İsrail polisi cenazeye katılanlara cop, ses bombası ve kauçuk kaplı mermiyle müdahale etti. Sağlık ekipleri yaralılara müdahale etti.

Ebu Akile'nin naaşı, İsrail polisinin müdahalesi sırasında omuzlarda morga geri taşındı. İsrail polisi, morgun önünde bir süre bekledikten sonra tabut cenaze arabasına yüklendi.

İsrail yönetimi Filistinlileri suçladı

İsrail yönetimi Ebu Akile'nin ölümünden İsrail’in sorumlu olmadığını belirtterek Filistinlileri suçlamıştı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcülüğünden yapılan yazılı açıklamada, Aljazeera muhabiri Ebu Akile'nin Cenin'de "bir terörle mücadele operasyonu sırasında çıkan silahlı çatışmada öldürülmesinin üzüntüyle karşılandığı" ifade edilmiş ve  "Ebu Akile'nin Filistinlilerin ateş açması sonucu öldüğüne ilişkin işaretler bulunduğu" ileri sürülerek Filistin yönetimine "gerçeği ortaya çıkarmak için söz konusu soruşturmada iş birliği" çağrısı yapılmıştı.

Flistin yönetimi İsrail’in ortak soruşturma talebini kabul etmedi

İsrail ile ilişkilerden sorumlu Filistin Sivil İşler Bakanı Hüseyin eş-Şeyh, ülkesinin Al-Jazeera muhabiri Şirin Ebu Akile'nin öldürülmesiyle ilgili İsrail'den gelen ortak soruşturma talebini reddettiğini duyurdu.

AB ve ABD'den açıklama

Bakan Şeyh, Twitter hesabından İsrail'in ortak soruşturma talebiyle ilgili yaptığı açıklamada "Soruşturmayı bağımsız bir şekilde yürüteceğimizi teyit ettik. Soruşturmanın sonuçlarından ailesini, ABD'yi, Katar devletini, ilgili tüm resmi makamları ve kamuoyunu yüksek bir şeffaflıkla bilgilendireceğiz" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Avrupa Birliği ve ABD yönetimi de Gazeteci Şirin Ebu Akile'nin öldürülmesini kınarken, soruşturmaya destek verecekleri açıklamasında bulundular.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki dünkü basın toplantısında , "Her iki tarafı da derinlemesine ve şeffaf bir soruşturma yapmaya ve kayda değer kanıtları paylaşmaya çağırıyoruz. ABD de onlara her türlü desteği vermeye hazır" ifadesini kullandı.

İsrail ordusu: Kurşunun kaynağı henüz tespit edilemedi

İsrail Genelkurmay Başkanı Aviv Kohavi ise İsrail askerlerinin işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kentine düzenlediği baskını takip ettiği sırada öldürülen Aljazeera'nın deneyimli kadın muhabiri Şirin Ebu Akile'yi "öldüren kurşunun kaynağının henüz tespit edilemediğini" belirtti.

Al Jazeera muhabiri Şirin Ebu Akile'nin öldürülmesi

Katar merkezli Al Jazeera televizyonunun saha muhabiri Şirin Ebu Akile (51), İsrail askerlerinin dün Batı Şeria'da bulunan Cenin Mülteci Kampı'na düzenlediği baskını takip ettiği sırada açılan ateş sonucu öldürülmüştü.

Görevini yaptığı sırada ve üzerinde "basın" yazılı çelik yelek giydiği halde, gerçek mermiyle vurularak başından yaralanan Ebu Akile yaşamını yitirmişti.

Ebu Akile'nin hayatını kaybettiği olayda yanında bulunan gazeteci Ali es-Sumudi de sırtından yaralanmıştı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU