Rusya'da üst düzey komutanlar ağır kayıplardan sonra "kovulup tutuklandı"

Valeri Gerasimov hakkındaki söylentiler Moskova Zafer Bayramı geçit törenine katılmamasını takiben ortaya atıldı

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu (sağda) ve Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov, 27 Şubat'ta Moskova'da Rusya Devlet Başkanı'yla toplantıda (AFP)

Üst düzey bir Ukraynalı yetkili, Rusya Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov'un Kremlin'in bocalayan istilası nedeniyle görevden alındığını iddia etti.

Ukrayna Devlet Başkanı'nın askeri danışmanlarından Oleksiy Arestoviç, "ön bilgilerin" General Gerasimov'un görevinden alındığına işaret ettiğini, Vladimir Putin ve yakın çevresinin ülkenin silahlı kuvvetlerine liderlik etmeyi sürdürmesine izin verilip verilmeyeceğini değerlendirdiğini söyledi.

Söz konusu görevden alma olayına ilişkin resmi bir onay bulunmamakla birlikte, ordudaki üst düzey komutanların tasfiyesiyle ilgili söylentiler General Gerasimov'un pazartesi günü Rusya'nın her yıl düzenlediği Zafer Bayramı geçit törenine katılmaması sonrasında arttı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kiev'i erkenden ele geçiremeyen, ağır asker ve teçhizat zaiyatı veren Rus ordusu, savaşta birkaç büyük aksaklıktan mustarip oldu.

Başkenti ele geçirememelerinin ardından Rus birlikleri geri çekilerek yeniden toplanmış, odaklarını Ukrayna'nın doğusunda yer alan ve Moskova destekli ayrılıkçıların 8 yıldır Ukrayna askerleriyle savaştığı Donbas bölgesine çevirmişti.

Ne var ki Rusya'nın Donbas'taki ilerlemesi de yavaş oldu ve Batılı yetkililer Rusya'nın hiçbir şehri ele geçiremediğini söylüyor.

Ukrayna'nın kolay zaferleri önleme kabiliyetinin en çarpıcı örneklerinden biri, bir çelik fabrikasına çekilen Ukraynalı askerlerin Rusya'yı şehrin kontrolünü tamamen ele geçirmekten alıkoyduğu Mariupol.

Rusya'nın kazanımlarının yetersizliği, Putin'in başarısızlıklardan sorumlu tutulan komutanları tasfiye etmeyi planladığı yönünde spekülasyonlarına yol açtı.

Haberlerde Ukrayna İçişleri Bakanlığı'nın kontrolündeki bir Telegram kanalının iki komutanın daha savaş alanlarındaki kayıplar nedeniyle görevden alındığını iddia ettiği bildirildi.

Söz konusu Telegram kanalında Karadeniz Filosu Komutanı Amiral Igor Osipov'un görevinden alınarak tutuklandığı iddia edilirken 6'ncı Ordu Komutanı Korgeneral Vladislav Erşov'un yanı sıra Batı Askeri Bölgesi Tank Ordusu komutanı Korgeneral Sergey Kisel, Kisel'in komutan yardımcılarından biri ve Güney Askeri Bölgesi 22'nci Ordu Komutanı Tümgeneral Arkady Marzoev'le birlikte kovulduğu bildirildi.

Britanya Savunma Bakanı Ben Wallace geçen hafta yaptığı açıklamada Rus ordu komutanlarının "tasfiye edilip kovulmak üzere olduklarından dehşete düştüğünü" söylemişti.

Wallace, "Rus sistemindeki bir şeyin komutası yalnızca sizin elinizdeyse dikkatli olun çünkü uzun sürmeyebilir" ifadelerini kullandı ve ekledi:

Sistemde bir gerginlik noktası var. Eski KGB görevlisine [Putin] güçlü bir lider olduğu için ne kadar saygı duysalar da Rus Genelkurmayı onun yarattığı bu karmaşadan dolayı günah keçisi ilan edilecek.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU